Política

QUÈ

HI DIUEN

El pla B: una Catalunya britànica

Quin tipus de diàleg? Perquè si fossin concessions exclusives, hauríem cedit de nou al xantatge nacionalista
JOSÉ MARÍA CARRASCAL.
ABC, 9 D'OCTUBRE DEL 2014
Acceptar [una llei de claredat com al Canadà] implica un risc major: avalar el referèndum com a forma de resoldre el conflicte
PATXO UNZUETA.
EL PAÍS, 9 D'OCTUBRE DEL 2014

El president Artur Mas, tan amant de les metàfores marineres, va creuar ahir l'Atlàntic –metafòricament– per explicar al periodista del New York Times Raphael Minder que l'únic pla és votar el 9 de novembre i que les plebiscitàries són en un calaix que ara mateix ningú no es planteja obrir. Per enllestir l'article Minder va escollir una frase lapidària de Mas amb què, només llegint-la, gairebé hi podem sentir el pulcre i treballat accent anglo-santgervasienc del president: “Som un poble madur que ha passat per molt patiment i sap que l'única forma d'avançar és democràticament i pacíficament”. Tornant a la vella i soferta Europa, ahir a les planes d'opinió d'El Mundo hi trobem el titular d'impacte: “Pla per entregar Catalunya als britànics”. Ep! Parem màquines. Aquest era el pla B? Vet aquí doncs. Això explicaria moltes coses: el ja citat pulcre accent britànic de Mas, el somriure d'afable ironia britànica que Alfred Bosch quan l'entrevisten a les TDT cavernàries, i els editorials favorables o almenys comprensius del Finantial Times, Bloomberg i en general el cas que la premsa anglosaxona destina al procés. Ja hem trobat, doncs, el full de ruta. Però no: si llegim el text, l'historiador Henry Kamen hi desenvolupa la tesi que el pacte de Gènova de 1705 no va ser una aliança entre Anglaterra i Catalunya, sinó una ocupació britànica no consentida per les autoritats catalanes llevat d'alguns conspiradors. Segons Kamen, si s'hi haguessin quedat, avui Catalunya seria un altre Gibraltar, Mas un segon Salmond i tots parlaríem anglès. Oh my God!

Set urnes i mitja per cada guàrdia civil

A vegades les xifres es treuen del barret. O del tricorni. El Confidencial Digital informava ahir que l'Estat enviarà 800 guàrdies civils per retirar les sis mil urnes del 9-N arreu del país. Tindrien feina.

EL CONFIDENCIAL DIGITAL.
9 d'octubre del 2014

L'esquerra anti 9-N: la troica ens roba

Encapçalats per l'exdirigent d'IU Paco Frutos, el director d'Els Joglars Ramon Fontserè i l'escriptora Clara Usón, tres-centes persones van publicar ahir un manifest d'esquerres contra la independència. El text nega que els problemes de Catalunya vinguin de l'Estat, sinó de la UE, Merkel i l'FMI.

EL PERIÓDICO.

9 D'OCTUBRE DEL 2014.

L'ABC de Sevilla anuncia la visita de l'alcalde de “San Vicente de las Huertas”

A la redacció del diari ABC a Sevilla van utilitzar traductor per informar a través de la versió digital de la visita de l'alcalde de “San Vicente de las Huertas” i líder d'ERC, Oriol Junqueras. A l'aeroport, explica el diari, el van increpar amb crits de “ves-te'n al teu país”.

‘ABC' SEVILLA.

9 D'OCTUBRE DEL 2014.

‘FAIR PLAY'?

Es diu Sandra Boix i ahir es va sumar a la companya dels contraris a la consulta amb una foto a Twitter nua i amb el gest que, més que al·ludir a una majoria silenciosa, sembla exigir silenci als que sí volen votar en la consulta. A Boix la van felicitar fins i tot alguns independentistes, no sabem si per un elogiós fair play polític, o per tirar-hi la canya. O les dues coses.

LA FOTO DE L'ESCARNI

Diversos mitjans es van fer ressò ahir de la convocatòria de la campanya Desobeïm per protestar al costat d'on viu Alícia Sánchez-Camacho. Davant les crítiques de provocar imatges de tensió innecessària, Desobeïm ahir es va reafirmar en la convocatòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona