Política

Imputa que imputaràs

L'alcalde de Susqueda i candidat d'ERC, Joan Mercader, i la tinenta d'alcalde Eva Viñolas són dos dels setze acusats per una denúncia penal de la fiscalia

L'alcaldable de CiU, Oriol Ortín, veu irregularitats a l'Ajuntament

El municipi amb menys habitants de la Selva –a Susqueda hi vivien 90 persones l'1 de gener– destaca en el rànquing d'imputacions. Un total de setze persones, incloent-hi set veïns, han estat acusades per una denúncia penal de la fiscalia. L'alcalde i candidat d'ERC a les municipals, Joan Mercader, està acusat de tràfic d'influències, negociació i activitat prohibida, un delicte contra l'ordenació del territori i un altre contra l'administració pública per prevaricació. “La seva màxima aspiració és destruir-nos”, indica Mercader sobre el promotor de la denúncia, el regidor independent i alcaldable de CiU, Oriol Ortín.

El candidat de la federació va entrar a l'Ajuntament el 2007 i va començar a posar en dubte la manera de fer de l'equip de govern. Des del 2008, ha dut informació al Tribunal de Comptes i a la Sindicatura de Comptes –els casos han estat arxivats, informa l'equip de govern– i a la fiscalia anticorrupció sobre presumptes irregularitats. El 2010 el ministeri fiscal va presentar la denúncia al jutjat. El cas l'instrueix el jutjat número 3 de Santa Coloma de Farners. Mercader hi ha anat a declarar tres vegades com a imputat, i la tinenta d'alcalde, Eva Viñolas, hi ha estat un cop i hi tornarà dijous que ve.

“L'alcaldia, al jutjat”

Viñolas està acusada de tràfic d'influències i de delicte contra l'administració pública per prevaricació. “Ell [Ortín] vol l'alcaldia. No l'ha pogut aconseguir en les eleccions i ara ho vol aconseguir al jutjat”, assenyala Viñolas, que regenta, juntament amb el seu marit, l'exregidor Joan Muntada, uns apartaments turístics a la rectoria del Coll.

Segons els fets denunciats, ERC hauria permès que els apartaments es construïssin tot i que la llicència d'obres era per fer les obertures d'unes finestres. “No s'han tocat les portes ni el terra ni s'han fet edificacions noves. És un edifici catalogat, i l'únic que es va fer va ser obrir tres finestres tapiades. Vam demanar permís per obrir-les i l'Ajuntament ens el va donar. No es va fer cap obra”, assegura la regidora.

La fiscalia ha obert fins a vuit peces separades. En una haurà d'aclarir què va passar amb la pedrera de Can Ravionet. Segons Ortín, el procediment administratiu va ser irregular perquè no hi va haver període d'exposició pública. L'alcalde es defensa. Mercader assenyala que l'empresa havia començat els tràmits abans que ell fos alcalde el 2003 i que es va limitar a continuar els tràmits. Viñolas recorda que l'empresa volia demandar l'Ajuntament si no tenia la llicència per començar l'activitat.

Amb les desavinences polítiques i el pas pels jutjats, a Susqueda hi ha enemistats personals manifestes. Al jutjat, Viñolas exposa, per exemple, que Ortín ha denunciat “fins a 55 vegades” el seu marit, l'esmentat Joan Muntada, que és un dels setze imputats.

Fins fa un any, l'equip de govern de Susqueda enviava la documentació prèvia dels plens a Ortín per correu electrònic. Viñolas explica per què no ho fan: “Un dia vam trobar que hi havia documentació de l'Ajuntament a la bústia d'un veí. I només la hi podia haver deixat algun regidor. Cap de nosaltres [d'ERC] ho va fer. Per tant, se'n va fer un mal ús, i ja no la hi enviem perquè no en tenim cap obligació.”

Una casa en lloc d'un porxo

Ortín també ha aportat informació sobre la construcció de la finca de Ca la Maru, que s'hauria construït amb una llicència de porxo agrícola. L'equip de govern sosté que van autoritzar que es fes el porxo, però que els amos “s'hi han posat a viure”, diu Mercader. Viñolas hi afegeix que l'Ajuntament ha revocat la llicència als propietaris. Per aquest afer estan imputats Jesús Jordà, que va ser alcalde per CiU del 1995 al 2003, i els amos de la casa.

A banda dels esmentats, estan imputats, entre altres, el secretari interventor de l'Ajuntament, Isidre Llucià; el seu germà, l'arquitecte Antoni Llucià; un altre arquitecte, Francesc Bordas, i els exregidors Daniel Mollert i Paco Tayant. Ortín també ha denunciat que s'hauria construït una carretera de 3 quilòmetres, entre el mirador del pantà i el coll de Nafré, sense haver fet cap concurs públic. L'obra l'hauria projectat Antoni Llucià, germà del secretari, i no un enginyer de ponts i camins tal com mana la llei, sosté Ortín. El secretari està imputat per tràfic d'influències i possible falsificació documental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona