Política

Ocupació i riquesa

igualada · CiU i ERC, socis durant aquests quatre anys, aspiren a guanyar més regidors en unes eleccions en les quals tots els partits es marquen com a repte la lluita contra l'atur

Després de trencar amb dotze anys d'hegemonia de l'Entesa per Igualada –coalició formada pel PSC i IC-V que es va trencar el 2011–, el govern actual de la ciutat, format per CiU i ERC, encara les eleccions d'aquest mes de maig amb un objectiu comú: créixer en vots i regidors. Les dues formacions fan una valoració molt “positiva” del pacte de mandat, sobretot des de la federació nacionalista, que considera Esquerra com a “soci preferent” a la capital de l'Anoia. Els republicans, en canvi, conscients que el vent els bufa a favor i probablement augmentaran la representació al consistori, prefereixen marcar certa distància respecte als seus socis els darrers quatre anys. “Ha fallat la participació ciutadana. Això ha provocat situacions de tensió amb col·lectius i entitats que es podrien haver evitat. Diàleg i consens són eixos transcendentals del nostre programa”, explica Josep Maria Palau, exalcalde de Jorba i nou candidat d'ERC a l'Ajuntament igualadí.

Més enllà de picabaralles en clau electoral, els números u de les dues formacions coincideixen a assenyalar que el pacte de govern ha facilitat la governabilitat del municipi, destrossat per la crisi i amb unes xifres d'atur que a dia d'avui encara continuen sent molt altes, tot i els diversos projectes endegats des del consistori. Sobretot en destaquen dos: l'aposta decidida per convertir la ciutat en un parc referent internacional d'innovació de la pell, el cuir i la marroquineria. I especialment, el nou centre 4D Health, el primer hospital simulat d'Europa dissenyat per entrenar professionals de la salut i acollir empreses internacionals d'arreu del món.“Hem fet un canvi de mentalitat per posar Igualada de nou al mapa. El govern anterior donava l'esquena a la indústria; volia una ciutat dormitori. Nosaltres hem posat en valor el sector, que alguns donaven per amortitzats”, assegura l'alcalde Marc Castells, que encapçalarà la llista de CiU per tercer cop. Després de passar-se gran part d'aquest mandat “sanejant la situació dantesca que hi havia a l'Ajuntament”, la lluita contra l'atur continuarà sent un dels reptes del seu govern si torna a guanyar les eleccions.

Projectes d'altres legislatures

Un repte, el de generar llocs de feina, que també es marquen altres forces polítiques, com ara el PSC, que afronta aquests comicis municipals amb dubtes per la situació que viu el partit a Catalunya. “Remem a contracorrent”, es sincera Jordi Riba, que substitueix en el càrrec l'històric dirigent Jordi Aymamí, alcalde d'Igualada en els anteriors tres mandats. Els socialistes lamenten “l'obsessió” que ha tingut el govern de mirar pel “retrovisor”i alhora es mostren satisfets perquè s'hagin tirat endavant projectes “de ciutat” com el 4D Health o el nou edifici universitari que, recorden, “van néixer” en legislatures anteriors en governs del PSC i IC-V.

Els ecosocialistes són la gran incògnita d'aquestes eleccions municipals a la capital de l'Anoia. Participaran en una coalició que s'està acabant de definir amb Procés Constituent i el Partit Pirata. També és totalment imprevisible saber què passarà amb la CUP i amb Plataforma per Catalunya (PxC), que el 2011 va aconseguir representació i que aspira a “millorar resultats”, diu el seu candidat, Robert Hernando. Qui també aspira a guanyar representació és el Partit Popular, que estrena nou número u, Joan Agramunt, que substitueix en el càrrec el també diputat Pere Calbó. Els populars volen recuperar la incidència que havien tingut en anteriors mandats i aposten per trencar la majoria independentista que hi ha al ple. Reduir la pressió fiscal als igualadins o aplicar més mà dura contra l'incivisme són la seva carta de presentació.

LES CLAUS
1
Atur elevat
Igualada té una taxa d'atur superior al 19%, un punt per sota del total a l'Anoia, i dos per sobre de la mitjana catalana.
2
Referència
El nou centre 4D Health, inaugurat a mitjans de març, aspira a esdevenir un centre referent al món per entrenar professionals de la salut.
3
Anella verda
Quan finalitzi el projecte, la ciutat tindrà una anella verda de 28 km de longitud a l'aire lliure.
Marc Castells
CiU.
Candidat per tercera vegada consecutiva a l'alcaldia, Castells aspira a repetir victòria i no descarta tornar a pactar amb ERC si no arriba a la majoria.
Jordi Riba
PSC.
Regidor des del 1999 en els governs de l'Entesa per Igualada, Riba espera fer valer la seva experiència en el càrrec per poder mantenir vots i regidors.
Josep Maria Palau
ERC.
Fins ara alcalde de Jorba, Josep Maria Palau assumeix el lideratge d'ERC a la capital de l'Anoia amb l'objectiu d'aconseguir l'alcaldia.
Joan Agramunt
PP.
Substitueix en el càrrec Pere Calbó, que portava 20 anys com a candidat dels populars. Agramunt vol que sigui “decisiu” en la gestió del proper mandat.
Robert Hernando
PXC
Líder del partit a nivell nacional, Hernando aspira a millorar els resultats dels darrers comicis, quan va obtenir un regidor.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll