Política

Nou escàndol polític

Tots els partits excepte el PP demanen la dimissió de De Alfonso per haver-li perdut la confiança

Els grups li retreuen que se “sotmetés” al ministre Fernández Díaz i no es mantingui neutral

El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya compareix aquest dijous a la Comissió d'Afers Institucionals

Tots els grups parlamentaris, excepte el PP, han demanat aquest dijous la dimissió del director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, durant la seva compareixença a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) del Parlament. De Alfonso hi ha acudit per l'escàndol de les converses mantingudes amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Els diputats que han intervingut a la sessió li han manifestat la seva pèrdua de confiança per continuar al càrrec i li han retret que se “sotmetés” al ministre de l'Interior espanyol i no es mantingués neutral i objectiu.

Un nou Estat “lliure de corrupció”

El parlamentari de Junts pel Sí David Bonvehí ha estat un dels més contundents. Segons ell, els enregistraments de les reunions entre De Alfonso i Fernández Díaz evidencien que “cal un nou Estat lliure de corrupció”. “Som demòcrates i reconeixem les institucions, però deixem de reconèixer el ministre i a vostè com a director d'Antifrau”, ha sentenciat. “La situació és insostenible, no hi ha excusa possible, costa de creure, però s'ha perdut la confiança”, ha dit al responsable d'Antifrau. “Vostè ha traït les seves funcions i ha vulnerat més articles dels que hi ha a la llei de creació de l'OAC”, ha reblat.

Bonvehí ha preguntat a De Alfonso si el van obligar a mantenir aquest tipus de converses amb el ministre, i si no creu que hauria de dimitir per falta de transparència. “Ha de dimitir perquè ha fet política, encara que no li sembli”, ha dit.

Per Junts pel Sí, el contingut de les converses són “un atemptat a l'estat de dret, no un atac a l'independentisme, ni a persones concretes, sinó a la democràcia”. Segons ell, les gravacions han confirmat les “sospites” de “guerra bruta” del govern espanyol contra l'independentisme. A més, ha insinuat que el titular d'Interior “és la X del GAL informatiu”, si bé també ha apuntat a Rajoy.

Manca d'idoneïtat

La líder de C's, Inés Arrimadas, ha defensat que la compareixença “no és un judici”, sinó una sessió per saber si De Alfonso segueix sent “idoni” per al càrrec. Una idoneïtat que ha qüestionat perquè, segons ella, “li manca objectivitat i independència”. “Vostè no va anar a col·laborar amb el ministeri, sinó a rendir comptes i a explicar casos oberts o que es podien obrir”, ha denunciat. Al seu parer, la conversa tenia una “clara intenció política”.

La portaveu de C's li ha preguntat si ha mantingut converses similars amb altres polítics o fins i tot amb els presidents de la Generalitat, i si poden sortir més gravacions. També li ha demanat si el president espanyol, Mariano Rajoy, tenia constància de les converses. “És conscient que és una guerra bruta entre dues institucions?”, li ha preguntat.

Arrimadas, però, ha negat que aquest afer suposi “un atac d'Espanya contra Catalunya”, ja que també hi ha hagut casos de corrupció i d'espionatge al revés, protagonitzats suposadament per polítics sobiranistes. Per últim, li ha demanat que “estiri de la manta” de la corrupció.

Motius per a la revocació

Ferran Pedret, del PSC, ha recriminat al responsable de l'OAC haver vulnerat almenys dos articles de la llei de creació de l'oficina, que exigeix independència i confidencialitat als membres d'Antifrau. En aquest sentit, creu que hi ha almenys un motiu per a la seva revocació, com és la negligència en el compliment dels deures i obligacions. Per Pedret, De Alfonso hauria d'haver dimitit just després de fer-se públiques les converses per tal “d'estalviar aquest procediment a l'oficina que dirigeix”.

Pedret ha qualificat de “calúmnies i infàmies” les insinuacions de De Alfonso sobre la possibilitat que hagi estat el PSC qui hagi filtrat les converses i li ha anunciat que presentaran una querella. En aquest sentit, ha afirmat que les filtracions han beneficiat més els independentistes, que no pas els socialistes.

“La seva credibilitat està sota mínims, no importa qui ha filtrat, sinó el contingut de les converses”, li ha etzibat. “Cap context justifica el contingut”, ha assegurat.

Episodi “sòrdid”

Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, ha qualificat aquest escàndol com “un dels episodis més sòrdids de la crisi política dels últims anys”. El diputat ha assegurat que en un país amb maduresa democràtica “provocarien dimissions en bloc i fins i tot la caiguda del govern”.

Les gravacions han indignat Rabell, però no l'han sorprès “coneixent el ministre, que té actituds predemocràtiques”. En aquest sentit, ha recordat les filtracions policials sobre Podem. El que sí l'ha sobtat és la filtració, la “grolleria, to i nivell intel·lectual” de les converses. “Més que un caporal, sembla un sergent chusquero”.

Rabell ha recordat a De Alfonso que els polítics són els representants del poble i ell deu el seu càrrec als parlamentaris. “No ho oblidi”, li ha advertit. Ha opinat que les converses filtrades contradiuen els principis de neutralitat, independència, “bones maneres” i confiança de la societat en els representants públics. De fet, segons ell, les converses freguen el delicte, i ha instat a portar a la Fiscalia tot el que es digui en aquesta sessió de la Comissió.

Per últim, li ha dit que el director de l'OAC “fa un mal enorme a una entitat dissenyada per vetllar pel bon funcionament de les institucions”, ja que “li resta credibilitat”.

“Privatitzar la guerra bruta”

Des de la CUP, Anna Gabriel ha recordat que a principis de juny es va aprovar una moció per dotar de més mitjans l'OAC i que De Alfonso va reclamar la separació de poders. Per això, li ha preguntat si la seva tasca és la lluita contra el frau “o la raó d'Estat”. “Vostè ha de retre comptes al Parlament, no sotmetre's al ministre, no pot informar d'investigacions en curs”, ha assegurat. Segons ella, la seva actuació i la del ministre són un “menyspreu a la democràcia i a les institucions”. Per Gabriel, “hi ha base legal per revocar-lo, però sobretot base ètica”.

Segons la CUP, les converses evidencien que es fa “lluita partidista usant recursos d'Estat” i que ja “s'està privatitzant” fins i tot la “guerra bruta”, a través de lobbies de comunicació.

Gabriel s'ha preguntat perquè no està precintada la seu de l'OAC perquè De Alfonso no hi pugui entrar i no es puguin destruir proves. La portaveu de la CUP ha conclòs que cal que dimiteixin les persones, però no la lluita contra el frau.

Condemna preestablerta

Santi Rodríguez, del PP, ha criticat la resta de partits per portar “la condemna” ja feta abans de la Comissió. El popular, a més, ha demanat una condemna “enèrgica” del que, al seu parer, és el “principal delicte” en tot aquest escàndol: “Una gravació il·legal d'una reunió privada de dos càrrecs públics”.

A De Alfonso li ha preguntat si pensa que hi ha més gravacions, si ha mantingut reunions similars amb altres càrrecs, si ha fabricat casos, proves o investigacions a mida”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Estudiants propalestins bloquegen el centre universitari Sciences Po de París

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona