Política

El PP intenta forçar que Sánchez se sotmeti a la investidura el 22 de febrer

Presenten una iniciativa al Congrés utilitzant un article del reglament que els permet sol·licitar un ple

La Mesa ho haurà de debatre

El PP utilitzarà els mecanismes que estableix el reglament del Congrés per intentar forçar que el líder dels socialistes, Pedro Sánchez, se sotmeti a un debat d'investidura que comenci el pròxim 22 de febrer. Pretén escurçar d'aquesta manera el marge de què disposa el líder dels socialistes per assolir un acord amb les altres formacions, tot i que dimarts passat que el president del Congrés, Patxi López, es va mostrar favorable a permetre que Sánchez disposés de “tres setmanes o un mes” per madurar l'acord. Malgrat que Rajoy va argumentar fa dues setmanes que no se sotmetia a la investidura per no iniciar el compte enrere per a la convocatòria d'unes noves eleccions (dos mesos des del primer debat d'investidura) el PP ha registrat la petició perquè s'apliqui l'article 54 del reglament del Congrés que diu que el president de la cambra haurà de convocar un ple –no diu d'investidura- per iniciativa pròpia, “o a petició de dos grups parlamentaris o d'una cinquena cambra dels membres de la cambra”, és a dir, 70 diputats (el PP en té 123).

La petició prosperarà si la Mesa del Congrés accepta l'escrit del PP, que precisament és el partit que disposa de més representants a aquest òrgan (3) i el que conjuntament amb algun dels altres partits que hi tenen representants (PSOE, C's i Podem en tenen 2 cadascun) pot assolir una majoria absoluta (5).

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha assegurat que els populars actuen d'aquesta manera per evitar que els terminis es demorin indefinidament. Segons Hernando, els calendaris que ha esbossat el PSOE per a la investidura “marquen un futur incert sobre la investidura i obres una situació d'inestabilitat política que es podria allargar en el temps a caprici de Sánchez durant molt de temps”.

Segons el PP, “dilatar” els temps seria una “burla al sistema” i per aquest motiu cal forçar un ple d'investidura que comenci el dia 2 i que ja suposa “el termini màxim” que s'ha utilitzat mai per a la celebració d'un debat d'investidura, 63 dies des de les eleccions. “Ens sembla una data raonable que dóna un marge suficient al candidat per determinar si es pot presentar a la investidura amb els suports suficients”, ha dit Hernando.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona