Política

ERC obvia CDC i aprova repetir les llistes al Congrés

Els republicans no entren a valorar les peticions d'unitat i enceten la precampanya a Gavà amb una crida a guanyar el 26-J

Donen un any i mig al futur govern estatal per pactar un referèndum

Ni tan sols hi va haver debat intern. ERC va tancar la porta ahir de cop a qualsevol possibilitat de configurar una candidatura unitària independentista el 26-J, tal com havia insistit CDC en les últimes setmanes, en aprovar per sorpresa en el consell nacional, amb un punt que inicialment no figurava en l'ordre del dia, i de manera aclaparadora –115 vots a favor de 116–, la repetició de les llistes que li van donar nou diputats el 20 de desembre i la condició de segona força a Catalunya. Els republicans es presentaran a Barcelona amb un tàndem format per l'independent Gabriel Rufián, exmembre de Súmate i de l'ANC, com a número 1, i l'actual portaveu al Congrés, Joan Tardà, de 2. Encapçalaran la llista a Tarragona el sindicalista Jordi Salvador, a Girona l'exalcaldessa de Ripoll Teresa Jordà i a Lleida l'activista cultural Xavier Eritja.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ja ho havia insinuat la vigília, quan després que l'expresident Artur Mas s'oferís a encapçalar una llista conjunta es va limitar a contestar-li que els republicans estaven molt contents de les que havien presentat el 20-D, i va eludir entrar-hi a polemitzar en públic. Ahir tampoc ho va fer durant l'acte de precampanya que ja va organitzar el partit a la tarda a Gavà, davant un miler de persones, on també van intervenir Rufián, Tardà i la també diputada Anna Surra, a més del diputat al Parlament Eduardo Reyes. De fet, no hi va haver cap al·lusió als convergents més enllà de la constatació de Tardà, al principi del consell nacional del matí, de la bona “coordinació, entesa i funcionalitat” amb Democràcia i Llibertat en la seva tasca al Congrés. Tant ell com Junqueras ja van advertir que ERC anirà a totes el 26-J, amb un objectiu que veu a l'abast: guanyar. “No són les eleccions que voldríem, però tenim totes les energies”, va proclamar Tardà.

Això sí, va desitjar “que tot el sobiranisme se'n surti”, i encara va fer una crida expressa al “bon company” Xavier Domènech, candidat d'En Comú Podem, a qui esperaran l'endemà per “poder proclamar la república com més aviat millor”. “Sols no ho farem, però sense republicanisme no hi haurà independència”, recordava. En tot cas, el portaveu, que a la tarda es va donar cinc anys després de proclamar la independència per acabar de “convèncer compatriotes”, constatava també que la porta restarà oberta si es configura un govern espanyol progressista i ofereix un referèndum pactat a Catalunya, tot i que li va donar data de caducitat: “Un any, o a tot estirar un any i mig.” “Si es tornessin bojos i ens l'autoritzessin és evident que el Parlament entomaria el debat”, deia.

Tardà va defensar davant el consell nacional l'acció d'ERC al Congrés en la curta legislatura que s'acaba demà, on va destacar la “fraternitat i complicitat” amb les altres forces d'esquerres de l'Estat, que s'han donat suport recíproc en iniciatives com la rebaixa de l'edat de vot als 16 anys, la lluita contra el pla hidrològic de l'Ebre o la defensa dels refugiats, i va lamentar que el PSOE es fes enrere en el compromís de derogar la llei orgànica de millora de la qualitat de l'educació.

LA XIFRA

115
vots
a favor en el consell nacional, per un sol en contra, va rebre la proposta de repetir el 26-J la llista del 20-D.

Junqueras s'insta a resistir

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va assegurar en el míting de Gavà que “mai” acceptaran que “un tribunal polític” com el TC “passi per sobre de la voluntat democràtica” del poble català. “No ens ho podem permetre”, va arengar, en resposta als “deures” que li havia encomanat abans Joan Tardà, que li va demanar que el Parlament ratifiqui la llei de mesures urgents contra la pobresa energètica després que el govern estatal hi recorregués divendres. “Junqueras, fes-ho; aquí radica el veritable patriotisme”, el va instar. “Faré el possible per fer els deures, caldrà que ens ajudem perquè sol no els podré fer”, va contestar el vicepresident del govern, que va dir: “Hem de ser, som i serem els que mai no es rendeixen ni es resignen ni abandonen.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Sánchez vol un nou finançament autonòmic amb un model “singular” per a Catalunya

barcelona
guerra a gaza

Israel anuncia una “pausa tàctica” diària al sud de la Franja per permetre l’entrada d’ajuda

barcelona
europa

Intercanvi de presoners entre Suècia i l’Iran

barcelona
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona
guerra a gaza

Vuit soldats israelians moren en una explosió a Rafah

barcelona
Religió

La diòcesi de Terrassa celebra el vintè aniversari

Barcelona
unió europa

La UE iniciarà negociacions d’adhesió amb Ucraïna i Moldàvia

barcelona
POLÍTICA

Relleu a l’alcaldia de Torredembarra que passa a mans del PSC

Torredembarra