Política

Unió veu inviable una llista unitària entre la CUP “anticapitalista” i una CDC “bussiness friendly”

Espadaler assegura que el naixement d'un nou partit format pels crítics independentistes de la formació ajuda a “clarificar” l'espai polític i els aporta “coherència”

El secretari general del comitè de govern d'UDC, Ramon Espadaler, ha carregat contra la possible llista unitària independentista assenyalant que caldria conèixer el programa conjunt que defensaran les formacions. “Voldríem saber com lliga el bussiness friendly de Convergència amb l'anticapitalisme de la CUP, són insolubles. I, a més, tot el debat entorn a la llista única hauria de servir per conèixer com es governarà l'endemà del 27-S”, ha assegurat en la cloenda de la 23a escola d'estiu d'Unió de Joves. Al mateix temps, Espadaler ha mostrat el seu “respecte absolut” davant el naixement d'un nou partit format pels crítics independentistes d'Unió ja que ajuda a “clarificar” l'espai polític.

Des del primer moment, Espadaler ha volgut deixar clara la postura d'UDC davant la llista unitària que es planteja des de diverses formacions independentistes. “Es parla molt de la llista, de totes les seves versions amb polítics o no i amb el president Mas i potser es parla tant perquè no poden parlar realment del programa que tindran”, ha explicat Espadaler des del municipi de Castell-Platja d'Aro, al Baix Empordà, on ha assistit a l'acte de clausura de la 23a Escola d'Estiu d'Unió de Joves.

En aquest sentit, Espadaler ha explicat que els joves membres que conformen les joventuts de la formació s'aniran integrant a partir d'ara en les diverses intercomarcals que Unió té arreu de Catalunya. Tot i això i retornant a la qüestió principal del seu discurs, el número dos d'Unió ha explicat que voldrien conèixer com “lliga el bussiness friendly de CDC amb l'anticapitalisme de la CUP”. “Per tant, tot el debat entorn la llista única hauria de servir per conèixer com es governarà l'endemà del 27-S”, ha reflexionat tot assenyalant que des d'Unió estan “intrigats” i consideren que “tenen el dret a preguntar” sobre temàtiques que van més enllà de la qüestió nacional.

“Crec que tenim dret a preguntar quina serà la política pel que fa a les escoles concertades, a l'aigua, sobre el dèficit fiscal, les infraestructures o la sanitat. Està bé que es debati les llistes úniques però el país ha de ser governat a partir del 27 de setembre”, ha argumentat Espadaler. Segons el secretari general del comitè de govern d'Unió, CDC i la CUP són “insolubles” programàticament i estan “preocupats” sobre el futur i el programa conjunt que sorgirà si tira endavant la llista única.

“Clarifica l'espai polític i aporta coherència”

D'altra banda, Espadaler no ha volgut crear polèmica sobre la fundació d'un nou partit impulsat per la corrent crítica independentista d'Unió que compta amb figures com la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, l'expresident de la Cambra, Joan Rigol o el secretari d'Universitats, Antoni Castellà.

Uns membres crítics amb la postura de la direcció d'Unió al voltant del procés independentista i que aquest dissabte funden un nou partit que volen que contribueixi a aconseguir una majoria parlamentària independentista de cara a les eleccions del 27 de setembre. “La sortida de militants d'Unió cap a CDC ajuda a clarificar l'espai polític i el missatge d'Unió i acaba donant coherència”, ha respost Espadaler qui ha explicat que, segons el se punt de vista, la creació d'aquest nou partit és un dels passos del trànsit cap a Convergència Democràtica de Catalunya.

Segons el número dos de la formació -qui ha assenyalat que veu la situació des del “respecte absolut”-, fa temps que el partit manifestaven que si algú volia defensar un altre programa o candidat potser calia que canviés de formació política. “Tenim les portes obertes d'Unió a tots els catalanistes moderats que estan tan distants de l'independentisme exprés com de les formes com Espanya menystén a Catalunya i que practiquen el PP de Catalunya i Ciutadans”, ha afegit.

Al mateix temps, Espadaler afirma que el sorgiment d'aquest nou partit també ajuda a deixar clar el missatge i la postura d'Unió basada en el catalanisme moderat. “Aquells que volen fer les coses ben fetes, pas a pas i no parlar només de la qüestió nacional sinó d'allò que les enquestes mostren que és la primera preocupació dels ciutadans: el treball i en segon lloc la corrupció”, ha manifestat.

Alhora, ha afirmat que Unió té propostes per millorar les relacions entre Espanya i Catalunya, unes idees que passen per un diàleg seguint el marc de seguretat jurídica i preservant la cohesió social. “Ens preocupa la feina, l'ocupació la regeneració democràtica i les relacions entre Catalunya i Espanya”, ha afegit fent referència a la enquesta de La Vanguardia que s'ha publicat aquest diumenge.

Paral·lelament, Espadaler ha tornat a reafirmar que estan notant un creixement del nombre de catalanistes que es sumen a les llistes d'UDC tot i la dissolució d'intercomarcals del partit que s'han registrat els darrers dies. “Entenen la nostra proposta de catalanisme moderat que havia representat CiU durant moltes dècades i nosaltres tenim les portes obertes. En aquests moments sumem més que no pas restem”, ha assegurat.

“Perplexos” davant la competició per liderar l'independentisme

Per últim, responent a les preguntes dels periodistes, Espadaler ha explicat que des d'Unió veuen amb “perplexitat” la competició que s'ha establert entre CDC, ERC i la CUP per veure “qui lidera l'independentisme del país”. “Nosaltres ja no formem part de la federació de CiU i tenim una proposta molt diferent, de compromís amb el país i si la llista conjunta acaba quallant cal que se'ns expliqui quina orientació prendrà el govern a partir del 28 de setembre, els ciutadans tenen dret a conèixer-ho”, ha conclòs.

Després d'atendre els mitjans de comunicació, Espadaler ha parlat amb membres d'Unió de Joves amb els quals s'ha fet un selfie que han penjat a les xarxes socials. L'acte de clausura de la 23a Escola d'Estiu d'Unió de Joves a Castell-Platja d'Aro també ha comptat amb la presència de la portaveu d'UDC, Montse Surroca, i el nou president de la Intercomarcal d'Unió de Girona, Xavier Dilmé. També hi ha assistit el president d'Unió de Joves, Oriol Gil, i el secretari general, Borja Cerdà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona