Política

La proposta de JxSí inclou un president, un vicepresident i tres grans “comissions de govern”

La coalició concreta l'oferta a la CUP però sense detallar quin serà l'òrgan de coordinació entre tots ells perquè el govern sigui col·legiat

Es manté la qüestió de confiança als 10 mesos

La proposta que Junts pel Sí (JxSí ) ha fet arribar a la CUP per desbloquejar la investidura d'Artur Mas es basa en la creació d'un govern de transició liderat pel president de la Generalitat, “que manté les seves atribucions pròpies”, un vicepresident i tres “comissions de govern” amb competències delegades: la d'Economia i Ocupació –liderada pel vicepresident–, la d'Afers Estrangers, Institucionals i Transparència, i una tercera de l'Estat del Benestar.

L'oferta també manté que, “donada l'excepcionalitat del moment”, la Presidència de la Generalitat es ratifiqui al Parlament deu mesos després de la investidura a través d'una qüestió de confiança.

JxSí ha concretat aquest dijous la proposta en un comunicat en què explica que el president de la Generalitat mantindria les seves atribucions pròpies i es nomenaria un vicepresident, que presidiria una de les tres comissions de govern que es creen, en concret la d'Economia i Ocupació.

En aquesta àrea hi hauria els departaments d'Economia, Empresa i Coneixement; Agricultura; Territori i Sostenibilitat, i Treball i Afers Socials.

La segona comissió seria la d'Afers Exteriors, Institucionals i Transparència, que englobaria els departaments d'Afers Exteriors –que ara no existeix–, Relacions Institucionals, Governació, Interior i Justícia.

Finalment, la comissió de govern per a l'Estat de Benestar, estaria encapçalada pel titular del Departament de Presidència i inclouria les conselleries de Salut, Ensenyament i Cultura.

Tot i que la proposta especifica noms, tot apunta que Oriol Junqueras seria el vicepresident i Raül Romeva i Neus Munté estarien els consellers responsables de les comissions d'Afers Exteriors i Estat de Benestar, respectivament.

Tampoc es detalla l'òrgan que coordinarà aquestes tres grans àrees de manera col·legiada amb el president de la Generalitat. Fonts de JxSí han assegurat a l'ACN que s'ha descartat per ara el terme de Consell de Presidència, després que l'oferta s'hagi filtrat als mitjans. En la nota JxSí es limita a dir que “es proposaran els mecanismes pertinents de coordinació d'aquestes comissions delegades”.

En tot cas, aquest òrgan de coordinació, format per Artur Mas, Junqueras, Munté i Romeva, tindria com a funció principal dirigir la transició nacional cap a la independència, reformulant així la proposta que el mateix Mas va presentar en el segon debat d'investidura i on ja va parlar de govern col·legiat.

Delegació de competències

Les t res comissions de govern que planteja per JxSí tindrien les funcions de coordinar l'elaboració i l'execució de directrius i de disposicions en el seu àmbit, ja sigui l'econòmic, el d'afers exteriors o el de l'estat del benestar, així com d'autoritzar les subvencions i les ajudes i la resolució d'expedients sancionadors.

Pel que fa a Economia i Ocupació, s'encarregaria, a més, de l'autorització de les operacions de préstec, endeutament i aval de la Generalitat; de l'aprovació de les tarifes de les empreses públiques; i de la creació, modificació, divisió o extinció d'entitats i organismes públics o privats que depenguin del Govern, entre d'altres.

Sobre la comissió d'Afers Exteriors, Institucionals i Transparència, assumiria les funcions delegades referents a l'àmbit exterior de la Generalitat, entre d'altres el reconeixement de les comunitats catalanes a l'exterior. També tot allò referent al funcionariat, com l'aprovació de l'oferta pública i les directrius per a l'aplicació del règim retributiu dels funcionaris i l'aprovació dels acords de les meses sectorials de negociació.

La comissió per a l'Estat del Benestar podria, per exemple, declarar béns culturals d'interès nacional, crear o suprimir centres educatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona