Política

El PNB es reuneix dimecres amb Rajoy a la Moncloa per la investidura

El líder del PP explora un acord amb CC, PNB i C's

El president del govern espanyol en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy, rep aquest dimecres a les 10.30 h a la Moncloa el portaveu parlamentari del PNB, Aitor Esteban, en el marc de la ronda de contactes per a la seva investidura, segons informa La Moncloa. Rajoy –que aquest dimarts ja ha rebut els representants de Coalición Canaria- explora acords per a la via dels 175, això és sumar els vots dels diputats del PP, C's, PNB i CC per quedar-se només a un escó de la majoria absoluta. El PNB, que disposa de cinc diputats a Madrid i té a la vista les eleccions basques de la tardor, ja ha reclamat a Rajoy un canvi en la seva política penitenciària i demana l'acostament dels presos d'ETA a les presons basques.

El lehendakari basc, Iñigo Urkullu, va posar condicions aquest dilluns a un hipotètic suport de la seva formació a la investidura de Rajoy. Va demanar una flexibilització de la política penitenciària, un acostament de presos d'ETA i la transferència de la gestió dels centres penitenciaris.

Malgrat que la primera opció de Rajoy era –i és- la 'gran coalició', els populars entenen que el 'no' del PSOE a facilitar un govern del PP “per activa o per passiva” els porta a buscar formules alternatives.

La suma dels diputats del PP, C's, PNB i CC busca forçar el PSOE a fer una “abstenció mínima”, tal com la va definir el president extremeny Guillermo Fernández-Vara, en l'últim moment per evitar unes terceres eleccions.

Això és que algun diputat del Grup Socialista socialista –com podria ser el diputat de Nueva Canarias, Pedro Quevedo- s'abstingui en segona votació, de manera que la investidura de Mariano Rajoy obtingui més vots a favor que en contra.

De moment el secretari general del PSOE rep aquest dimarts els barons del seu partit a Ferraz precisament per tancar files a l'entorn del 'no' a la investidura de Rajoy. Els socialistes espanyols tenen pendent el Comitè Federal d'aquest dissabte, on reiteraran la seva negativa a donar suport al líder del PP o a un govern de la seva formació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona