Política

GIRONÈS

Almenys nou municipis estrenaran alcalde

Com a mínim nou municipis de la comarca del Gironès ja saben a hores d'ara que estrenaran alcalde després de les eleccions municipals. Són aquells pobles on l'actual batlle no concorre a les eleccions municipals del 24 de maig com a cap de llista i, per tant, tenen assegurat que una persona nova se situarà al capdavant del municipi. És el cas de pobles com Flaçà, Fornells de la Selva, Quart, Cassà de la Selva, Sant Julià de Ramis Sant Martí Vell i Viladasens. Hi ha dos casos més. Canet d'Adri, on Jaume Frigolé (CiU) deixa l'alcaldia després de gairebé 25 anys, i Bescanó, on l'alcalde, Xavier Soy, deixarà el càrrec després de 28 anys i després d'haver tingut sempre un gran pes polític dins de CiU a la demarcació. Un cas curiós es dóna al municipi de Quart, on no repeteixen cap dels dos alcaldes que s'han repartit el mandat des del 2011, Lluís Lloret (CiU) i Laura Vall-llosera (ERC).

Per l'altre extrem, els pobles de Campllong i Cervià de Ter ja saben a hores d'ara que els seus alcaldes seran Lluís Freixas (CiU) i Roser Estañol (CiU), respectivament, ja que encapçalen les úniques llistes que s'han presentat i renovaran així el càrrec que ja ostentaven. Freixas és alcalde des de fa dues dècades i des del 2007 no ha tingut oposició, i Estañol repeteix i tampoc ha tingut oposició en aquest mandat.

Menys llistes

Pel que fa a nombre de llistes, la xifra cau per sota del centenar, ja que es perden una desena de candidatures respecte al 2011, i en aquestes eleccions n'hi haurà 97. CiU manté el predomini amb 25 llistes als 27 municipis de la comarca, mentre que destaca el fort retrocés del PSC, que cau a les 10, quan al 2011 n'havia presentat 18. ERC i el PP tindran dues candidatures més, amb 20 i 12 alcaldables, respectivament, al Gironès, i la CUP passa a tenir sis llistes, i dobla la xifra del 2011. ICV en perd una i es queda amb sis, i Solidaritat en fa només una. A la capital gironina concorren a les eleccions dotze candidatures. CiU, ERC-MES, PP, CUP, ICV, PSC també competiran amb Solidaritat, amb Andreu Garriga com a cap de llista, UPyD, Ciutadans, amb l'exregidor del PP Joan Castel d'alcaldable, Escons en Blanc, Compromís amb Girona i PACMA. Això, tenint en compte que Avancem i Reagrupament s'han integrat a la llista de CiU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona