Política

Vallfogona de Balaguer Presidenta assemblea local de l'ANC

Meritxell Rosselló

Del ‘Volem TV3' a la consulta del 9-N

Meritxell Rosselló era una nena quan el seu pare la portava pel barri de Cappont de Lleida a recollir signatures dels veïns en defensa de la creació de TV3. Unes quantes dècades després, la Meritxell Rosselló recull firmes dels seus veïns a favor de la independència en la campanya Signa un vot i és una de les voluntàries per a la gigaenquesta que organitza Ara és l'Hora. L'activisme, doncs, li ve de lluny i per herència familiar, a aquesta professora d'història, responsable de l'aula d'acollida de l'institut de Ponts (Noguera) i presidenta de l'assemblea local de l'ANC a Vallfogona de Balaguer, on viu. Però tot es va accelerar farà uns quatre anys, i des de llavors que dedica moltes hores al voluntarietat per la independència. “Va ser a partir de la consulta d'Arenys de Munt”, explica la Meritxell. “Llavors uns quants veïns del poble vam decidir que estaria bé muntar una consulta popular al municipi, i ens hi vam posar.” Allà va començar tot. L'onada expansiva d'Arenys de Munt va arribar a tots els racons del país, també en aquest petit poble granger de la Noguera de poc més de 1.500 habitants. Es va constituir l'associació Vallfogona de Balaguer x la Independència, i es va començar a treballar. “Ens van ajudar d'Ivars d'Urgell, que estaven molt organitzats; també vam parlar diverses vegades amb en López Tena; ens van ajudar molt, però a darrera hora només érem quatre persones muntant-ho tot i, al final, no ens vam veure amb cor de fer la consulta”, explica.

Però allò no la va frustrar. I el caliu ja estava encès. L'any següent, amb vista a la Diada del 2012, uns quants veïns del poble van coincidir, tot xerrant al bar de les piscines, que molts hi volien anar i potser valdria la pena llogar un transport. Van aconseguir llogar-lo, i per primer cop van parlar amb l'ANC, ja que es van haver de coordinar amb ells per aparcar el vehicle. “Aquell va ser el primer contacte, van intercanviar telèfons i adreces de correu electrònic, i allò va ser la llavor.” El juny següent, el concert del Camp Nou per la independència els va tornar a fer moure al poble, i aquest cop amb els del poble veí del Poal, on tenien una organització encara més madura. La Via Catalana, la van organitzar amb el Poal, i durant la tardor del 2013 ja es va constituir formalment l'ANC del poble.

Per a les campanyes de Signa un vot, l'organització de conferències i actes festius, i per a la V de la Diada del 2014, la Meritxell i els seus companys de l'assemblea ja han treballat com a assemblea local a ple rendiment, traient hores d'on es pot. “Som un grup de gent molt divers, hi ha gent de prop de 70 anys i joves de 25, i tan plurals com ho és la gent del poble”, explica la Meritxell. No pot dissimular la “gran il·lusió” amb què està vivint aquest moment, i es declara optimista sobre la possibilitat que es faci la consulta del 9 de novembre. No es mostra partidària de cap partit concret, però sí que dóna un vot de confiança als que estan sostenint el procés i als seus protagonistes. “Sí que hi tinc confiança, me'n dóna molta, el president Artur Mas, que tot i que abans no era independentista, o almenys això diuen d'ell, em sembla que ho està liderant molt bé”, diu la Meritxell. Ella sí que era independentista, “des de sempre”, i confia que serveixi per construir un país millor per a tothom. “Una de les coses que més m'han emocionat de tots els actes que hem fet va ser un dia a Lleida, al carrer Major, mentre recollíem aportacions per tirar endavant l'ANC; la gent que més donava era precisament la més treballadora i la que veies amb menys recursos, i s'hi implicaven més que la resta.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona