Política

CiU guanya a Roses i ERC triplica els resultats a Figueres

Els republicans s'acosten als 3.000 vots a la capital de l'Alt Empordà

El PSC no manté la primera posició enlloc

ERC ha triplicat a Figueres els resultats de fa cinc anys en les europees. Amb prop de 3.000 vots, ha guanyat a la capital de l'Alt Empordà i ha arrabassat el lloc al PSC, guanyador de l'última contesa. CiU manté la segona posició, a només 204 vots d'ERC.

Esquerra havia estat la quarta força a Figueres el 2009 i cal tenir en compte que en les últimes municipals va aconseguir només dos regidors –actualment en té un pel pas d'Esteve Gratacós a no adscrits–. Les eleccions europees i les municipals no es poden interpretar de la mateixa manera, però sí que la pujada d'ERC pot marcar una tendència de vot que els partits a Figueres hauran de tenir en compte. L'alcaldessa, Marta Felip, va valorar ahir que “s'ha mostrat la tendència de la ciutat pel que fa al sobiranisme”. I sobre el seu partit, CiU, va afegir-hi: “S'ha mantingut i ha pujat fins i tot amb 600 vots més. Però l'augment de la participació ha portat la victòria a ERC.” Si observem les dades absolutes per col·legis electorals, CiU i ERC han fet els millors resultats al centre cívic de la Creu de la Mà i al col·legi de la Fundació Clerch i Nicolau, mentre que el PP i el PSC obtenen més vots a la zona de Juncària Parc Bosc. En percentatge, el PSC aconsegueix un 40% a la Marca de l'Ham i CiU un 42% al col·legi de l'Arxiu Històric, mentre que ERC guanya als Cendrassos (36%).

CiU ha millorat en nombre de vots i ha estat la llista més votada a Roses, on governa, amb Montse Mindan a l'alcaldia. Tot i això, ERC passa dels 267 vots el 2009 a 978, mentre que el PSC perd gairebé la meitat dels vots. Cal tenir en compte en clau local el fet que Magda Casamitjana, exalcaldessa socialista, ha anat a la llista d'ERC-Necat, després que deixés el PSC i ingressés al partit d'Ernest Maragall.

CiU i ERC s'han repartit les victòries a la comarca i el PSC no manté enlloc la primera posició. ERC ha quedat vencedora en 40 poblacions i CiU en 26, mentre que a Espolla i a la Vajol han quedat empatats.Sorprenen les victòries d'ERC en municipis com ara l'Escala o Vilafant, on hi ha alcaldes socialistes i on el PSC havia guanyat les europees fa cinc anys. També el cas de Vilabertran, on ERC puja però no guanya tot i que l'alcalde, Martí Armadà, és d'Esquerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia