Política

Iceta espera que Podem faciliti la investidura de Pedro Sánchez

El primer secretari del PSC veu possible la bicefàlia en el PSOE: que el primer secretari i el candidat no coincideixin

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha confiat que Podem faciliti la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, de qui ha exalçat el seu “lideratge” tant al seu partit com a l'escenari polític espanyol. “Espero que Podem vegi la necessitat i l'oportunitat de donar pas a un govern de canvi i no d'anar a una repetició d'eleccions, que no seria bona per a ningú”, ha destacat Iceta.

Així, ha afirmat tenir l'esperança de “trobar una solució que permeti construir un govern del canvi” en el poc més d'un mes que queda per poder arribar a un acord d'investidura, perquè opina que els electors no entendrien que les forces progressistes deixin escapar aquesta oportunitat. Segons la seva opinió, els partits tenen la responsabilitat de traduir en acords estables allò que han votat els electors perquè, si no, es produeix un “fracàs de la política” i no és una bona notícia per a ningú.

A més, “hi ha motius per pensar que, per les circumstàncies actuals, es produirà un cert tancament conservador” si s'anticipessin les eleccions al mes de juny, per la qual cosa cal aprofitar l'oportunitat de forjar un govern progressista.

Iceta ha admès que, “ara per ara, les coses són difícils, però mentre hi hagi temps, es pot”, i creu que el fet que el calendari doni pressa pot ser un estímul per poder trobar una solució que els socialistes buscaran fins a l'últim moment.

Sobre el paper del PP, Miquel Iceta no preveu que aquest partit presenti un altre candidat alternatiu ni intenti algun tipus de pacte d'investidura: “Són com el gos de l'hortolà, que ni menja ni deixa menjar. No han buscat acords amb ningú aquesta legislatura i ara que els necessiten no els troben”, ha sentenciat.

Tampoc estudia que Sánchez negociï amb DL i ERC perquè “ells demanen un referèndum independentista i el PSOE no està disposat a acordar-lo”, tot i que espera que sí que se sumin a l'acord altres formacions com el PNB, Compromís i IU.

En el cas que finalment hi hagi eleccions al juny, Iceta ha defensat que Pedro Sánchez torni a ser el candidat del PSOE perquè s'ho ha guanyat i és “el polític que està a l'altura del que exigeixen” els ciutadans i els esdeveniments.

“Però és evident que hauran de decidir-ho els ciutadans quan s'obri el procés democràtic al Congrés” del PSOE, que es farà el maig i haurà d'elegir al primer secretari i, si hi ha eleccions, també al candidat a la presidència.

Iceta creu que els socialistes s'han arriscat convocant el seu Congrés al maig, tenint en compte que pot coincidir amb un període preelectoral si hi ha eleccions anticipades: “Al PSC hem optat per fer-ho a l'octubre per no interferir en períodes electorals”.

Reforçar el paper de Sánchez

El Congrés, al seu entendre, ha de servir per reforçar el paper de Sánchez perquè ha demostrat des de les últimes eleccions que és capaç de prendre iniciatives, dialogar i arribar a acords amb partits de diversa índole.

Per a Catalunya, “és especialment rellevant” que Sánchez segueixi com a primer secretari del PSOE i pugui ser el nou president del Govern espanyol, perquè té una actitud dialogant diametralment oposada a la de l'actual líder de l'executiu, Mariano Rajoy.

Sobre la possibilitat que la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, també presenti la seva candidatura a liderar el PSOE, Iceta ha dit que prefereix “esperar a escoltar-ho de la seva boca perquè encara no ho ha dit”. Ha recordat que tant el primer secretari com el candidat a la presidència s'elegeixen per primàries: “En aquest món no està escrit que hagi de ser la mateixa persona.

Abans estava escrit que fos així però hi podria haver un escenari de no coincidència”, ha afirmat. “En el moment en què fas procediments tan participatius, el control de l'aparell desapareix i la veu la tenen els militants” i ningú pot augurar a dia d'avui si hi haurà una bicefàlia en el partit.

Sigui qui sigui qui finalment acabi liderant el partit socialista i sent candidat, Iceta ha celebrat que el PSOE tingui “gent molt preparada”, tot i que espera que els militants valorin la tasca de Sánchez en els últims mesos



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona