Política

La fórmula de presa de possessió de Puigdemont no incompleix cap llei

La lleialtat al rei i a la Constitució han estat repetides arran d'un decret del 1979 que el mateix Constitucional i el Suprem no consideren d'obligat compliment

El president de la Generalitat de Catalunya acata l'ordre constitucional vigent en el moment que assumeix les obligacions del càrrec encara que prometi “per imperatiu legal”, com s'ha fet històricament, o que obviï el rei i la Constitució en el seu jurament. Per tant, en la fórmula triada pel president Puigdemont no s'incompleix cap llei i, fins i tot, es podria haver optat per altres enunciats igualment innovadors.

La raó és que la fórmula clàssica i repetida d'acatament a la Constitució i lleialtat al rei apareix en un reial decret del 1979 que els mateixos tribunals, Constitucional i Suprem, no consideren d'obligat compliment perquè la Constitució estableix en l'article 23.2 que l'accés a càrrec públic s'ha de fer “amb els requisits assenyalats per les lleis” però encara no s'ha desenvolupat cap llei sobre el jurament dels càrrecs executius i administratius –en canvi sí que s'ha fet en l'àmbit parlamentari i local, on diputats i regidors han de jurar o prometre acatament a la Constitució, i en el judicial, en què els càrrecs han de jurar o prometre guardar i fer guardar la Constitució amb lleialtat a la corona.

Ho argumentava així Joan Vintró, doctor en dret de la UB, en un article sota el títol La fórmula Puigdemont publicat ahir a la plana d'analistes de l'actualitat Agenda Pública.

Fonts del Ministeri de Justícia explicaven ahir que la fórmula emprada per Puigdemont s'analitza des de l'advocacia de l'Estat per veure si hi ha base jurídica per impugnar-la però sense prejutjar que n'hi hagi. Tot i això, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, avisava ahir que els serveis jurídics de l'executiu realitzaran un informe “en vista del qual prendrem les decisions que ens semblin ajustades a la legalitat vigent i als interessos generals de tots els espanyols”. Per Societat Civil Catalana, l'enunciat triat és una “insubmissió clara a la Constitució i a l'Estatut”.

Per altra banda, el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara (PSOE), va considerar que impugnar la fórmula comportaria efectes negatius i que el que cal fer és, com en la Transició, “fer una crida als Solé Tura i Miquel Roca d'ara per construir junts la governança del país”.

LES FRASES

De la [fórmula] es desprèn la voluntat d'acceptar les obligacions del càrrec
Joan Vintró
doctor en dret de la ub
A la vista de l'informe dels serveis jurídics prendrem les decisions ajustades a la legalitat vigent
Mariano Rajoy
president en funcions del govern
Recórrer contra la presa de possessió no aportaria absolutament res, al contrari, tindria un efecte negatiu
Guillermo Fernández Vara
president d'extremadura


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona