Política

En Comú Podem no pot eixamplar la victòria

Xavier Domènech obté els mateixos 12 escons que el 20 de desembre, però recula en nombre de vots

L'absència d'un ‘sorpasso' al PSOE entela encara més el resultat electoral dels comuns

En Comú Podem no va eixamplar ahir la seva base, al contrari. Es va quedar amb els mateixos 12 diputats del desembre, però va obtenir menys vots que aleshores. Les expectatives electorals eren molt altes, de manera que la reedició de la victòria va tenir aires de derrota. Hi havia alegria entre els comuns, sí, però no hi havia l'eufòria que podria haver desencadenat un sorpasso al PSOE ni tampoc entusiasme per una ampliació dels resultats a Catalunya. La candidatura liderada per l'historiador sabadellenc Xavier Domènech va obtenir els mateixos 9 diputats a Barcelona i els mateixos tres a Tarragona, Girona –que ara serà Marta Sibina– i Lleida. En total, va atraure poc més de 842.000 vots. La confluència d'esquerres, formada per Iniciativa, EUiA, Podem, Equo i En Comú, havia arreplegat 927.940 paperetes al desembre.

Amb el 93% escrutat, poc abans de les onze de la nit, va aparèixer Domènech, al costat d'Ada Colau, per valorar els resultats, entre crits de “Sí, se puede”. El cap de llista va celebrar una “victòria doble” en sis mesos i es va erigir en “la nova alternativa de país a Convergència”. Domènech va admetre que el resultat conjunt a l'Estat no ha estat satisfactori, però va subratllar la “consolidació” del seu espai polític. “Gràcies per fer història amb tot en contra”, va destacar l'alcaldessa de Barcelona, que va justificar el resultat per la “campanya duríssima” contra els comuns. “No estem exultants”, va reconèixer Colau.

La victòria a Catalunya és clara, però el mapa del Principat no és completament lila, ja que la confluència, tal com ja va passar fa sis mesos, ahir no va aconseguir situar-se en la primera posició ni a Lleida ni a Girona.Domènech, que el 20-D era pràcticament un desconegut, almenys no ha retrocedit en escons, com els seus companys de Podem, que es queden igual tot i disposar en aquesta ocasió dels vots d'IU. En tot cas, l'aportació catalana dels comuns es demostra essencial per al resultat conjunt de les aliances a l'Estat. El candidat, que havia sonat com a ministre de la Plurinacionalitat durant les negociacions per formar govern amb el PSOE, manté el pes específic dins el conglomerat de l'esquerra alternativa.

El primer cavall de batalla que s'obrirà pròximament serà la consecució d'un grup propi al Congrés. Aquest cop els comuns han reforçat jurídicament la seva candidatura per intentar garantir-lo, tot i que dependrà de la voluntat política i de la composició de la mesa de la cambra baixa, que es constituirà juntament amb el Senat el 19 de juliol. El referèndum, però, no formarà part de les negociacions per formar govern, segons va assegurar el líder de Podem, Pablo Iglesias. Tanmateix, Domènech no es va cansar de repetir abans i durant els quinze dies de campanya que si governa Iglesias la consulta es farà. Ahir no en va dir res.

Sigui com sigui, la caiguda del referèndum sobiranista com a línia vermella per negociar amb el PSOE podria explicar, en part, el resultat dels comuns així com també la polèmica sobre l'ambigüitat que els atribuïen en relació amb el corredor mediterrani.

LES FRASES

L'espai polític que es dibuixa aquí és l'alternativa a Convergència
Xavier Domènech
Cap de llista d'En Comú Podem
Gràcies per fer història amb tot en contra [...] No estem exultants
Ada Colau
Alcaldessa de Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona