Política

La CUP tanca la porta a Mas i guarda la DUI al calaix

Creu que el futur president “no pot ser identificat amb les retallades i la corrupció”

Admet que el plebiscit no s'ha guanyat, però que hi ha una majoria social que vol trencar l'‘status quo'

Dotze hores després de conèixer el resultat del 27-S i tan contundents com ho havien estat en campanya i durant la nit electoral, la CUP va tornar ahir a descartar qualsevol possibilitat de votar a favor de la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat.

La formació no se sent obligada pel pacte que van signar CDC i ERC de fer president Mas i creuen que si una cosa ha demostrat el resultat de les eleccions és “l'existència d'una majoria que vol canvis profunds” que el futur president de la Generalitat hauria “d'exemplificar en aquesta nova etapa”. En canvi, creuen que “Mas està vinculat directament a les retallades i a la corrupció”, en paraules del candidat Antonio Baños, que, a més, feia extensible aquests criteris de veto a qualsevol altre candidat que aspirés a liderar el govern i necessités els vots de la CUP.

Per reafirmar-se en la seva decisió, els portaveus van recordar que “el procés és de la seva gent” i que “cal evitar personalitzar-lo en una sola persona”. A més a més, consideren sagrat el “pacte” que els uneix amb el seu votant. “No exigim res per a nosaltres ni per al partit, reclamen el que ens demana la societat”, explicava la número dos de la llista, Anna Gabriel.

Conscients de la pressió a la qual estaran sotmesos, la CUP afronta les negociacions “en positiu” i “de forma constructiva”, per la qual cosa es va mostrar plenament disposada a obrir converses amb Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot.

Sobre la taula de negociació, i al marge de la investidura, també volen tractar el pla de xoc contra la pobresa que porten en el programa i consideren que Catalunya Sí que es Pot en compartiria algunes mesures.

Més escèptics es van expressar respecte a Convergència. “CDC encara ens ha de demostrar moltes coses i veurem si en el decurs de les negociacions hi ha compromisos ferms per començar a actuar de forma sobirana”, hi afegia la número dos de la llista, Anna Gabriel. “No volem conselleries, ni càrrecs ni la presidència, el que volem és un camí tenaç cap a l'alliberament amb gent valenta que estigui disposada a aturar i desobeir lleis que ens impedeixen avançar”, va proclamar Baños en referència a normes com la llei Wert, la llei de desnonaments o la norma sobre consultes populars recorreguda al TC pel govern espanyol. Requisits que, d'altra banda, podrien, novament, dificultar un acord amb Convergència.

Abans, però, d'iniciar les converses amb els altres partits, el secretariat nacional, reunit ahir a les 10 del matí per valorar els resultats electorals, ja va acordar que aquesta mateixa setmana obrirà un procés de trobades i debats amb el territori. “No perdem ni oblidem l'essència del nostre projecte, que és assembleari”, apuntava Gabriel.

La DUI haurà d'esperar

La satisfacció, tot i moderada de la CUP, també es barrejava amb un plany. Les forces independentistes no havien aconseguit arribar a un 50% dels vots. Això ha obligat la CUP a deixar caure la declaració unilateral d'independència (DUI) que havia defensat en campanya. “No hem guanyat el plebiscit”, admetia Baños, malgrat que “hi ha més vots a favor de les forces independentistes”. La decisió de guardar la DUI en el calaix no treu que els diputats de la CUP continuïn apostant per un procés que, admeten, necessitarà més temps.

Consell de Cotarelo

El periodista, escriptor, professor i afí a la CUP, Ramón Cotarelo, va ser ahir, l'única veu “cupaire”que va suggerir a la formació que “no es tanquessin en banda a la investidura de Mas sense parlar, sense acordar, sense negociar res”. I hi afegeix: “A primera vista té un punt d'injustícia que cal aclarir”, clou Cotarelo.

LES FRASES

Sabem que l'esquerra radical arreu d'Europa està expectant per quin serà el nostre paper
Anna Gabriel
candidata número dos de la cup
Plantegem un pla contra la pobresa i a trencar amb l'<estatus quo>, així ho vol una majoria
Antonio Baños
candidat de la cup
El 27-S deixa més actors i més capacitat de tenir acords; és una possibilitat que cal mirar
Gabriela Serra
candidata numero 4 de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES