Política

Política i ficció

‘L'ala oest de la Casa Blanca' és una de les sèries preferides dels polítics i alguns en destaquen els valors

‘House of Cards' també apareix en el llistat

‘The Walking Dead', ‘The Wire', ‘Scandal' i ‘Joc de Trons' són altres productes que ressalten els diputats

Ni Artur Mas ni Francesc Homs miren sèries

Camacho és l'única que
parla de sèries espanyoles
Camats (ICV) destaca ‘Sí, ministre' i Rovira (ERC), ‘Homeland'

El president nord-americà, Barack Obama, és un gran consumidor de sèries i s'ha mostrat fan de Breaking Bad , Homeland , Joc de Trons , Mad Men , The Wire o Boardwalk empire . Fins i tot, quan es va es trenar la segona temporada de House of Cards va demanar per Twitter que ningú en fes filtracions. I els polítics catalans? Segueixen el mateix ritme que Obama? Quines són les seves sèries predilectes? L'Ala Oest de la Casa Blanca és una de les que té més seguidors.

Artur Mas admet que no té temps per posar-se davant la televisió, igual que el portaveu Francesc Homs, que prefereix dedicar les estones lliures a un dels seus hobbies: anar en bicicleta. Per contra, alguns consellers sí que ho fan, com ara per exemple la titular d'Ensenyament, Irene Rigau, que combina sèries polítiques, com Scandal, amb productes més d'entreteniment com Castle o El Mentalista . Scandal tracta d'una advocada experta a controlar crisi i escàndols a Washington DC i que té entre els seus clients el mateix president dels Estats Units: “És trepidant, però és tot allò que no voldries que existís a la política. La miro per vacunar-me”, comenta irònicament Rigau. La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, també té Scandal entre les seves favorites. Precisament, Camacho és l'única líder dels grups parlamentaris que parla de sèries espanyoles i, sobretot, ressalta El Ministerio del Tiempo , un dels últims fenòmens i que està tenint un gran èxit a TVE.

Producte de moda

Actualment, però, molts serièfils elogien House of Cards com un dels millors productes del moment. L'argument és sobre les vicissituds del congressista Frank Underwood, interpretat magistralment per Kevin Spacey, que farà el que calgui, i reitero, el que calgui, per arribar a la Casa Blanca. Tal és la repercussió de House of Cards que el dia que Jordi Pujol Ferrusola va entregar, per sorpresa, el CD de la Camarga al Parlament, el periodista Jordi Basté piulava: “Això ho fa Frank Underwood i aplaudim amb les orelles els guionistes.” El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, és un dels que veu la sèrie, tot i que reconeix que de cap de les maneres es pot “extrapolar” a la realitat catalana. Per tant, és impossible contestar qui seria l'Underwood català. Això sí, la sèrie enganxa tant que el diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va veure tota la tercera temporada en vint-i-quatre hores. El coordinador nacional de Convergència, Josep Rull, per contra, es decanta per la versió anglesa de House of Cards, una minisèrie de la BBC del 1990.

El gran referent

Però quan es vol destacar la sèrie en política en majúscules, a la gran majoria de gent li ve al cap L'Ala Oest de la Casa Blanca i els diputats catalans no en són cap excepció. Creada per Aaron Sorkin i estrenada l'any 1999 de seguida es va convertir en un producte de culte que explica les interioritats del gabinet del president nord-americà, interpretat per Martin Sheen. Molts crítics i experts en ciència política van emfatitzar la qualitat d'una ficció, que va guanyar tres globus d'or i vint-i-sis premis Emmy. “És l'exaltació de la política com a acció de servei”, subratlla Josep Rull, que reconeix que la cohesió d'equips de treball que va idear Sorkin pot ser un mirall per a algunes organitzacions. “Són uns perfils molt operatius i quan vaig veure la sèrie, tenia clar qui podia ser qui a la política catalana”, hi afegeix Rull, que no vol, però, donar noms ni cognoms concrets. Un altre gran seguidor de L'Ala Oest de la Casa Blanca és el president de Ciutadans, Albert Rivera, que se'n va comprar tot el lot per les festes de Nadal.

Al marge de la política la resta de líders advoquen per altres gèneres: Oriol Junqueras (ERC) segueix els zombis, de The Walking Dead ; Miquel Iceta (PSC) aposta per les aventures i l'espectacularitat de Joc de Trons i David Fernàndez (CUP) ho fa per les obscures trames policials i socials de The Wire, una sèrie que Obama va qualificar com una de les més “grans de la història”.

Alícia Sánchez-Camacho (PP)

Alguns diumenges a la nit la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, se'ls reserva per mirar el thriller polític Scandal a Divinity. Però Camacho posa especial èmfasi en les sèries espanyoles. Ara per ara és una de les milions de seguidores de El Ministerio del Tiempo, un dels productes més de moda i que se centra en la vida de tres personatges que en cada capítol viatgen a un moment diferent de la història amb la missió d'impedir que el passat canviï. “A l'Alícia li encanta la història”, argumenta un dels seus assessors. Seguint en aquesta mateixa línia, Camacho també destaca El mundo de Víctor Ros, una ficció espanyola basada en les novel·les de l'escriptor murcià Jerónimo Tristante i ambientada en la ciutat de Madrid de final del segle XIX. Finalment hi ha una tercera sèrie: El tiempo entre costuras. Es tracta de l'adaptació de la novel·la de María Dueñas que narra la vida d'una jove modista que abandona Madrid abans de l'inici de la Guerra Civil Espanyola i acaba al Marroc.

El portaveu del PP, Enric Millo, també mira força sèries: El Ministerio del Tiempo, Mentes Criminales, CSI i Dos hombres y medio.

Josep Rull (CDC)

El coordinador general de CDC, Josep Rull, té un gran bagatge sobre sèries i n'ha vist unes quantes, tot i que ara admet que no té gaire temps. El seu producte televisiu de capçalera, com molts polítics, és L'Ala Oest de la Casa Blanca, que algunes vegades li ha servit d'inspiració a la vida i la política real. “Hi estava enganxat. Amb la meva dona passàvem tardes senceres mirant-la”, recorda Rull que, fins i tot, va demanar que li portéssim des dels Estats Units l'última temporada. “És una gran obra col·lectiva”, remata el dirigent convergent, que també va veure la versió britànica de la coneguda House of Cards. En aquest cas, la minisèrie de quatre capítols repassa el tortuós camí de Francis Urquarth al Parlament britànic enmig d'una crua batalla per buscar el successor de Margaret Thatcher. Però aquí no s'acaba, la llista de Rull, ja que enumera altres sèries: Plats Bruts, 7 vidas o Els Joves, entre d'altres. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, també s'ha deixat arrossegar per aquest fenomen i menciona Homeland, Scandal, Castle, CSI i El Mentalista. Fins i tot mira Els Simpson, com el diputat d'ERC, Pere Aragonès.

Miquel Iceta (PSC)

Jocs de Trons i Bones són les dues sèries que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, esmenta quan li pregunten quines són les seves sèries predilectes. La primera, que està basada en les obres de George R. R. Martin, té una gran legió de seguidors i se situa en el món imaginari dels Set Regnes en què diverses famílies lluiten per intentar aconseguir el poder. És una història que, alguns cops, es podria traslladar a certs partits. El líder del PSC coincideix amb Pablo Iglesias, que es declara fan de Joc de Trons i que ha coordinat el llibre Ganar o Morir, lecciones políticas en Juego de Tronos (Akal) en què diversos autors analitzen des del punt de vista polític la popular sèrie. Però al marge de Joc de Trons i Bones, Iceta és un trekkie, nom amb què es coneixen els fans d'Star Trek.

Al grup parlamentari del PSC hi ha altres diputats que també fan un llistat de les seves ficcions televisives. L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet n'ha triat tres de força heterogènies: Els Joves, L'Ala Oest de la Casa Blanca i Doctor en Alaska, mentre que Ferran Pedret segueix la tendència de Junqueras i mira The Walking Dead.

D. Fernàndez (CUP)

David Fernàndez té poc temps per veure sèries, però sí que en destaca una que l'ha colpit: The Wire, de David Simon que, durant cinc temporades, segueix un grup policial de Baltimore i que mostra tots els substrats socials. Aquest últim aspecte és el que més agrada a Fernàndez.

Albert Rivera (Cs)

Rivera es va “autoregalar” per les passades festes Nadal el lot de les set temporades de L'Ala Oest de la Casa Blanca. Reconeix que hi està “enganxat” i que alguns “valors” que s'hi ensenyen es podrien traslladar a la política catalana. També en destaca el paper dels gabinets de comunicació.

Joan Herrera (ICV)

L'Ala Oest de la Casa Blanca, House of Cards i Borgen formen part del trienni de ficcions polítiques que mira el líder dels ecosocialistes, Joan Herrera. Segons la seva opinió, una de les més “interessants” és la danesa Borgen, que se centra en la història de la primera dona que arriba al càrrec de primer ministre al seu país. També detalla la relació entre els mitjans de comunicació i el poder polític. Herrera recorda, entre rialles, que la primera ministra de Borgen, Birgitte Nyborg, es desplaça en bicicleta, igual que ell.

La coordinadora nacional, Dolors Camats, discrepa, amistosament, d'Herrera i fa valer la comèdia Sí, ministre: “La política catalana té més de Sí, ministre que no pas de L'Ala Oest de la Casa Blanca”, sentencia Camats, que mostra les seves preferències per altres sèries mítiques com La Dimensió Desconeguda i Allo, Allo.

Oriol Junqueras (ERC)

El president d'ERC, Oriol Junqueras, no és gaire amant de les sèries, tot i que quan li pregunten si en mira alguna no té cap problema a respondre que, de tant en tant, veu l'apocalipsi zombi de The Walking Dead. Junqueras la veia els dilluns a la FOX, sobretot per desconnectar –ara, ja s'ha acabat–. Qui sap si amb els morts vivents hi troba alguna semblança en la política. Per la seva part, la número dos d'ERC, Marta Rovira, aposta per Homeland, una altra de les sèries amb més èxit i que gira al voltant de les investigacions d'una agent de la CIA que sospita que un marine, que va ser presoner d'Al-Qaeda, s'ha passat al bàndol enemic i és un infiltrat. “M'agrada com projecta escenaris de futur”, comenta Rovira. Altres diputats republicans, com Gemma Calvet o Oriol Amorós, sí que segueixen la tendència més habitual i s'apunten al carro de L'Ala Oest de la Casa Blanca.

Això sí, la senadora Ester Capella és la que parla de més sèries i fa una llarga enumeració de les seves preferides: The Following , Scandal, The Good Wife , Boston Legal o Mad Men.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona