Política

Romeva assegura que les traves per frenar el ple del Parlament no prosperaran

“Això que estan fent -ha advertit- es diu filibusterisme parlamentari”, assegura el diputat de Junts pel Sí

El diputat i cap de llista de Junts pel Sí (JxS), Raül Romeva, ha afirmat aquesta tarda que les “traves” que posa el PP, Cs i el PSC per intentar frenar el ple del Parlament previst per aprovar la proposta de resolució conjunta de JxS i la CUP “no tenen cap possibilitat de prosperar”.

En unes declaracions a Catalunya Ràdio, Raül Romeva ha denunciat les “traves” que, segons la seva opinió, estan posant els grups contraris a la independència, i de forma especial el PP, amb la seva negativa al fet que demà es reuneixi la Junta de Portaveus del Parlament sense que encara s'hagi constituït formalment el seu grup.

Segons Romeva, “estem davant una qüestió de caràcter polític, i no d'interpretació del reglament del Parlament, ni tan sols de la utilització partidista d'algunes institucions com el Tribunal Constitucional (TC) o el poder judicial”.

Després de recordar que “hi ha precedents jurídics del propi TC” en que es van desestimar peticions d'empara presentades també pel PP per intentar evitar altres debats parlamentaris, Romeva s'ha mostrat rotund a l'apuntar que “les traves no tenen cap possibilitat de prosperar”.

“Això que estan fent -ha advertit- es diu filibusterisme parlamentari, que és una cosa que està documentat acadèmicament i significa posar impediments des d'un punt de vista procedimental per endarrerir una qüestió política”.

Per a aquest diputat i cap de llista de JxS, “les coses s'estan fent correctament” i ha demanat evitar formulismes i entrar en el fons polític de la qüestió, ja que en cas contrari, “podem trobar-nos amb que els arbres no ens deixin veure el bosc”.

Sobre les negociacions de JxS i la CUP, Romeva ha apuntat que “s'està avançant molt, ja hem arribat a acords per exemple sobre la declaració inicial del Parlament”, encara que ha admès que subsisteixen discrepàncies.

“Ningú no va dir mai que seria fàcil”, ha subratllat, si bé “hi ha aspectes en els quals hem avançat molt sobre el què, el com i el quan”, ha precisat abans de declinar pronunciar-se sobre la possibilitat que dins de CDC hagin sorgit diferències de criteri respecte a la negociació amb la CUP.

No obstant això, Romeva ha matisat: “Com a part negociadora que sóc tinc confiança en que els passos que estem donant estan sent avalats pels actors polítics que negocien”.

Segons el diputat de Junts pel Sí, “estem dins dels terminis per negociar i els esgotarem si fes falta” i ha descartat l'escenari d'unes eleccions al març perquè “fins que no sona el xiulet de l'àrbitre hi ha partit”.

“Tothom està cedint perquè és normal”, ha explicat abans d'afegir sobre l'escull principal que suposa la negativa de la CUP a recolzar la candidatura d'Artur Mas a la presidència de la Generalitat, que estan estudiant “moltes qüestions” per afrontar aquest problema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona