Política

Experts vaticinen encara més presència policial

Analistes en matèria gihadista alerten que incrementar la seguretat no és suficient per combatre els atemptats

Lamenten que hi ha mesures “excessives” i “ineficients”

Europa s'haurà d'anar acostumant a una major presència policial, més seguretat física, registres de bosses i maletes, escorcolls a l'entrada de recintes esportius, culturals, aeroports o estacions de tren. Més que ara. Atemptats com el d'ahir a Brussel·les confirmen, segons els experts, la tendència a augmentar les mesures de seguretat, però no solament als carrers, sinó també a les xarxes.

Control de correus electrònics, de comunicacions mòbils... “És el que ha passat en altres països i anem cap aquí; tot fa preveure que en general les mesures de seguretat aniran a més, ja fa gairebé un any que estem al nivell 4 [risc alt]; no un mes, un any!”, recorda l'analista de seguretat del Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya (CEEC) Jofre Montoto.

El coronel Pedro Baños, expert en terrorisme i geopolítica, avala que hi haurà un desplegament policial més gran al conjunt d'Europa, però alerta que un increment de les mesures de seguretat no serà necessàriament eficaç. “Totes les mesures per evitar atemptats a l'interior dels avions s'han demostrat ineficients. Moltes vegades el que es generen són trastorns als ciutadans sense que això repercuteixi en una seguretat més gran –explica–. Sovint serveixen per a la tranquil·litat d'una part de la ciutadania, però s'adopten mesures excessives.”

L'avió del periodista Andrés Ortiz, expert en gihad 2.0 i col·laborador de la UOC, va aterrar a l'aeroport de Brussel·les deu minuts després de l'atac. Va haver d'esperar una hora dins l'aparell, observant des de la finestra el moviment a la pista: bombers, passatgers, policia, ambulàncies amb ferits... “El control de les comunicacions ja és una realitat des de fa força temps. El seguiment i el rastreig de l'usuari a tots els nivells és perniciós, hi ha un nivell de control exagerat, absolut”, resol l'entès en gihad 2.0.“A partir de l'11-S se'ns va prohibir pujar xampú i gel als avions, no sé si va ser efectiu o no, però qui vulgui atemptar ho pot fer”, constata.

Gran germà

“La seguretat és necessària, però quants anys han passat des de les Torres Bessones i quin ha estat el resultat?”, reflexiona el professor de drets humans de la UOC i expert en islam Víctor Luis Gutiérrez, que deplora un augment de la seguretat a costa de la privacitat. “No podem estar sotmesos a un gran germà i que el control es produeixi fins a la porta de casa”, insisteix.

D'altra banda, Gutiérrez reivindica la feina en matèria de seguretat, però subratlla que el flanc policial i d'espionatge no pot ser l'únic front per abordar la solució al problema polièdric del gihadisme. “Matar és molt fàcil –admet–. Als aeroports hi ha prou seguretat. Als Estats Units, la seguretat és brutal i hi continua havent atacs.” En aquest sentit, l'analista advoca per una veritable política d'integració per evitar que hi hagi europeus que abracin posicions radicals.

“El risc zero no existeix. La seguretat absoluta no es pot garantir mai i sempre es pot fer més. Qualsevol acció delictiva és evitable? No. El problema amb la seguretat és que no s'acaba de saber mai si realment les mesures han servit per evitar l'acte delictiu”, explica Montoto.

Bèlgica, massa laxa?

L'analista del CEEC, el coronel Baños i Gutiérrez coincideixen a considerar que Bèlgica ha tingut durant molts anys una legislació molt laxa en matèria de control d'armes i de fronteres. “I ara s'està adonant que això té conseqüències”, sosté el professor de drets humans. “ETA durant anys s'armava al mercat negre belga”, remata.

Montoto subratlla que hi ha hagut una falta de prevenció en els poders polítics i els serveis d'informació, que no han estat capaços d'identificar la radicalitat en què han caigut determinats sectors. “El gran repte és aconseguir que aquesta ideologia no sigui atractiva, perquè no s'hi sumin”, adverteix.

LES FRASES

La seguretat és necessària, però quants anys han passat des de l'11-S i quin ha estat el resultat?
Víctor Luis Gutiérrez
professor de Drets Humans de la UOC i expert en islam
Tot fa preveure que en general les mesures de seguretat aniran a més
Jofre Montoto
Expert en gihadisme
Sovint es generen trastorns als ciutadans sense que això repercuteixi en una seguretat més gran
Pedro Baños
Analista geopolític i expert en terrorisme de l'exèrcit


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona