Política

Els terroristes van actuar “molt coordinats” i van fer al·lusions a Iraq i Síria

El fiscal general de França confirma que s'ha identificat un dels terroristes

François Molins explica que un dels detinguts a Bèlgica és un ciutadà francès que va llogar el cotxe utilitzat pels assaltants a la sala Bataclan

Els terroristes que van executar l'onada d'atemptats d'aquest divendres a la nit a París van actuar en tres equips coordinats i van fer una crida relacionada amb Síria i Iraq durant el seu assalt a la sala Bataclan, ha informat aquest dissabte el fiscal general de França, François Molins.

En una compareixença de premsa per explicar els resultats de les primeres investigacions, Molins ha apuntat que “molt possiblement” els atemptats van ser comesos per “tres equips de terroristes” armats amb material bèl·lic que estaven “molt coordinats” i actuaven a les ordres d'Estat Islàmic (EI).

Segons ha explicat, els atacs es van portar a terme en un espai molt curt de temps, entre les 21.20 hores i les 21.53 hores. Només es va prolongar la presa d'ostatges a la sala de concerts Bataclan, que va durar fins més enllà de la mitjanit.

En aquest període de pocs minuts un equip format per tres integrants va fer esclatar les armilles d'explosius que portaven al damunt a prop de l'Estadi de França, on se celebrava un partit de futbol entre les seleccions de França i Alemanya; tres més van executar la presa d'ostatges a la sala de concerts Bataclan, on van morir al fer detonar igualment dispositius explosius adossats al cos, i un setè terrorista suïcida va fer esclatar la seva armilla explosiva en el tiroteig al bulevard Voltaire, on es troba el Bataclan.

Cronologia del terror

La primera explosió va causar la mort d'un terrorista suïcida i una altra persona per la metralla, al costat de l'Estadi de França.

Cinc minuts després, dos individus van obrir foc de manera indiscriminada contra les terrasses dels bars Le Carrillon i Petit Cambodge, al carrer Alibert, prop del canal de Saint Martin, a diversos quilòmetres de l'estadi de futbol. Els terroristes van arribar a bord d'un Seat León negre i van matar a 15 persones, mentre que altres deu van resultar greument ferides.

A les 21.30 hores una nova explosió en la porta H de l'estadi va matar un segon suïcida. Anava equipat, com la resta dels implicats en la massacre, amb un cinturó confeccionat amb explosius rudimentaris i altament volàtils.

Només dos minuts després, un nou tiroteig perpetrat per dos individus equipats amb armes automàtiques a bord d'un Seat negre al costat del bar A la bonne bière va provocar la mort de cinc persones i l'evacuació de vuit ferits d'extrema gravetat.

Un nou tiroteig, contra un local al carrer Charonne (19 morts, 9 ferits greus), i dues explosions suïcides més, en el cèntric bulevard Voltaire i al costat de l'Estadi de França, van ser el preludi del segrest de centenars de persones a la sala Bataclan.

El fiscal ha indicat que els tres terroristes que van prendre el local van disparar ràfegues de fusells kalàixnikov contra el públic i van fer contínues al·lusions a Síria i l'Iraq, els dos països on l'Estat Islàmic –el grup que s'ha atribuït els atacs– controla part del territori i és objecte de bombardejos per part de l'aviació francesa. La intervenció de les forces especials de la policia francesa va acabar amb l'assalt i amb la vida dels terroristes, dos dels quals van fer esclatar les seves armilles explosives, cap a les 00.20 hores.

Primera identificació

El fiscal ha corroborat que s'ha pogut identificar un dels set terroristes que van participar en l'atac al local gràcies a les empremtes dactilars extretes d'un dels seus dits, que van resultar seccionats arrel de l'explosió. Es tracta d'un home de 29 anys i nacionalitat francesa a qui la policia havia obert el 2010 una fitxa amb la qualificació “S”, que s'utilitza per als sospitosos per radicalisme. Originari de la localitat de Courcouronnes, a uns 35 quilòmetres al sud de París, havia estat condemnat vuit vegades per delictes de dret comú, per no havia arribat a passar per la presó.

Passaport sirià

Al costat de l'Estadi de França les forces de seguretat han trobat un passaport sirià pertanyent a un jove nascut el 1990 que, segons Molins, no estava fitxat pels serveis d'intel·ligència francesos.

Les autoritats gregues han assenyalat aquesta tarda que el titular d'aquest passaport va passar per l'illa de Leros el 3 d'octubre del 2015 com a demandant d'asil i “va ser identificat d'acord amb les normes de la UE”.

Això no obstant, es desconeix de moment que la persona a qui pertany el passaport sigui realment un dels responsables de l'atac.

Connexió belga

El fiscal general de França, François Molins, ha explicat que un dels tres individus detinguts aquest dissabte a Bèlgica és un ciutadà francès resident al país veí que havia llogat el cotxe que els atacants van utilitzar per desplaçar-se a la sala Bataclan.

L'home ha estat arrestat en un control a la frontera juntament amb dos altres individus. Molins ha precisat que cap d'ells estava fitxat a França. Tots tres són residents de la regió de Brussel·les.

La fiscalia francesa ha enviat demandes internacionals d'arrest d'aquests individus i ha demanat informació sobre el vehicle.

El cotxe, un Volkswagen Polo negre, va ser trobat davant el Bataclan. Segons els vídeos i els testimonis recollits, va servir per portar els terroristes fins al local d'oci.

Molins ha assegurat que no podia donar més detalls sobre les operacions que tenen lloc a Bèlgica per no perjudicar la investigació en aquest país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona