Política

Brussel·les reobrirà les escoles i el metro demà

Bèlgica mantindrà l'alerta terrorista en el màxim nivell, amenaça “greu i imminent”, almenys fins dilluns que ve

Fracassa l'operació policial per capturar Salah Abdeslam, que continua fugitiu

Vint-i-quatre hores més d'atrinxerament a Brussel·les. Les escoles, universitats i guarderies de la capital comunitària continuaran tancades avui dimarts per l'amenaça terrorista i no reobriran fins demà dimecres, de forma progressiva i amb seguretat reforçada. Concretament, els alcaldes demanen 288 agents de policia addicionals per poder vigilar els 754 centres educatius i que es facin controls d'identitat a les entrades. També el metro tornarà a funcionar demà. El govern belga, però, mantindrà l'alerta terrorista en el seu nivell màxim, 4 sobre 4, a Brussel·les, almenys fins dilluns que ve, després del fracàs de les operacions policials per detenir Salah Abdeslam.

La policia belga ha detingut 21 persones en les darreres hores: 16 diumenge a la nit i 5 més ahir al matí, en diferents punts de Brussel·les (no només al suburbi de Molenbeek, també a Anderlecht, Jette, Schaerbeek, Woluwe-Saint-Lambert i Forest), i a Charleroi i la regió de Lieja. Però ni rastre del vuitè gihadista de París, l'únic que continua viu, ni tampoc del seu arsenal: en els escorcolls, els agents han confiscat 26.000 euros en efectiu, però no han trobat ni armes ni explosius. La fiscalia ha desmentit les informacions que el fugitiu hauria aconseguit marxar a Alemanya en un BMW. 17 dels 21 detinguts ja han quedat en llibertat i només un està acusat d'haver col·laborat amb els atemptats de París.

“L'amenaça avui continua sent la mateixa que ahir, el risc és greu i imminent, però volem anar recuperant la vida normal de forma progressiva”, va reconèixer el primer ministre, Charles Michel. Transports públics, centres comercials i esdeveniments públics amb molta gent “continuen sent els objectius potencials” dels terroristes, va dir Michel.

El govern belga vol que les escoles creïn habitacions de pànic, aules de seguretat on alumnes i professors puguin amagar-se i protegir-se en cas d'atac terrorista. La ministra d'Educació, Joëlle Milquet, ha escrit una carta als directors de tots els centres de primària i secundària en què els demana que reforcin la vigilància, limitin els accessos a només una porta per centre i evitin que els pares i els estudiants s'hi concentrin, durant l'entrada i sortida de les classes. Milquet també els ordena que “creïn diverses habitacions segures”, una mena de búnquer on tancar-se i aïllar-se “en cas d'incident”. El diari La Libre Belgique publicava ahir “consells sobre com comportar-se en cas d'atac terrorista”: des de “fer-se el mort estirant-se a terra”, fins a “posar el telèfon mòbil en silenci” o “exclamar Allahu Akbar (Al·la és el més gran)”.

Durant tota la nit i tot el dia a la capital comunitària es van sentir sirenes i es van veure patrulles policials i tanquetes de l'exèrcit. Els hospitals també es van adaptar al nivell d'alerta, ajornant les consultes menors i reforçant la seguretat. Les institucions europees també van apujar l'alerta (de groc a taronja), van recomanar als funcionaris que treballessin des de casa i van anul·lar la majoria de reunions, tret de la dels ministres d'Educació i de l'Eurogrup. El fred va facilitar que la gent no sortís de casa.

LA XIFRA

0
armes
i explosius ha trobat la policia belga en els darrers escorcolls a Brussel·les, Charleroi i Lieja.

LA XIFRA

1
detingut
només dels 21 arrestats per la policia belga és sospitós d'haver col·laborat amb els atemptats de París.

I la xarxa es va emplenar de gats

La policia belga va agrair ahir amb una fotografia de menjar per a gats publicada a Twitter la resposta de la ciutadania a la seva petició feta la nit anterior que no informessin del desenvolupament de les operacions antiterroristes que estaven en marxa i que va desencadenar una allau de fotos i vídeos de gats a les xarxes socials. “Per als gats que ens van ajudar ahir... Serviu-vos!”, deia el missatge publicat per la policia amb una foto d'un plat amb menjar per a gats acompanyada del logotip del cos policial, un tuit que va tenir més de 7.000 retuits en menys de tres hores.

Van ser els vianants i els turistes que eren prop de la Gran Place de Brussel·les els primers a informar dels moviments de la policia en aquesta zona a través de Twitter. Abans que les autoritats confirmessin que havien desplegat diferents accions a la capital per intentar capturar els terroristes que han provocat que la ciutat estigués sota alerta màxima, els internautes ja estaven donant les primeres informacions del que estaven veient. Fotos de tanquetes policials, agents vigilant, carrers tallats... Eren les imatges que anaven penjant a la xarxa social fins que la policia va demanar tant als periodistes com als ciutadans que deixessin d'informar i donar detalls de les accions policials per no obstaculitzar l'operació. I, de sobte, la xarxa es va emplenar de gats. Qualsevol tuit que es busqués sobre el que estava passant a Brussel·les anava acompanyat d'una foto, un GIF o un vídeo de gatets. “Manteniu la calma i tuitegeu un gat”, era la consigna amb la qual els gats van substituir la informació sensible que els ciutadans estaven distribuint per Internet. Alguns ja han considerat que els belgues han inventat la primera censura ciutadana d'Internet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts