Política

Alcaldes pendents de pactes a deu municipis del Vallès

Sabadell, Cerdanyola, Montcada i Rubí són els canvis més complexos pel vot atomitzat en moltes llistes

A Castellbisbal, Sant Quirze, Ripollet i Gallifa tindran batlle nou i en nou pobles repetiran

Fins a deu municipis del Vallès Occidental estan pendents de pactes amb més o menys possibilitats per definir qui serà el seu alcalde o alcaldessa els pròxims quatre anys, com és el cas de Sabadell, Montcada, Cerdanyola, Barberà, Palau-solità, Rubí, Polinyà, Sentmenat, Vacarisses i Viladecavalls. L'aparició de noves forces i aliances, la davallada de vots experimentada pels partits anomenats tradicionals –PSC, CiU i PP en perden fins a 53.256 – segueix els patrons generals, traspassant votants a confluències, les candidatures alternatives d'esquerra, C's i a ERC.

En alguns casos els canvis hauran de salvar els esculls que ha proporcionat l'atomització del vot. El cas més paradigmàtic és el ja conegut de Sabadell –amb vuit formacions, quatre de les quals amb quatre regidors– per poder desbancar un PSC castigat pel cas Mercuri amb només cinc regidors, una situació calcada a la que es viurà a Montcada, on també es passa factura als que han governat en coalició des del 1999, el PSC i CiU.

Els socialistes amb Carmen Porro al capdavant passen de 7 a 5 regidors i es queden a només 120 vots de la segona força, Ciutadans, que té quatre regidors. ICV-EUiA, els nous de Círculo Montcada i d'ERC empaten a tres regidors i la CUP n'obté un. CiU cau a dos regidors i el PP baixa a un representant. El tauler de joc és obert i hi ha fórmules, encara que complicades, per fer fora el PSC. Porro ja ha assegurat que la victòria els legitima a seguir governant, tot i que buscara un pacte de govern que “garanteixi estabilitat”. Unes situacions similars que es repeteixen en ciutats de pes com Rubí, Cerdanyola, Palau-solità, Barberà i Polinyà. I és que el PSC, malgrat seguir sent la força hegemònica a la comarca, perd 19.767 vots i 30 regidors, i es queda amb 87 regidors i 712,259 votants (19,8%). Tot i això, mantindrà les alcaldies de Terrassa i Badia, on pugen de vots, i la de Castellar, aquesta amb majoria. Per contra, perdrà segur la de Ripollet en mans de la candidatura de Decidim, i la de Castellbisbal, que recuperarà Alternativa per Castellbisbal.

I CiU també en perdrà tot i mantenir les de Sant Cugat i Matadepera, com és el cas de la de Sant Quirze en mans d'ERC, i té molts números de quedar-se sense la de Sentmenat o Viladecavalls, tot i aconseguir la de Gallifa. Els nacionalistes han perdut 36 regidors, o el que és el mateix, 16.164 votants respecte al 2011 i se situen per darrere d'ERC en nombre de regidors, ja que en tindran 69 per 75 els republicans, que passen de la cinquena a la tercera força amb 34.568 nous vots que equivalen a 43 regidors. ERC manté Ullastrell, Sant Llorenç Savall i amb molta probabilitat Rellinars, i també recupera la de Sant Quirze. I té opcions, si reïxen aliances, de governar a Vacarisses i Viladecavalls.

Els altres grans triomfadors són les confluències sota els paraigües de Guanyem, ICV, EUiA o Barcelona en Comú i altres fórmules d'esquerres que obtenen 51 regidors i 49.733 vots, però també les CUP i les Candidatures Alternatives del Vallès de 14 municipis, que obtenen 45 regidors i 41.660 vots, i seran decisius en molts dels pactes per canviar governs.

I a la cua a la comarca se situa Ciutadans, que irromp amb força a costa del PP, ja que obté 31 regidors. Els populars perden 17.325 vots i 35 regidors.

LES XIFRES

53.256
vots
perden el PSC (19.767), el PP (17.325) i CiU (16.164), que impliquen 101 regidors menys als consistoris.
9
batlles
continuen: Sant Cugat, Terrassa, Ullastrell, Rellinars, Matadepera, Santa Perpètua, Badia, Castellar i Sant Llorenç.

Quatre majories, dues de les quals d'ERC

CiU ha perdut la majoria de Sant Cugat, però manté la de Matadepera, mentre que el PSC pot aguantar la de Castellar i ERC suma a la d'Ullastrell amb la ja tradicional de Sant Llorenç Savall.

Parralejo (PSC) perd catorze anys després a Ripollet

Juan Parralejo (PSC) deixarà l'alcaldia després de catorze anys. Decidim Ripollet, formada per Compromís per Ripollet (COP), Procés Constituent, Podem i altres, desbanca la coalició PSC-CiU.

Majoria de Gent per Bellaterra i CiU venç a Valldoreix

A les dues EMD de la comarca s'han repetit guanyadors. En el cas de Valldoreix, la candidatura de Josep Puig (CiU) obté quatre de les vuit vocalies i a Bellaterra Ramon Andreu (GpB) n'obté sis de nou.

PxC perd els únics tres regidors i més de tres mil vots

El partit xenòfob de PxC s'ha quedat sense representació a la comarca després de perdre els regidors que va obtenir fa quatre anys a Santa Perpètua, Badia i Polinyà, i passa a ser testimonial.

ICV governarà amb deu regidors a Santa Perpètua

Isabel García manté l'única alcaldia dels ecosocialistes i ho fa creixent amb tres regidors i quedant-se a un dels onze que li garantien la majoria. ERC és la segona força, amb quatre representants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona