Política

Avenç argentí, obstacle espanyol

Servini culmina la recollida dels testimonis i la querella apunta ara als ministres de Franco i les empreses de treball esclau

Només els jutjats de Miranda i Màlaga boicotegen la jutgessa

Després que l'executiu de Mariano Rajoy mogués els seus tentacles judicials per boicotejar un primer viatge al setembre del 2012, amb gairebé dos anys de retard la jutgessa María Servini de Cubría ha completat el seu periple per recollir in situ els testimonis de víctimes dels crims franquistes que per raons econòmiques o de salut no havien pogut desplaçar-se a l'Argentina a testificar en la querella argentina. Obsessionada per no fer ni un sol pas en fals que la converteixi en recusable pels nostàlgics del franquisme, Servini va abandonar ahir Madrid en silenci. Els impulsors de la macroquerella argentina, però, avancen que estan decidits a omplir els jutjats d'arreu de l'Estat amb querelles i apunten a les responsabilitats d'exministres de Franco com José Utrera Molina i Rodolfo Martín Villa, de jutges i policies de l'època i de les empreses que es van servir de la mà d'obra esclava.

En una compareixença per avaluar la marxa del procés, els advocats dels querellants –Carlos Slepoy, Máximo Castex i Ana Messuti– van qualificar d'“èxit” que el dia abans dues nonagenàries víctimes del franquisme –Teresa Alonso i Faustina Romeral– poguessin ser interrogades a l'Audiencia Nacional, on per repartiment la sessió va correspondre al jutge Fernando Andreu, un dels magistrats espanyols més proclius a la justícia universal. “Va ser el punt culminant de la visita, un dels moments més importants”, resumia l'advocada Messuti. “Hi ha jutges espanyols que es presten a col·laborar i van ser d'especial rellevància les declaracions de dijous a l'Audiència”, explicava Slepoy, que va recordar que es tracta del mateix tribunal que va paralitzar la investigació de Baltasar Garzón sobre els mateixos crims.

No fragmentar la causa

Tractant-se d'una querella amb 300 firmants (entre ells 21 associacions que representen entre 50 i 500 víctimes i represaliats pel franquisme), els seus advocats impulsors posen l'accent a “no fragmentar la causa” per no regalar un as als estaments judicials que precisament aposten per desplaçar petits casos a jutjats locals i desactivar així un macroprocés al franquisme. “Si acabem desmembrant-ho en fets aïllats, així s'oblidaria el context de crim contra la humanitat, l'ideal és que tot se substanciï en una causa a l'Audiència”, sosté l'advocada Messuti. La pretensió de no separar una causa que es vol única contra el franquisme, no obstant això, no impediria la presentació de múltiples querelles arreu de l'Estat perquè “no hi ha ni un sol poble que no tingui una víctima”.

El periple de Servini, però, demostra que avui encara hi ha tendència a no remoure el passat de la dictadura, i les visites al País Basc i Andalusia han deixat llums, però també alguna ombra en forma de boicoteig de jutjats locals. És el cas del jutjat número 9 de Màlaga, que va fer avortar una anunciada visita de la jutgessa al cementiri de San Rafael, on hi havia prevista una inspecció ocular per investigar les fosses comunes. L'ardit del jutge va ser avisar que el prec envaïa l'acció del jutjat de Màlaga, que havia programat una diligència pel 18 de juny, una data en què –sospitosament– Servini ja estaria de retorn a l'Argentina. “Esperarem perquè no sabem què és el que comunicarà el 18 de juny, però per molts vídeos que ens faci arribar això no podrà suplir mai el valor d'una visita de la jutgessa”, rebatia amb un punt evident de frustració l'advocat Máximo Castex. L'altre jutjat entregat a torpedinar la investigació va ser el de Miranda de Ebro (Burgos), que no va comunicar si el citat Félix Padín havia rebut l'exhort o no. Padín, militant de la CNT de 97 anys i un dels pocs testimonis vius del camp de concentració de Miranda, va ser ingressat finalment aquell dia per una hemorràgia i, tot i que ja no va poder prestar declaració, Servini es va desplaçar a Miranda i va voler escoltar el seu relat a l'habitació de l'hospital.

Entre els impulsors, una motivació addicional és la implicació del nou fiscal argentí Ramiro González, que ara podria activar un front des del ministeri públic per promoure noves imputacions i peticions d'extradicions.

LES FRASES

L'ideal és una causa a l'Audiència, si la desmembrem en fets aïllats s'oblida el crim contra la humanitat
Ana Messuti
advocada impulsora de la querella argentina
Jutges espanyols es presten a col·laborar, les declaracions a l'Audiència són d'una especial rellevància
Carlos Slepoy
advocat impulsor de la querella argentina


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona