Política

L’instructor del cas dels CDR manté a presó el cinquè detingut a qui l’AN va anul·lar l’ordre d’empresonament

La fiscalia no canvia de criteri en el cas de Germinal Tomàs en la repetició de la vista de mesures cautelars i el jutge García Castellón torna a dictar l’ordre

El magistrat justifica la mesura pel risc de fuga davant la gravetat de les penes dels delictes que se li atribueixen, la possibilitat de destrucció de proves i la reiteració delictiva

El jutge de l’Audiencia Nacional (AN) espanyola Manuel García Castellón ha decidit mantenir en presó provisional Germinal Tomás, un dels detinguts el passat 23 de setembre per la seva presumpta vinculació amb els Comitès de Defensa de la República (CDR).

El titular de Jutjat d’Instrucció 6 de l’AN ha repetit aquest divendres la vista de mesures cautelars després que la Sala Penal de l’AN anul·lés l’ordre de presó contra Tomàs. Tal com ja va fer el 19 de novembre amb quatre altres empresonats, Eduardo Garzón, Guillem Xavier Duch, Xavier Buigas i Alexis Codina, el magistrat ha tornat a dictar presó provisional sense fiança per a Tomàs.

García Castellón justifica la decisió de mantenir l’investigat a la presó perquè aprecia risc de fugida davant la gravetat de les penes dels delictes que se li atribueixen, la possibilitat que destrueixi proves i la reiteració delictiva en cas que se’l posi en llibertat. . A més, el magistrat sosté que ha quedat indiciàriament acreditada la intervenció material i directa de l’investigat en actes que apunten a la fabricació d’explosius.

La Sala Penal de l’AN va declarar nul·la dijous la primera ordre de presó dictada pel mateix García Castellón en considerar que es va vulnerar l’accés a elements essencials de les actuacions, tant per conèixer l’objecte de la imputació com per impugnar la presó provisional. Això no obstant, el jutge instructor ha pres la mateixa decisió que al setembre.

Fonts jurídiques han explicat a l’ACN que la fiscalia no ha canviat de criteri en el cas de Germinal Tomàs i a la vista de mesures cautelars ha tornat a demanar presó provisional sense fiança. Les defenses han insistit a reclamar el seu alliberament.

En canvi, la fiscalia de l’AN va informar dijous a favor que tres dels CDR empresonats a qui García Castellón va mantenir empresonats fa un mes puguin sortir en llibertat sota fiança de 9.000 euros. Les seves defenses van recórrer la decisió del jutge instructor de desestimar el primer recurs i el ministeri públic ha canviat de criteri en el cas de Xavier Buigas, Guillem Xavier Duch i Eduardo Garzón.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona