Política

Un duel per deixar-ho córrer

L'intercanvi d'insults entre el PP i el PSOE augmenta l'endemà del debat

Sánchez confia que els atacs esperonin la militància i Rajoy insisteix que va oferir solidesa

Els grups catalans critiquen que el procés fos el gran absent del debat

Maleducat, mesquí, poca-solta, perdonavides... Indecent, corrupte, deshonest... L'endemà del cara a cara entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez s'accelerava l'escalada d'insults que la nit anterior s'havien dedicat els dos rivals. Aquesta vegada, però, procedien de les direccions del PP i del PSOE, que en la seva particular anàlisi del debat concloïen que l'actitud d'un i l'altre serviria per mobilitzar els seus votants més fidels. Uns perquè es consideraran “agredits” per la “mala educació” del socialista i els altres perquè se senten envalentits pel setge al qual es va sotmetre el cap de files popular. En general, però, els analistes coincidien ahir que la pèssima imatge que va donar el bipartidisme difícilment va moure la bossa d'indecisos cap a les seves opcions; més aviat els van acabar d'espantar. Tot plegat era “per deixar-ho córrer”, apuntava un expert, que hi afegia que en aquest cas el que va mostrar més febleses va ser Rajoy.

Al marge que des del seu equip s'insistís en vendre'l com el guanyador del debat i reiteressin la tesi que això esperona la seva militància, la qüestió és que a pocs dies de la votació sembla que el partit de Sánchez només aspiri a excitar el socialista de soca-rel, quan és un votant que ja s'hauria d'haver activat al començament de la batalla pel 20-D, i en canvi mostra possibilitats de fuga tant cap a C's com cap a Podem. El candidat del PSOE, però, ahir es mostrava desafiant i repetia que quan va titllar Rajoy d'indecent l'únic que va fer és verbalitzar el que pensa gairebé tothom. Mentrestant, des del PP intentaven dissimular que el debat no va ser tant bo per a Rajoy com esperaven, si bé insistien que va semblar molt sòlid. Els atacs i els talls continuats del rival li van impedir esplaiar-se en el lament de l'herència de Zapatero i en el discurs de la recuperació econòmica, que és amb el que fia el seu capital polític. L'aspecte antiquat de l'escenografia, el to groller –especialment l'usat per Sánchez–, les interrupcions i els cops baixos que es va assestar van convertir en alguns moments el debat en un guirigall i van impedir que es pogués avançar en el temari. Instal·lats en el cercle viciós de l'“i tu, més”, el moderador intentava introduir la qüestió del procés català i la reforma de la Constitució. La manca d'interès per abordar un dels assumptes que –dit per ells mateixos– és el problema polític més greu que té l'Estat va provocar ahir una onada de crítiques per part del govern català i de Democràcia i Llibertat, ERC, En Comú Podem o Unió, que no van passar per alt que el tema es despatxés amb quatre frases i que s'acabés convertint en un concurs sobre qui era més sever amb el procés i qui era més patriota. Fins i tot a Albert Rivera, de C's, li va resultar “significativa” la fugida d'estudi i ho atribuïa als minsos resultats dels dos grans partits estatals el 27-S passat.

Queixes del PP

Cridaner, doncs, va ser el capítol català tant per l'escassa durada com per la manca de respostes sobre eventuals solucions, més enllà que Sánchez insistís que la Constitució s'ha de modernitzar perquè toca i Rajoy li respongués que per fer què, alhora que li retreia “l'ocurrència” de traslladar el Senat a Barcelona. Això sí, l'entorn del president espanyol es queixava ahir que no s'hagués pogut abordar més a fons, amb el benentès que consideren que, de cara al seu electorat, a Rajoy li va força bé emfasitzar el discurs de l'Espanya unida i la de mostrar-se dur i no fer cap concessió respecte a aventures que entén que sonen a complicitat amb els sobiranistes.

Més enllà que gairebé no van aprofundir en gran cosa perquè s'encallaven en cada qüestió, la sensació generalitzada entre els analistes després de veure l'actitud més bel·licosa de Sánchez i el posat dubitatiu i a la defensiva de Rajoy és que els dos van perdre una oportunitat de donar una bona embranzida al bipartidisme en el tram final i el que van acabar fent és atorgar la victòria als dos grans absents, Rivera i Pablo Iglesias.

LES FRASES

Vaig dir a Rajoy (que no era decent) el que pensen d'ell milions d'espanyols, i amb tota la raó
Pedro Sánchez
candidat del psoe
Sánchez actua amb <macarrisme> polític i a la desesperada. Com més dèbil, més agressiu
Soraya S. de Santamaría
vicep. del govern espanyol
No es pot ser president d'Espanya si no es tenen bones maneres. S'ha desqualificat tot sol
Alfonso Alonso
ministre de sanitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat Francès

El partit de Le Pen lidera els primers sondejos però sense majoria absoluta

Barcelona
Política

Mor Antoni Bargues, històric referent del nacionalisme valencià

Política

El jutjat de Tarragona investiga el presumpte espionatge a una tècnica municipal

Tarragona
guerra a gaza

Almenys 25 morts en un atac israelià contra tendes de desplaçats a Rafah

barcelona
judicial

Buch també demana l’amnistia per anul·lar la seva condemna

barcelona
Política

L’Ajuntament de Tarragona canvia el nom franquista de tres carrers

Tarragona
política

Òmnium, Irídia i l’ANC demanen que no s’amnistiï la violència policial

barcelona
successos

Almenys onze morts en diversos incendis forestals a Turquia

barcelona

L’equip de govern fa un balanç “positiu” del primer any de legislatura

PALAFRUGELL