Política

Rajoy enfila la investidura amb les posicions enconades

El president espanyol en funcions implora el suport del PSOE i C's mentre Sánchez procura seguir allunyant el fantasma de la gran coalició

Iglesias acusa el socialista d'haver dinamitat el canvi

La primera prova, la constitució de les Corts espanyoles, ha estat superada i Patxi López s'ha convertit formalment en el nou president del Congrés escollit en segona volta amb els vots del PSOE i Ciutadans, mentre que Pío García Escudero repetirà com a màxim representant del Senat gràcies a la majoria absoluta del PP a la cambra alta. Però un cop s'ha encetat l'11a legislatura, arriba la part més difícil: concloure amb èxit el debat d'investidura que s'espera que se celebri a finals de gener. Tot i que només falten quinze dies, de moment qualsevol fórmula de govern continua en una fase molt embrionària per les posicions enconades dels seus protagonistes.

La sessió d'ahir va servir per visualitzar la nova pluralitat ideològica i identitària de les cambres i també el vell intercanvi de cromos per formar la mesa del Congrés. Encara que, si bé va implicar els anomenats partits “constitucionalistes” –el PP, el PSOE i Ciutadans–, aquesta circumstància no prejutja les aliances que hauran de forjar els aspirants a la presidència espanyola. El sentir general d'ahir és que la legislatura pot ser molt curta; durarà fins que s'esgoti el termini per repetir les eleccions, concloïen responsables de diferents partits.

Tant és així que la imatge d'entesa que es va visualitzar a les darreres hores en el repartiment de càrrecs només ha servit perquè Mariano Rajoy insisteixi que una gran coalició o un govern presidit pel PP i emparat per socialistes i C's salvarà l'Estat de tots els mals, obligant els de Pedro Sánchez a fer grans escarafalls per allunyar el màxim possible la idea d'una entesa entre els dos grans rivals. Mentre des del PP s'imploren suports –conscients que els mercats i els poders fàctics no només els aplaudeixen sinó que els ajudaran a fer pressió–, els socialistes fan mans i mànigues per fer veure que els de Rajoy s'han hagut d'empassar el gripau de Patxi López presidint la cambra i que aquest fet és només l'avantsala d'un eventual govern socialista.

Entremig, Pablo Iglesias, cada vegada més ofès i “decebut” amb Sánchez, sobretot després de l'acord de la mesa –que implica, a més, que se'ls deixa fora de l'òrgan de govern del Senat i que es barra el pas que en Comú, Compromís o Marees tinguin grup propi– reiterava que la tesi que als socialistes se'ls ha vist el llautó i que han dinamitat el canvi. Denunciava que han cedit el control del Congrés a la dreta –ja que el PP i C's sumen majoria de bloqueig– i que ja “han escollit la gran coalició”. Mentrestant, Albert Rivera es passejava cofoi per l'hemicicle venent-se com l'artífex que es pogués celebrar la sessió constituent. Ahir, però, el cap de files de C's procurava obrir una finestra a Sánchez i, després que durant dies demanés al PSOE que deixés passar Rajoy per garantir l'estabilitat, suggeria la possibilitat d'investir el candidat socialista, això sí, sempre que Podem i els sobiranistes quedessin fora d'un eventual acord de govern.

Qüestionant López

La guerra de guerrilles entre uns i altres va arribar al punt que Rivera –que també es va barallar públicament amb Iglesias per la distribució dels membres de la cambra– fins i tot apuntés que si Sánchez acaba a La Moncloa s'hauran de replantejar que López continuï al capdavant del Congrés per evitar, com ha passat fins ara, que els dos poders estiguin controlats pel mateix color polític. Una condició que en les properes setmanes podria portar cua.

LES FRASES

El PP treballarà perquè la legislatura duri quatre anys, que és el que vol la gent
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
Espanya no és un mapa ni una identitat; és un pacte ciutadà per a la llibertat
Patxi López
president del congrés
Pedro Sánchez ha llençat terra al damunt de la possibilitat de conformar el canvi
Pablo Iglesias
secretari general de podem

Felip VI enceta la seva ronda de contactes

Els presidents del Congrés i del Senat encetaran la ronda de contactes que a partir d'ara haurà de realitzar el rei Felip VI amb vista al debat d'investidura. En tot cas, la d'avui és una trobada protocol·lària per la qual López i García Escudero informaran el monarca de la sessió constituent d'ahir. En els propers dies, La Zarzuela rebrà els representants de totes les formacions polítiques, de major a menor, pel tal de demanar-los el seu parer de cara a la formació de govern. Un cop acabades totes les consultes, el rei proposarà un nom perquè se celebri el debat d'investidura. Tot i les dificultats aparents per a l'acord, es dóna per fet que Rajoy serà el primer a provar sort al Congrés. El primer ple se celebrarà a finals de gener i, si resulta fallit, es repetirà al cap de 48 hores. A partir d'aquest moment començarà el temps de descompte per evitar unes noves eleccions. En aquest escenari, Sánchez ha insistit que primer deixarà que ho intenti Rajoy, però que si no se'n surt ell també buscarà un acord amb Ciutadans i Podem per a la seva investidura. També a partir d'avui mateix, els diferents grups començaran a mostrar les seves primeres iniciatives. Per Iglesias és prioritària la llei de rescat social, mentre que Rivera vol posar l'accent en una moció que blindi la unitat d'Espanya enfront del procés català. El seu objectiu, en tot cas, és forçar Podem a retratar-se i, si és possible, destapar si hi ha discursos contradictoris entre les diferents coalicions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

El carregador de tipus C serà obligatori per tots els dispositius a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona