Política

La resposta als atacs de París centra la reunió del G-20

Els líders mundials prometen unitat i acorden intensificar els controls fronterers i la seguretat als avions

Putin i Obama constaten les seves diferències tàctiques en la lluita contra Estat Islàmic

La resposta als atemptats de París va centrar ahir la primera jornada de la cimera del G-20, que es va celebrar ahir a la ciutat turca d'Antalya. El fòrum, que congrega els països més avançats i emergents del món, va deixar de banda l'economia i va tractar dels atacs a França, la crisi dels refugiats i el conflicte a Síria. La reunió es va transformar en un al·legat internacional contra el terrorisme.

La cimera també ha estat la més blindada, ja que s'hi van desplegar gairebé tants policies com assistents, uns 12.000. Fa poc més d'un mes, un atemptat atribuït també a Estat Islàmic va causar a Ankara la mort de 102 persones.

La cita, a la qual no va assistir el president francès, François Hollande, va començar amb un minut de silenci en memòria de les víctimes dels atacs de París i Ankara. En el discurs d'inauguració, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va recordar als líders mundials que el món “té les expectatives posades” en ells.

Els líders presents en la cimera van acordar intensificar els controls fronterers i la seguretat als avions arran dels atemptats de París. Després de condemnar els atacs, van assegurar que continuaran units per combatre el terrorisme i que es comprometen a lluitar contra el seu finançament, així com a millorar la cooperació i els canals d'intercanvi d'informació.

El president rus, Vladímir Putin, i el nord-americà, Barack Obama, van constatar ahir, durant la reunió que van mantenir en el marc de la cimera, que, tot i que comparteixen l'objectiu de lluitar contra els gihadistes a Síria, discrepen sobre quina és la tàctica més adequada per fer-ho.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va considerar “inacceptable” que Rússia estigui atacant l'oposició moderada siriana, ja que, segons va dir, això podria desencadenar una nova onada de refugiats, i va afirmar que la Unió Europea ja disposa d'alguns senyals en aquest sentit. Tusk va dir que la cooperació entre els Estats Units i Rússia és “crucial” per lluitar contra el terrorisme a Síria, però va exigir més bona voluntat i no només coordinació.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va demanar a tot Europa no confondre els terroristes que van perpetrar els atemptats a París amb els refugiats que fugen “de la filosofia i la mentalitat que inspiren aquests actes”.

En una roda de premsa, Erdogan i Obama es van comprometre a trobar els responsables dels atemptats de París. “Com hem dit al poble francès i al president Hollande, estem al seu costat per capturar els responsables d'aquest crim i portar-los davant la justícia”, va dir Obama. El mandatari va insistir que tant els atemptats de París com els que van tenir lloc a Ankara, “basats en una ideologia perversa”, no són només atacs contra França o Turquia, sinó contra el món civilitzat. Per la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va recordar: “Som més forts que qualsevol forma de terrorisme.”

LA XIFRA

12.000
policies
es van desplegar ahir per protegir els assistents a la cimera del G-20, celebrada a Antalya.

LA FRASE

No confonguem els terroristes que van cometre els atemptats amb els refugiats que fugen d'aquests actes
Jean-Claude Juncker
President de la Comissió Europea

Gauck alerta d'un nou tipus de guerra a la democràcia

El president alemany, Joachim Gauck, va alertar ahir d'un “nou tipus de guerra” en què, en nom del fonamentalisme islàmic, els terroristes s'enfronten a la democràcia i als valors fonamentals.

El terrorisme centra el segon debat demòcrata

Els atemptats de París van alterar el segon debat presidencial entre els tres aspirants demòcrates a la Casa Blanca a Des Moines (Iowa). Els tres aspirants, Hillary Clinton, Bernie Sanders i Martin O'Malley, van coincidir en la necessitat que els EUA agafin el lideratge per vèncer Estat Islàmic, però van diferir a l'hora de valorar la invasió de l'Iraq i els efectes que ha tingut per a l'expansió del terrorisme extremista.

La UE convoca un consell extraordinari d'Interior

Els ministres de l'Interior de la UE es reuniran divendres que ve a Brussel·les per analitzar la reacció comunitària als atemptats. El mateix va passar amb els atacs contra Charlie Hebdo, però aleshores la trobada va ser més informal i a París. Aquest cop, la UE vol una cita més organitzada, fet pel qual avui alts càrrecs d'Interior i de Justícia intercanviaran informació i deixaran per divendres qualsevol decisió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona