Política

Rovira descarta un escenari de desacord amb la CUP

La número 2 d'ERC no creu que ningú deixi passar l'oportunitat de tenir “un mandat democràtic de 72 diputats a favor de la independència”

La diputada republicana assegura que les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP “van bé”

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha assegurat aquest dilluns que no contempla “un escenari de desacord” amb la CUP que obligui a convocar noves eleccions. La dirigent republicana no creu que “ningú deixi escapar l'oportunitat de tenir un mandat democràtic de 72 diputats favorables a la independència”.

En declaracions a Catalunya Ràdio, la número dos d'ERC i diputada electa de Junts pel Sí ha afirmat que les negociacions amb la CUP “van bé” i passen per uns moments de “reflexió i debat”. En aquest sentit, ha apuntat que “cada dia que passa fem un pas més per aconseguir l'acord”.

“Estic convençuda que trobarem la sortida a aquest carreró sense sortida”, ha dit en al·lusió a la negativa de la CUP a no voler investir el candidat de Junts pel Sí a la presidència de la Generalitat: Artur Mas. Rovira ha recordat que les forces polítiques catalanes han estat capaços d'entendre's en altres situacions d'aparent bloqueig d'unes negociacions.

La diputada, que forma part de la comissió negociadora entre les dues llistes independentistes, ha admès que l'Estatut preveu la convocatòria d'altres comicis si cap candidat ha aconseguit la investidura en el termini determinat, però no preveu que s'arribi a aquesta situació perquè “el desacord hauria d'estar molt justificat”. “No contemplo aquest escenari, treballo en el contrari”, ha subratllat.

“Qui deixaria escapar l'oportunitat de tenir un mandat democràtic de 72 diputats favorables a la independència, quan abans hi havia només 24?”, s'ha preguntat la número 2 republicana.

D'altra banda, ha trobat “lògic” que la nova presidència del Parlament sigui proposada per ERC, de la mateixa manera que CDC proposa el president de la Generalitat. Dit això, ha indicat que ara mateix encara “no hi ha a sobre de la taula noms concrets”.

Rovira ha confirmat que la comissió negociadora se centra ara a acordar el “què” o el “com” s'arriba a la independència. I també les polítiques del dia a dia que haurà d'implementar el nou govern, “ja que a Catalunya hi ha greus problemes que afrontar i cal gestionar el mentrestant”. “Ens hem de donar el temps necessari perquè l'acord sigui el més ampli possible”, ha ressaltat.

Ha reiterat el compromís d'ERC de donar suport a la investidura de Mas, però al mateix temps ha matisat que “és irrellevant” les persones que detenen la presidència o el Govern.

Rovira ha subratllat que “l'independentisme és plural i absolutament transversal, perquè també hi ha independentistes fora de Junts pel Sí i la CUP” i ha recordat que “ERC propugna un govern de concentració amb gent molt diversa, ja que cada vegada hi ha més independentistes i hem d'anar sumant a més ciutadans”.

Segons ella, Junts pel Sí i la CUP aconseguiran consensuar el full de ruta sobiranista perquè “en 18 mesos com a màxim s'hagi proclamat la independència, i llavors cada projecte polític es podrà presentar a les següents eleccions amb les seves pròpies sigles i programa”.

Sobre la “desconfiança” de la CUP respecte de la possibilitat que en el govern hi figurin persones que en el passat han impulsat polítiques econòmiques i socials oposades a les seves, Rovira ha dit que ella és capaç “d'entendre totes les posicions” i ha indicat l'important ara és de “treballar per un acord” des del respecte a la pluralitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona