Política

POLÍTICA

ERC es fa forta a l'interior i el PP repunta a la costa

Els republicans guanyen CDC en una vintena de municipis més que al desembre

En Comú Podem repeteix victòria al litoral i en zones urbanes, mentre que C's perd llocs clau com Salou i Vila-seca

El mapa dibuixat en les eleccions generals de diumenge torna a convertir la costa del Camp de Tarragona i les tres principals capitals de comarca (Taragona, Reus i el Vendrell) en feus d'En Comú Podem, on la coalició va reeditar la victòria del 20 de desembre. Aquesta força, centrada eminentment en la zona urbana del Tarragonès, el Baix Penedès i el Baix Camp, va permetre a la llista reeditar la victòria a la demarcació, però flanquejada per un creixement important tant d'ERC (que es torna hegemònica a l'interior) com del PP.

Aquesta nova correlació de forces és evident a les dues principals ciutats de la demarcació. A Tarragona, En Comú va guanyar a la majoria de barris davant d'una ERC en ascens (va guanyar a les urbanitzacions de Llevant), un PSC que reté alguns feus (Torreforta i Bonavista) i un PP que va recuperar el segon lloc amb una victòria a l'Eixample. La situació és similar a Reus, on En Comú guanya a quatre districtes, ERC a tres (dos arrabassats a CDC), i el PP i CDC a un.

La costa és també l'espai on s'observa més clarament com la desfeta de Ciutadans (C's) retroalimenta el PP. La formació taronja es va quedar sense cap victòria, i a Salou i Vila-seca, on va ser primera força tant el 27-S com el 20-D, va quedar relegada al tercer lloc. A Salou els populars van aconseguir la victòria, i va ser l'únic punt de la costa del Camp on En Comú no va ser la més votada. “Hem recuperat espais i hem entrat en un canvi de tendència positiu”, va subratllar el candidat popular, Jordi Roca.

A Mont-roig, on al desembre també va guanyar C's, En Comú va guanyar per deu vots el PP, i el partit d'Albert Rivera es va enfonsar a la cinquena posició. “Creiem que ens ha afectat l'abstenció i la campanya de la por del PP, però també hem de fer autocrítica”, va reconèixer el candidat de C's, Sergio del Campo.

El canvi de color més notable es troba, però, a l'interior, on un total de vint-i-dos municipis on CDC va guanyar ara fa sis mesos aposten ara per ERC com a primera força. Els convergents es mantenen com a primera força en una vintena de municipis més malgrat el descens generalitzat de vots, tot i que el seu candidat, Ferran Bel, ho valorava ahir amb “satisfacció moderada” davant les pitjors perspectives que marcaven les enquestes. El també alcalde de Tortosa va descartar que la polèmica per la consulta sobre el monument franquista a la capital ebrenca hagués influït en els mals resultats. “No hem perdut més que a les altres demarcacions catalanes”, va destacar.

LES FRASES

Hem parlat molt d'infraestructures a la campanya i això ha ajudat a aquest canvi de tendència
Jordi Roca
Candidat del PP per tarragona
La consulta sobre el monument no ha influït, no baixem més que en altres demarcacions
Ferran Bel
Candidat de cdc per tarragona

ERC guanya al Senat i CDC en queda fora

La demarcació de Tarragona va tornar a oferir resultats diferents al Senat que al Congrés. Així, a la cambra alta ERC va tenir una victòria clara i va poder col·locar els seus tres senadors, mentre que En Comú tan sols en va aconseguir un. Qui queda fora del Senat per Tarragona per primer cop des del 1982 és CDC. L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, no podrà repetir en un escó que al desembre ja va aconseguir in extremis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona