Política

Regne Unit

Triomf del 'Brexit'

Dimiteixen set portaveus laboristes en desacord amb el paper de Corbyn durant la campanya del ‘Brexit'

Els cessaments tenen lloc hores després que el líder laborista destituís el portaveu d'Exteriors per promoure un cop intern per derrocar-lo

Set portaveus del Partit Laborista britànic han dimitit aquest diumenge en protesta per la falta de lideratge de Jeremy Corbyn, renúncies que obren una forta crisi en la principal formació opositora del Regne Unit després del Brexit decidit a les urnes.

Les dimissions, que han tingut lloc en les últimes hores, se sumen a la marxa del portaveu d'Exteriors, Hilary Benn, que ha estat destituït aquest dissabte a la nit pel líder laborista després de confirmar-se que promovia un cop intern per derrocar-lo.

Els membres del gabinet de l'oposició que ha dimitit són els portaveus de Salut, Heidi Alexander; Educació, Lucy Powell, de Medi Ambient, Kerry McCarthy; Transport, Lilian Greenwood; el portaveu per a Escòcia, Ian Murray; i les responsables del Tresor, Seema Malhotra, i Joventut, Gloria de Piero.

S'espera que en breu presentin la seva dimissió almenys dos membres més de l'equip de Corbyn.

Per contra, han defensat el líder

Corbyn, de 66 anys i que defensa un programa contra l'austeritat, compta amb el suport dels principals sindicats del país, que han instat al partit a donar suport al líder de la formació per lluitar contra el dividit govern conservador.

Els diputats dimissionaris acusen Jeremy Corbyn d'haver tingut un pobre paper en la campanya del referèndum de la UE, tot i que han qüestionat el seu lideratge des que va ser escollit al setembre amb el suport popular però sense la confiança del grup parlamentari, políticament més a la dreta.

El grup de diputats laboristes debatrà dilluns una moció de confiança a Corbyn presentada per dos diputades, i segurament dimarts se celebri una votació secreta entre els parlamentaris, tot i que el resultat no és vinculant.

Segons les normes de la formació, pot convocar-se un altre concurs pel lideratge si almenys 50 diputats donen suport a un nou candidat.

El Partit Conservador està immers també en un conflicte intern per la sucessió del primer ministre i líder tory, David Cameron, que divendres va anunciar la seva dimissió després del vot favorable a la sortida del Regne Unit de la UE en el referèndum del 23 de juny.

Segons la premsa, la pròxima setmana es postulà pel càrrec l'exalcalde de Londres i líder de facto de la campanya del brexit, Boris Johnson, que compta amb el suport de les bases però és en canvi una figura que divideix dins del grup parlamentari conservador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia