Política

El ‘Brexit' es distancia a una setmana del referèndum

Tots els sondejos donen un clar avantatge als euròfobs en la votació del 23 de juny

‘The Sun', el diari més venut al Regne Unit, demana en portada als lectors que votin per la sortida de la UE

Els partidaris del Brexit tenen un avantatge clar sobre els defensors de la UE, segons els sondejos de les principals empreses demoscòpiques publicats ahir. L'enquesta d'ICM dóna 5 punts d'avantatge al Brexit; la de YouGov, 4 punts, i la d'ORB, un punt. La setmana passada, un altre sondeig de The Independent li donava 10 punts d'avantatge. Aquests sondejos són significatius perquè, fins fa poc, l'opinió pública estava dividida al cinquanta per cent i variava segons qui donés els resultats.

El diari sensacionalista The Sun, el més llegit al Regne Unit, publicava ahir una portada en la qual es definia a favor del Brexit. “Demanem als nostres lectors que votin sortir de la UE, és l'última oportunitat de lliurar-nos de maquinària no democràtica de Brussel·les”. I hi afegia: “Si ens quedem serà pitjor per la immigració, pels llocs de treball, pels salaris i pel nostre estil de vida. Grècia està en bancarrota, Itàlia està en risc, amb conseqüències que poden ser pitjors, a l'Estat espanyol un 45% dels menors de 25 anys no tenen feina i més governs pobres i mal governats estan a punt d'entrar a la UE”.

Es considera que el conservador Boris Johnson és el gran artífex de la campanya que estan fent des del Brexit. El seu missatge està sent clar, i assenyala la immigració i la manca de control a les fronteres com els principals inconvenients del matrimoni amb la UE. Fins ara han estat Cameron i els conservadors els que han portat el pes de la campanya per continuar a Europa però els resultats no han estat bons. Els missatges apel·lant a la por de Cameron no han fet efecte. La campanya s'ha centrat sobretot en l'economia. El primer ministre va dir diumenge que no podria garantir ni les pensions ni la sanitat pública i que hi hauria més retallades si guanyava la sortida d'Europa.

El preu que estan pagant els tories és massa alt. El partit està trencat entre els partidaris d'Europa i els contraris. Els conservadors haurien demanat als laboristes, que també estan en la campanya proeuropea, que assumeixin un major lideratge els últims dies de campanya abans del 23 de juny. El líder del partit, Jeremy Corbyn, ha rebut crítiques per no haver-se implicat prou en la campanya.

L'exlíder laborista, Ed Miliband, va alertar la setmana passada que no estava clar el missatge del laborisme. Es creu que un 40% dels votants laboristes no tenen clar a quin costat se situa el partit. Corbyn, que no és un gran entusiasta d'Europa, vol que el Regne Unit continuï dins la UE per garantir els drets bàsics dels treballadors, la lluita contra el canvi climàtic i contra els paradisos fiscals. Ahir Corbyn va fer una crida “a tot el moviment laborista” perquè el dia 23 voti a favor de la permanència. Va afirmar que el Brexit provocaria una “foguera dels drets de treballadors”. “Volem treballar amb els sindicats, partits laboristes i socialistes de tot Europa per l'interès de la gent treballadora”, va expressar.

Dilluns, els grans sindicats britànics van alertar del risc de retallades en el sector públic en cas de Brexit.

LA FRASE

Grècia està en bancarrota, Itàlia està en risc i a l'Estat espanyol un 45% dels menors de 25 anys no tenen feina
The Sun


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona