Política

El perfil

Marine renta la cara del partit de Le Pen

Aleix Renyé / [email protected]

Marine no amaga, però, amistats i aliances amb moviments amb simpaties feixistes o nazis

Marine Le Pen ha aconseguit el que semblava impossible, fer oblidar a bona part de l'electorat francès els exabruptes negacionistes i antisemites del seu pare, Jean Marie. El Front National era, en l'imaginari polític francès, el recer de totes les dretes extremes, barreja de catòlics integristes, skinheads, feixistes, pétainistes i nostàlgics del colonialisme francès que desfilaven darrere tota mena de creus, de les cèltiques a les gammades. Advocada de professió, fins que no va accedir la direcció del partit el gener del 2011 sempre va estar sota l'ombra del pare, de qui és la filla petita. Va començar a militar al partit als divuit anys (ara en té quaranta-sis) des de les joventuts universitàries, i ha anat formant-se en diferents mandats electes a la regió parisenca o al Nord-Pas-de-Calais, així com al Parlament Europeu des del 2004. Va ser candidata a l'elecció presidencial francesa del 2012, on va obtenir el 17,90 per cent dels vots, un percentatge que mai no havia aconseguit el seu pare a la primera volta de les presidencials.

Ràpidament, un cop presidenta de la formació, va començar una neteja de façana del partit amb l'ajuda del seu company sentimental, Louis Aliot –actual candidat frontista a l'Ajuntament de Perpinyà i ideòleg del nou Front National, del qual és vicepresident. Tota estètica nazi, feixista o pétainista, que abans eren tolerades amb benevolència i simpatia per Le Pen pare, ha quedat prohibida, bandejada i reprimida amb l'expulsió del partit. Fins i tot, conscients que el mateix nom del partit té connotacions que voldrien fer desaparèixer, la parella Le Pen-Aliot han posat en circulació, amb èxit, el nom Rassemblement Bleu Marine per a les seves llistes electorals, on inclouen algunes personalitats que no estan encartades en el Front National. La imatge moderada, tranquil·la i somrient que s'esforça de donar Marine Le Pen contrasta amb els estereotips que s'atribueixen a la seva família política. Però és difícil tapar i amagar conviccions profundes i, quan surt de les fronteres franceses, la moderada Marine no s'amaga d'amistats i aliances polítiques amb moviments populistes que no neguen simpaties feixistes o nazis. És el cas del partit austríac FPÖ, amb qui es plateja de fer grup parlamentari al Parlament Europeu dins el marc de l'Aliança Europea per la Llibertat on es retroben els diputats d'extrema dreta i de la qual ella n'és la vicepresidenta. A Catalunya, Marine Le Pen va felicitar Josep Anglada pels resultats de Plataforma per Catalunya a les municipals del 2011.


C

Casa a Millars

La parella política i sentimental Marine Le Pen-Louis Aliot tenen casa a la població nord-catalana de Millars. Hi passen vacances i caps de setmana, tot i que Aliot la freqüenta més sovint, puix que es dedica gairebé exclusivament a aconseguir que el Front National s'implanti a les institucions de la Catalunya Nord. Millars és un feu de les esquerres, amb batlles socialistes des de fa quaranta anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona