Política

González diu que el PSOE no canviarà la Constitució per “liquidar” Espanya

En el segon míting del PSC a l'Hospitalet, l'expresident acusa Mas de voler amagar el seu “fracàs” amb una “excusa” i ho compara amb Veneçuela

En el segon míting del PSC a l'Hospitalet en aquesta campanya, hi va ser present una figura que encara encén els ànims a uns certs votants –bàsicament grans– com els que van acudir a La Farga. En un discurs de mitja hora, l'expresident del govern espanyol Felipe González va presentar el PSOE com el partit del “reformisme”. Ara bé, limitat: “No canviarem la Constitució amb un pretès dret d'autodeterminació que liquidi Espanya, per respecte a la història, a la identitat, a nosaltres mateixos i al destí d'Espanya, inclosa Catalunya.” Hi va afegir que l'únic país que havia reconegut el dret d'autodeterminació en la seva Constitució havia estat l'URSS de Stalin.

Abans, ja havia comparat la via independentista –segons ell, “una via morta que no porta enlloc”– amb l'actual govern de Veneçuela. “Quan un govern fracassa busca una excusa perquè no es discuteixi el seu fracàs. Això passa a Catalunya, passa a Veneçuela, i ho paga la frontera amb un altre país”, va afirmar. González tampoc no va estalviar crítiques al líder de Podem, Pablo Iglesias, i al president Rajoy, per rellançar el seu candidat a La Moncloa, Pedro Sánchez. Més que mai, el míting socialista va barrejar la campanya catalana amb les espanyoles. Sánchez va referir-se irònicament a la relliscada de Rajoy en parlar de la nacionalitat espanyola i catalana: “Ara ja sabem per què Rajoy no vol reformar la Constitució, perquè no se l'ha llegit.” A més, va proposar “aplicar a Mas un acomiadament procedent per causes objectives”. Tot i això, el seu discurs va ser gairebé calcat del que ha fet en altres mítings d'aquesta campanya a Catalunya.

El candidat del PSC per al 27-S, Miquel Iceta, va redoblar les crítiques a Mas, negant que, si guanya, pugui negociar amb l'Estat. No hi podrà haver negociació possible amb algú que diu que vol transgredir la llei, va assegurar. A banda de declarar-se plenament d'acord amb el polèmic article de González de fa unes setmanes (on comparava el procés sobiranista amb l'Alemanya i la Itàlia feixistes), Iceta va demanar als votants del no que es decantin pel PSC, i no per C's, perquè “per arreglar aquest problema hem de governar Espanya”. I va prometre un “nou acord amb Espanya sotmès a referèndum”.

Sánchez només s'obre a fer un nou Estatut

En una entrevista a RAC 1, ahir al matí, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ja va descartar que la reforma de la Constitució que proposa el seu partit inclogui la possibilitat de fer un referèndum vinculant. Sánchez només va obrir la porta a fer un nou Estatut perquè Catalunya tingui “més autogovern” i un finançament millor. Respecte a la pregunta de si Catalunya és una nació, el líder socialista va evitar utilitzar aquest terme i es va limitar a dir que reconeix la “singularitat” de la societat catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona