Política

En Comú Podem s'albira a l'oposició al Congrés

Domènech considera aritmèticament factible el canvi al govern espanyol, però admet la complexitat de fer-ne fora el PP

Els comuns es concentren en la configuració a Catalunya d'una “alternativa a CDC”

Xavier Domènech observa l'existència “aritmètica” d'un eventual govern que expulsi el PP de La Moncloa, però va repetir fins a tres ocasions ahir, jornada de ressaca electoral, que no descarta en cap cas que li pertoqui construir des de l'oposició. Els comuns veuen la suma factible, però al darrere hi posen diversos peròs: d'una banda, la possibilitat que el PSOE revalidi el pacte amb Ciutadans, partit que consideren “antitètic”; de l'altra, “falta veure què en pensen ERC, CDC, el PNB...”. “Certament, hem d'esperar, però una cosa és que sigui factible aritmèticament i l'altra, que no sigui complex”, admetia Domènech des del lloc dels fets; és a dir, des de l'estació del Nord, on els comuns van seguir una nit electoral amb gust agredolç. “Si hi ha la possibilitat de formar un govern del canvi, allà ens trobaran. I, si no, ens trobaran a l'oposició”, va remarcar.

Flanquejat pels altres onze diputats que l'acompanyaran a Madrid, Domènech va descartar del tot un sol escenari, el de la repetició, per tercera vegada, de les eleccions, ja que preveu que populars i socialistes rebran pressions perquè això no passi.

En Comú Podem es dóna uns dies per reflexionar sobre les debilitats i les fortaleses del resultat electoral, que preveien folgat, però que ha acabat sent calcat al del 20-D, i també sobre el fracàs del conjunt de les confluències arreu de l'Estat a l'hora de fer el sorpasso al PSOE o, dit d'una altra manera, la pèrdua d'un milió de vots tot i sumar esforços amb IU.

La victòria a Catalunya, amb un retrocés de 81.000 paperetes, l'acompanyen d'un lament: la “duríssima” campanya que s'ha fet contra ells, obviant que Podem també ha fet una campanya molt agressiva contra el PP.

L'efecte del ‘Brexit'

D'entrada, Domènech esbossa alguns motius que podrien haver tingut incidència a les urnes. Segons el diputat electe, Ciutadans ha obtingut un resultat “molt dolent” per la pujada dels populars a partir d'una concentració de vot per la dreta: “El PP ha creat un efecte de vot útil. S'ha construït el discurs de la por, no sabem l'efecte que ha tingut el Brexit...” ICV, un dels actors de la confluència, es reunirà avui en un consell nacional per avaluar la situació.

La mateixa nit electoral, els comuns van girar la vista cap a les pròximes eleccions catalanes i es van autoproclamar l'alternativa real a Convergència. Domènech hi insistia ahir: “A la Generalitat hi ha una presència convergent continuada des del 2010 fins avui. Sembla que tot ha canviat, però manen els mateixos.”

Amb l'assumpció del paper d'oposició al Congrés, els comuns es concentren en l'estratègia al Principat, on volen configurar un espai polític més compacte que Catalunya Sí que es Pot per afrontar les pròximes eleccions al Parlament.

En aquest context, s'inscriuen les pròximes primàries de Podem a Catalunya. La successió de Gemma Ubasart a la secretaria general va quedar congelada pel 26-J, però es reprendrà ara amb la lluita entre les opcions que representen Albano-Dante Fachin, Jéssica Albiach i Raimundo Viejo (un dels 12 diputats electes a Madrid).

Victòria decreixent

Domènech no volia parlar ahir de lideratges en el nou projecte polític. “Aquesta alternativa real a CDC l'hem de construir des de baix, solidificar-la arreu, i ja n'emergiran els lideratges que puguin encapçalar-la”, va ordenar. De moment, els comuns, aixoplugats en la figura de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau –la nit electoral va intervenir després del candidat–, han tingut el primer ensurt a les urnes, després d'encadenar irrupcions i victòries ascendents. El 26-J és la seva primera victòria decreixent.

LES FRASES

A nosaltres ens pertoca fer oposició. No descartem ni de bon tros que ens pertoqui construir des de l'oposició
Si hi ha la possibilitat de formar un govern del canvi, allà ens trobaran. I, si no, ens trobaran a l'oposició
Hi ha una presència convergent continuada a la Generalitat des del 2010. Sembla que tot ha canviat, però manen els mateixos
Catalunya mereix una alternativa que cal construir des de baix, i ja n'emergiran els lideratges
Xavier Domènech
Diputat electe d'En Comú Podem

Domènech acusa Junqueras de paternalisme

“Sembla un professor que renya.” Així és com veu Xavier Domènech el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, quan el líder d'ERC insta els comuns a admetre, davant dels resultats electorals de diumenge, que Espanya és irreformable. “Fóra bo que alguns dirigents polítics abandonessin el paternalisme”, va etzibar Domènech, cansat que els republicans, des d'una “pretesa centralitat”, demanin a En Comú Podem que abraci la causa unilateral. I és que Domènech s'agafa a les seves dues victòries en sis mesos per sustentar l'afirmació que En Comú Podem és la centralitat a Catalunya, juntament amb el 80% dels catalans que aposten pel dret a decidir. La reacció d'En Comú Podem davant de la foto fixa del 26-J, amb una Espanya on el referèndum no convenç, no és, doncs, d'acostament a l'òrbita independentista com li demana ERC. De fet, Domènech recorda que el full de ruta pel qual Junts pel Sí es va presentar a les eleccions del 27 de setembre està “suspès” fins a la qüestió de confiança al president de la Generalitat, al setembre. “No queda clar si és per redefinir el full de ruta, redefinir el govern o aprovar els pressupostos del 2017”, va observar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom