Política

Reforç exterior per al PSC

Manuel Valls i Martin Schulz protagonitzen a Barcelona amb Felipe González, Valenciano, Javi López i Navarro el gran míting dels socialistes europeus

El primer ministre francès rebutja la independència de Catalunya

El PSC rep suport internacional a quatre dies dels comicis europeus

Míting internacional dels socialistes europeus a Barcelona a quatre dies de les eleccions europees. La capital catalana va reunir ahir, davant d'unes 3.000 persones, dirigents d'alt nivell continental, com ara el primer ministre francès, Manuel Valls; el candidat dels socialistes a la Comissió Europea, Martin Schulz, i l'expresident del govern espanyol Felipe González, a més dels candidats Elena Valenciano i Javi López. Era segurament el míting dels socialistes més important de la campanya a tot Europa. “Avui Barcelona és la capital del socialisme europeu”, va reivindicar el candidat del PSC, Javi López, davant d'uns dos-cents periodistes acreditats d'arreu del continent.

Un PSC en hores baixes rebia així una enorme dosi de suport internacional en el tram final de la campanya europea. El cop de força dels socialistes catalans intenta capgirar unes enquestes molt negatives. Tots els dirigents socialistes europeus, espanyols i catalans van reivindicar un “canvi” en les polítiques de la Comissió Europa per frenar la crisi econòmica al sud d'Europa i les polítiques de retallades a l'estat del benestar impulsades per la dreta.

Els únics que es van saltar el guió del discurs contra el PP i contra el candidat conservador Jean-Claude Juncker van ser Valls i González. El primer ministre francès, d'origen català, va entrar en l'espinosa qüestió –almenys per als socialistes catalans durant aquesta campanya– de la independència de Catalunya i ho va fer per mostrar-s'hi radicalment en contra. El dirigent francès va voler dir “sobretot aquí a Barcelona” que “Europa necessita unitat i solidaritat” en aquests moments. “No permetem que hi hagi més fractures. El que ens divideix ens debilita. Hem de saber conjugar el combat per les nostres cultures amb allò que dóna més pes a Europa en un àmbit mundial”, va assegurar. “El 25 maig es tracta sobretot de decidir si volem una Europa d'esquerres o una Europa de dretes”, va reblar.

Valls, en una breu incursió en català amb un lleu accent francès, va expressar que “el jove que va néixer a Barcelona mai hauria pensat que hi tornaria en qualitat de primer ministre de la República Francesa. Estic orgullós perquè França, país germà d'Espanya, hagi fet possible que un home amb el meu nom i cognom hagi accedit a les més altes responsabilitats”. Precisament s'ho mirava des de primera fila l'expresident català José Montilla.

L'expresident espanyol Felipe González va afegir-se a la crida a la unitat i va reclamar l'esperit “catalanista i universalista” de l'exministre Ernest Lluch. “En la identitat de Catalunya hi ha el diàleg, el compromís i la reforma”, va reclamar apostant per un acostament negociador entre els governs de Catalunya i de l'Estat.

Schulz, en un bon castellà, va demanar el vot per fer un tomb a les polítiques econòmiques de la Comissió Europea i va criticar que les “polítiques d'austeritat retallin l'estat del benestar” just davant del primer ministre francès, que acaba de firmar un pla de retallades a l'Estat francès per valor de 50.000 milions d'euros. Manuel Valls va reivindicar que no són el mateix “les polítiques d'esquerres del govern de França” que “l'austeritat imposada per la Comissió Europea” i va demanar “fer renéixer el projecte europeu al servei dels pobles”.

LES FRASES

No permetem que hi hagi més fractures. El que ens divideix ens debilita. Necessitem unitat.
Manuel Valls
primer ministre de frança
La gent està cansada d'una Europa d'immobilisme en què es prenen decisions a porta tancada
Martin Schulz
candidat socialista europeu
En la identitat de Catalunya hi ha hagut sempre el diàleg, el compromís i la reforma
Felipe González
expresident del govern espanyol
La socialdemocràcia europea pot canviar les coses perquè guanyin els que pateixen la crisi
Elena Valenciano
candidata del psoe a europa
Vol votar Catalunya un partit com ara CiU, que donarà la meitat dels vots al candidat conservador Juncker?
Javi López
candidat del psc a europa

El PSC i la UGT pregunten per Alstom a Valls

El líder del PSC, Pere Navarro, i el del sindicat UGT, Josep Maria Àlvarez, van aprofitar el míting per fer una reunió amb el primer ministre francès Valls per demanar que es mantinguin els llocs de treball d'Alstom a Santa Perpètua de Mogoda. L'empresa amb seu a París va presentar a l'abril un pla de retallades per a la planta de trens catalana que pot afectar 190 treballadors, un 27% dels 700 empleats. El govern francès controla molt de prop la possible venda de la companyia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’acceptar suborns

barcelona