Política

Rajoy admet que haurà de cedir davant el PSOE i C's

El president espanyol demana “tranquil·litat” a Rivera mentre continua pressionant Sánchez perquè escolti els seus barons

Iglesias dóna per fet que els socialistes avalaran un govern del PP

Mariano Rajoy presumint de resultats entre els homòlegs europeus i la premsa internacional, mentre Pedro Sánchez s'amagava dels mateixos periodistes per no haver de sortir a la defensiva davant els dards enverinats que li envia la dissidència interna. I, mentrestant, l'altre eventual soci del futur executiu espanyol, Albert Rivera, també es passejava per Brussel·les emprant la mateixa ambigüitat sobre quina serà la seva posició quan el candidat del PP el cridi al seu despatx per negociar un pacte d'investidura i de govern. Aquest era el retrat que oferien ahir els líders dels tres partits que hauran de resoldre el trencaclosques que ha deixat el 26-J. De moment, el popular aprofita el parèntesi de la cimera del Brexit per començar a perfilar una oferta reformista que inclogui concessions al PSOE i C's en matèria econòmica, social, laboral i constitucional per intentar arrencar un sí o, com a mínim, una abstenció als seus eventuals socis que, si més no en el cas de Pedro Sánchez, continuen mostrant un rotund rebuig a fer-li costat.

Rajoy, que iniciarà immediatament la ronda amb els partits amb la intenció d'arribar a la investidura la primera quinzena d'agost, sap que el pacte no serà senzill i que requerirà cedir en assumptes que no incloïen al seu programa, segons s'admet en privat des del PP. Rajoy considera que és moment d'afrontar la nova fase de contactes “amb tranquil·litat” i, de fet, va llançar un avís al líder de C's –que continua amagant la possibilitat d'exigir la retirada del popular– assegurant que toca treballar “sense pressions” i sense “radiar constantment” la negociació.

Rivera, ara per ara, vol i dol perquè no li interessa quedar com un grup irrellevant però també es nega a aparèixer com la crossa dels conservadors. Així, diu voler ser dins un govern –si no hi és Rajoy– però tampoc descarta marcar l'agenda del govern del PP des de l'oposició, negociant “llei a llei”. Alhora, pressiona per començar a negociar mentre continua amb l'estratègia d'intentar responsabilitzar el PSOE d'un eventual fracàs de la investidura.

I, sobretot, el que no vol és participar d'una operació alternativa a la suma del PP i el PSOE per avalar la investidura i en la qual hauria d'incloure el PNB i dos grups canaris. La direcció de Nova Canària –una formació escindida de CC– ahir va alertar que “ni per activa ni per passiva” donaran suport al PP. Ara per ara, doncs, s'alineen en les tesis dels seus socis socialistes. I sense la seva abstenció, la investidura és impossible.

Sánchez, amagat

Mentrestant, el secretari general del PSOE continua tancat dins una closca i deixa que sigui el seu nucli dur el que repeteixi el seu no al PP. La seva actitud està permetent que els sectors crítics campin per tot arreu per marcar-li la pauta perquè s'avingui a deixar governar la dreta, mentre els de Rajoy se n'aprofiten per exigir-li que prengui nota del parer d'alguns dels seus barons. Pendent d'un congrés que no sembla que tingui pressa a convocar, l'eterna rival Susana Díaz continua atacant-lo pels resultats, suggerint que potser hauria d'haver plegat, alhora que vol deixar clar que ni de bon tros se sent deslegitimada per aspirar al lideratge estatal.

El que sí que va aparèixer ahir públicament va ser Pablo Iglesias, el qual també té una situació complexa dins Podem, i és per això que exigia “calma” als detractors del pacte amb IU. El líder morat també es va referir al futur govern de Rajoy, donant per fet que el PSOE acabarà cedint a la pressió i facilitarà un govern dels populars. I emparava les seves sospites en el fet que Sánchez ni tan sols ha respost al seu missatge per parlar d'un acord de progrés.

LES DATES

19.07.16
és el dia
que es produirà la sessió solemne de constitució de les Corts amb la promesa o el jurament dels diputats.

LES FRASES

25.07.16
és el dia
que es constituiran els grups i es designaran els portaveus per poder celebrar la primera junta.
Seria millor que Rajoy, en comptes de trucar primer a Sánchez, comencés trucant primer als seus afins ideològics, perquè li serà molt més fàcil
Antonio Hernando
portaveu del psoe al congrés
No he rebut cap resposta a l'oferta de diàleg que vaig fer a Sánchez la nit electoral, i això és força revelador del que acabarà fent el PSOE
Pablo Iglesias
secretari general de podem
No entraré en debats ni baralles; les converses sobre aquestes negociacions s'han de fer sense pressions i sense radiar-les constantment
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
Quan comenci la legislatura, espero que els socialistes no la bloquegin. Només així els grups podrem començar a negociar llei a llei, tema a tema
Albert Rivera
president de ciutadans

El govern veu mort el referèndum

E. Bella

El full de ruta sobiranista queda reforçat pel resultat de les eleccions de diumenge, en què l'independentisme, que hi va concórrer separadament, va obtenir un punt percentual més de suport respecte al 20-D i els mateixos 17 diputats (9 ERC i 8 CDC). Aquesta és la lectura que en fa el govern de Carles Puigdemont, que ahir va donar per mort el referèndum sobiranista que propugna En Comú Podem. “És obvi que el 20-D es va certificar la defunció de la tercera via; ara se certifica la defunció del referèndum”, va observar la portaveu de l'executiu, Neus Munté, després de la primera reunió del gabinet post-26-J. El govern responia així als comuns de Xavier Domènech, que consideren el procés “suspès” per la qüestió de confiança del setembre, en la qual Munté va explicar que Puigdemont està treballant.

“El full de ruta manté totalment la vigència. No ens belluguem del camí que hem previst”, va insistir la portaveu, que es manté amatent a la proposta de referèndum unilateral d'independència que els socis de l'Assemblea Nacional Catalana votaran el pròxim dia 15 de juliol. D'altra banda, Munté va prometre que els vots sobiranistes no serviran en cap cas per fer que el PP continuï al govern espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona