Política

Junts pel Sí es planta

JxSí no farà cap gest per atreure la CUP cap a la investidura fins que la formació anticapitalista no mogui fitxa

Diputats i secretariat nacional de la CUP busquen sortides per desencallar la situació aquest dissabte, dia 2 de gener

Junts pel Sí (JxSí) no farà cap pas fins que la CUP no es posicioni aquest dissabte 2 de gener. Alhora, els independentistes i anticapitalistes busquen des d'ahir un desllorigador a l'atzucac que ha suposat l'empat a l'assemblea de Sabadell entre els partidaris i els contraris d'investir Mas president.

No hi haurà cap gest en forma de nova oferta o de modificació de la que Junts pel Sí ja ha fet a la CUP per tal de fer decantar els anticapitalistes cap al sí a la investidura. Perquè la direcció del grup parlamentari conjunt de CDC i ERC considera que tot continua igual després de la multitudinària assemblea de la CUP. “JxSí ja va fer l'oferta al seu moment. La CUP no l'ha aprovada però tampoc l'ha rebutjada. Hi ha hagut un empat tècnic i la nostra proposta continua viva. Ells han de decidir. No ens correspon a nosaltres”, defensava ahir el portaveu de JxSí, Raül Romeva, després de la reunió del grup per valorar el resultat de l'assemblea nacional de la CUP de diumenge.

Junts pel Sí tanca files per mantenir la pilota a la teulada de la CUP i rebutja donar pistes del que farà l'endemà del dia 2 si els anticapitalistes descarten definitivament investir Mas president. “La decisió no l'han presa. Encara ens han de presentar un resultat concloent”, reblava Romeva, per respondre a la interpel·lació feta per la CUP després de l'empat a la seva assemblea entre els partidaris i els contraris d'investir Mas. De fet, Romeva no va referir-se ni tan sols al seu candidat Mas o a les possibles noves eleccions en cas que no hi hagi investidura. Romeva es va cenyir tant a la idea que no es mouran fins que la CUP no decideixi què farà, que alguns periodistes van interpretar que JxSí ja contempla moure fitxa si la CUP manté dissabte la negativa a investir Mas.

Més endimoniada és la situació en què ha quedat el secretariat nacional de la CUP, que, ahir, intentava desentrellar l'embolic en què els ha situat la divisió a parts iguals de l'assemblea entre els partidaris de prioritzar l'acord amb JxSí investint Mas i els favorables a exigir una presidència alternativa. La CUP posava ahir els diputats i el secretariat nacional a treballar propostes d'urgència perquè el dia 2 prenguin una decisió conjunta la setantena de membres del consell polític i del Grup d'Acció Parlamentària (GAP).

Matí i tarda es reunien els deu diputats de la CUP per traslladar al secretariat nacional del vespre una o més propostes. Al vespre també buscava desllorigadors el mateix secretariat nacional. Es tractava de plantejar al Consell Polític i al GAP què hauran de debatre, si es recorre o no a una votació definitiva i si, per exemple, es dóna vot el dissabte als diputats i als alliberats. Les propostes que es posaran dissabte sobre la taula les podria donar a conèixer la CUP avui.

Ahir mateix, negociadors de la CUP i Junts pel Sí es reunien durant una mitja hora al Parlament i la CUP anunciava la intenció de dialogar al llarg de la setmana amb independents de Junts pel Sí, com ara Romeva, i amb CDC, ERC i Catalunya Sí que es Pot. Alguns diputats de la CUP mantenien que l'assemblea ha enviat el missatge que no vol triar entre independència i transformació social i que això els obliga a trobar una sortida que no desenganyi ningú.

La CUP ha teixit els darrers anys aliances amb activistes històricament no independentistes sota la Crida Constituent, que governa ajuntaments, com ara el de Ripollet, Sabadell o Badalona. Ara no els vol perdre pel fet d'investir Mas.

LES FRASES

No ens pertoca a nosaltres desempatar. De manera respectuosa, esperarem la resposta de la CUP del dia 2
L'oferta ja la vam fer. La CUP no l'ha aprovada ni l'ha rebutjada. La nostra proposta és viva
Raül Romeva
portaveu de junts pel sí
El govern funciona, les administracions funcionen, estan al servei de la gent i tenen la intenció de millorar en el futur
És legítima, la inquietud, però cal donar també una impressió real del que és real
Artur Mas
president en funcions

Mas vol calma: “El govern funciona”

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, demana calma i no deixar-se portar per la inquietud, a pesar de la incertesa política. Mas admet que el resultat de l'assemblea de la CUP a Sabadell allarga els dubtes sobre el futur polític immediat de Catalunya i genera nerviosisme i inquietud. Però Mas també va voler subratllar que cal oferir a la ciutadania la “impressió real” que el govern i les administracions públiques catalanes “funcionen”.  Segons EFE, en l'acte d'inauguració del centre penitenciari Mas d'Enric del Catllar (el Tarragonès), Mas va reconèixer que “la part negativa” del bloqueig actual és que hi ha gent “decebuda” per aquestes “incerteses” respecte de la formació de govern a Catalunya i a Espanya. Va considerar aquest sentiment “legítim”, però va voler reivindicar que Catalunya “funciona, amb un govern que funciona, amb unes administracions públiques que funcionen, que estan al servei de la gent, que estan fent una bona feina i que tenen l'aspiració de continuar fent-ho bé i fins i tot millor amb vista al futur”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES