Política

Merkel diu que s'ha d'ajudar Turquia a canvi de cooperació

La cancellera assegura que per reduir l'arribada de refugiats sirians a Europa s'han de trobar vies de trasllat legal a altres països

Es compromet a accelerar el procés d'incorporació d'Ankara a la UE

Tot i que el partit governamental de Turquia, l'islamista AKP, havia advertit abans de l'arribada a Istanbul de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que no es podia barrejar el tema dels refugiats amb el de l'adhesió a la UE, la primera referència que va arribar de la reunió que van mantenir el primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, i Merkel va ser l'acord de posar en marxa un procés per accelerar alguns aspectes pendents de la proposta d'incorporació turca a la Unió Europea a canvi de la col·laboració de les autoritats turques en la gestió del crític flux d'immigrants i refugiats procedents majoritàriament del conflicte sirià.

Durant la trobada que tots dos van mantenir ahir a Turquia, Davutoglu va precisar que un d'aquests primers punts serà l'establiment d'un nou sistema que permetrà als turcs viatjar sense visat pels països de la Unió Europea.

Merkel es va referir a la situació en termes generals, i va assegurar que el seu país farà tots els possibles per accelerar l'accés d'Ankara al bloc europeu.

No obstant això, els dos líders van coincidir que la solució a l'actual crisi comença amb la fi de la guerra a Síria a través d'una solució política i negociada entre les parts implicades.

En aquest sentit, Davutoglu va transmetre la seva preocupació sobre la possibilitat que la nova campanya liderada per les forces del president sirià a la ciutat d'Alep, dividida entre l'exèrcit, els insurgents i els islamistes, pugui causar una nova onada d'immigrants.

Merkel va plantejar que per reduir l'arribada de refugiats sirians a Europa no només s'ha de donar suport econòmic a Turquia perquè es faci càrrec de les persones que arriben dels països en guerra, sinó que s'han de trobar vies de trasllat legal cap als països de la Unió Europea.

Abans de l'arribada de Merkel, un grup de cent acadèmics i professors universitaris de Turquia la van advertir que la seva reunió amb Erdogan suposa donar suport a algú que viola els valors de la Unió Europea. En una carta oberta, els intel·lectuals turcs asseguren que la propaganda d'Erdogan i el govern turc està provocant odi i denuncien l'atac a periodistes i diaris, així com greus violacions dels drets humans. “Sota aquestes circumstàncies, com a acadèmics estem extremament preocupats que la visita pugui ser vista com un suport dins de la campanya electoral als polítics que violen els valors més importants de la Unió Europea”, diu la carta. A més, expliquen a Merkel que Erdogan, primer ministre del 2002 al 2014 però encara l'home fort del país, no està complint el principi de neutralitat com a cap d'estat a què obliga la Constitució. Els intel·lectuals qualifiquen d'estrany que la visita tingui lloc quan falten dues setmanes per a les eleccions generals, que van ser avançades al dia 1 de novembre.

LES FRASES

Turquia vol diners a part; entenem que són diners afegits [a les partides d'adhesió comunitària] i així ho debatrem
Un país en solitari no pot assumir l'emigració. Hem de tenir una migració regulada i coordinada
La migració s'ha d'acordar entre governs i no pagant als traficants el que necessitarem per als refugiats
S'ha de donar més legalitat a un procés que ara és massa il·legal
Angela Merkel
Cancellera alemanya

Alemanya, escenari de crispació

La incessant arribada de refugiats a Alemanya ha generat una creixent crispació al país, reflectida en tensions polítiques i socials, i en atacs xenòfobs com el que va viure dissabte la candidata a l'alcaldia de Colònia, Henriette Reker. Mentre Merkel viatjava a Turquia per posar remei a les onades de refugiats, Alemanya era ahir un mirall dels desafiaments que conflueixen al país. Aquest cap de setmana van tenir lloc dos greus enfrontaments: un somali va morir després de ser atacat per un altre resident en un alberg de la Baixa Saxònia, mentre que un afganès va ser ferit greument en circumstàncies semblants a Turíngia. Els atacs d'ultradretans contra centres d'asilats s'han disparat els últims mesos i també les amenaces i accions d'assetjament contra alcaldes i polítics locals que defensen l'acollida d'immigrants. Els centres estan desbordats i el còmput de sol·licitants se situa en 80.000 persones aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les

Comprar per abaixar lloguers

Girona
sentència a l’1-O

L’exili augmenta, ara pel Tsunami

barcelona