Política

L'acció exterior, aixecada sobre el bagatge del teixit social

Els impulsors de l'Acord Nacional d'Acció Exterior difonen el document, subscrit ja per 250 entitats i partits

En paral·lel a la feina de la sectorial de la Catalunya exterior de l'ANC, el Consell de Diplomàcia Pública (Diplocat) i la tasca del govern de la Generalitat per difondre el procés català entre les institucions de govern estrangeres, el teixit associatiu del país va enllestir al març l'Acord Nacional d'Acció Exterior (ANAE), un document consensuat durant un any i mig que ja han subscrit més de dues-centes cinquanta entitats i forces polítiques, com ara CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, per projectar el país en fòrums internacionals.

Tres dels seus impulsors van presentar ahir la iniciativa en el marc de les jornades. La presidenta del Consell Català de Cooperació, Núria Camps, va destacar “el procés participatiu de baix cap a dalt” per bastir els 10 punts de l'ANAE, amb qüestions com ara la identitat i la cultura, l'economia, l'Europa social, presència exterior, cooperació, pau, seguretat i defensa, equitat i l'acollida de migracions. Per Camps, l'acord hauria de servir per desfer els estereotips de “nacionalisme tancat, excloent i egoista” que el govern estatal escampa amb el canal internacional de TVE; aportar contingut al treball sectorial de l'ANC o incidir en les polítiques del govern.

Ricard Vilaregut (Ciemen) va posar l'èmfasi en la “vocació europeista” de l'acord, però des d'una visió crítica amb el funcionament actual de la UE. També va desmarcar el model de seguretat i defensa pel qual s'aposta en el document, centrat en la mediació i resolució de conflictes, del document de la sectorial de defensa de l'ANC. Finalment, la portaveu de la Comissió Internacional de Ciutadans Europeus (ICEC), Anna Arqué, va apostar per la continuïtat d'una Catalunya independent dins la UE: “Potser el procés encara aniria pitjor si es manifesta la intenció de Catalunya d'abandonar la UE”, que és “el que fa més por” a molts socis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona