Política

ERC s’enfada amb el PSOE i veu més lluny un acord

Ábalos diu que els republicans han renunciat a la via unilateral i Vilalta li etziba que no parli per ells

Els contactes, congelats

El pressing ERC no li acaba de funcionar, al PSOE. L’acord per a la investidura de Pedro Sánchez és avui una mica més lluny després que el secretari d’organització socialista, José Luis Ábalos, fes enutjar els seus interlocutors ahir al matí en mostrar-se “convençut” a TVE que els republicans han abandonat la via unilateral, i que l’entesa només està pendent d’un intercanvi final de papers. “ERC mai renunciarà a cap via democràtica i pacífica per assolir la República catalana”, li va contestar des del Parlament, poc després, la secretària general adjunta del partit, i companya de taula en la negociació, Marta Vilalta. “Ábalos no és el portaveu d’ERC, només pot parlar per ERC la seva gent”, etzibava, molesta.

Vilalta va acusar el PSOE de “filtrar intencionadament” informacions falses de les converses –va desmentir que s’hagi parlat del pressupost espanyol o que es convoqui un consell nacional dilluns per ratificar res–, quan un pacte encara està “molt lluny”. “Volen accelerar la investidura i tot el que fan és allunyar-la; els que tenen pressa estan intentant dinamitar l’acord”, concloïa Vilalta, que reiterava al PSOE que no segueixin “per la via del xantatge i la pressió pública“, i insistia que no creu que hi hagi investidura aquest any.

Més enllà d’aquesta topada puntual, els contactes s’han refredat des de l’últim fa nou dies a Barcelona, i no hi ha cap reunió a la vista. Aquesta setmana, també és cert, ja es preveia complicada, perquè ERC està en espera del pronunciament avui del Tribunal de Luxemburg sobre la immunitat d’Oriol Junqueras i, dissabte, del congrés nacional, on no es preveu cap votació concreta, però sí que els militants també opinin a l’hora de renovar el rumb del partit.

Les posicions estan encallades en el format en què s’hauria de produir el diàleg. Els socialistes proposen que sigui la comissió bilateral estatutària Estat-Generalitat, i en canvi els republicans volen que sigui una nova figura específica, que li atorgui més rellevància, i que tingui un calendari i unes garanties que de moment encara no han arribat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona