Política

El gol el marca el Tsunami desborda el clàssic

El clam de diàleg es fa ben visible durant el partit però la protesta no enlluerna

L’organització argumenta que la policia va evitar una acció sorpresa

Càrregues policials i barricades a l’entorn del camp

Un llançament de pilotes va fer aturar el partit durant uns minuts
Els vigilants van requisar cartells i van vigilar l’interior dels entrepans

Sense futbol ni gols en el Barça-Madrid, el Tsunami Democràtic va guanyar el clàssic, però pels pèls. Després de gairebé dos mesos d’especulacions, l’acció reivindicativa de la plataforma independentista va complir l’expedient i prou. Pancartes gegants, cartells, crits i algunes pilotes van visibilitzar la protesta, però poca cosa més. Victòria per 1-0 i gràcies; mentrestant, aldarulls com els que van provocar la suspensió del matx a l’octubre tornaven a la ciutat, encara amb la pilota en joc.

S’havia parlat i escrit tant sobre què passaria durant el clàssic que, acabat el partit, era inevitable pensar que el globus, inflat per la mobilització popular amb les accions a l’aeroport i l’AP-7, havia punxat. Dues grans pancartes reclamant llibertat i que Espanya segui i dialogui es van fer ben visibles poc abans de l’inici del partit. La realització televisiva ni les va esquivar ni s’hi va recrear, de manera que el missatge va arribar clar i rotund als 560 milions d’espectadors potencials que tenia el clàssic. Però el crit de Sit and talk no va arrelar i va faltar alguna cosa més. Amb tot, el Tsunami Democràtic es va mostrar satisfet perquè considera que ha “assolit amb èxit” objectius com ara “acaparar el focus mediàtic”, fixar el lema Spain, sit and talk i “fer-lo veure i sentir a tot el món”, a més d’haver “deixat en evidència l’Estat”.

En el mateix comunicat, però, el moviment també admetia que aquests objectius estaven reforçats amb “una gran acció que per l’actuació policial no ha estat reeixida”. No aclaria si aquesta acció tenia o no a veure amb l’intent de mostrar el partit amb uns projectors a l’exterior del camp, que no va funcionar. Per tant, es qüestionava si havia fallat de manera èpica. I s’autoresponia: “El Tsunami no ho creu. Un cop més, la gent no ha fallat i continua tenint clar que això continua mentre no hi hagi autodeterminació, drets i llibertat.” En qualsevol cas, el suport popular, si bé va ser notable, no va ser excepcional.

Abans d’arribar al moment culminant del partit, però, hi va haver una llarga jornada d’especulacions sobre quin seria el sentit de les accions del Tsunami Democràtic i també de preparatius dels cossos de seguretat perquè el partit es pogués disputar dins la màxima normalitat possible.

No va ser absoluta, ja que, com estava previst, el Barça, el Madrid i l’equip arbitral es van concentrar al migdia a l’hotel Sofia. Mai abans havien compartit espai abans d’un matx, però en aquesta ocasió es va accedir en atenció a les recomanacions dels Mossos d’Esquadra per garantir una arribada fluida al Camp Nou, a uns escassos 600 metres de distància, en cas que hi hagués una concentració massiva que mirés d’impedir-ho.

El Tsunami Democràtic mai havia indicat que aquest fos un dels objectius i ningú no va impedir l’arribada dels protagonistes al camp. Ho van fer a l’hora prevista, però no en l’ordre que s’havia anunciat. Els primers d’arribar van ser els àrbitres, després ho va fer el Barça i l’últim va ser el Madrid, en un autocar blanc sense logotips però que no va passar inadvertit, ja que el recorregut estava tallat al trànsit i circulava per un carril amb tanques per mantenir a ratlla els manifestants.

De fet, inicialment la concentració del Tsunami Democràtic no va ser especialment massiva. La cita era a les quatre de la tarda però a aquella hora era molt més gran l’atenció mediàtica i l’expectació social que no pas l’activitat sobre el terreny. Centenars de persones es van anar concentrant als quatre punts indicats pels organitzadors. Hi havia dubtes sobre si l’acció que es preveia era el llançament massiu de pilotes inflables al terreny de joc, com havia especulat algun mitjà, però cap concreció. L’afluència de manifestants va anar creixent progressivament, però encara lluny dels 25.000 voluntaris que, segons el Tsunami Democràtic, havien confirmat la seva assistència mitjançant l’app. Passades les cinc de la tarda, la Guàrdia Urbana quantificava en uns 5.000 els concentrats.

Les incògnites sobre el sentit de les accions planejades es van començar a aclarir ben entrada la tarda. Primer, amb l’anunci del repartiment de 100.000 cartells amb el missatge Spain, sit and talk! i el text “Drets, llibertat, autodeterminació”. Les consignes dels organitzadors eren que el públic assistent al partit pogués fer un mosaic amb la reivindicació política just quan acabés de sonar l’himne del Futbol Club Barcelona i fins a l’inici del partit. A l’exterior del Camp Nou també se’n van repartir, tot i que de manera menys massiva i de procedència no determinada, màscares amb la cara de Leo Messi. Tot plegat, però, encara havia de passar el filtre exhaustiu dels controls de seguretat establerts pel Barça a tots els accessos al camp. Els agents de seguretat privada tenien indicacions clares de requisar totes les màscares adduint que la llei de l’esport obliga a poder identificar totes les persones que hi ha a l’estadi. Efectivament, la llei impedeix entrar als camps amb la cara coberta, però no amb la màscara a la mà, com es va comprovar temps enrere quan al Bernabéu els socis van entrar amb la de Cristiano Ronaldo.

En alguns controls, els agents també van requisar els cartells amb la reivindicació de diàleg del Tsunami. Davant les queixes de la plataforma independentista, el club va negar que hi hagués cap mena d’indicació en aquest sentit i ho va atribuir a la manca de comunicació del dipositiu, que es va haver de reforçar de manera notable. Si en un partit normal hi sol haver uns 800 vigilants privats contractats pel club, ahir n’eren uns 2.000.

Els controls van ser tan exhaustius que alguns dels vigilants fins i tot demanaven als aficionats que desemboliquessin els entrepans per veure’n l’interior. Tot plegat va comportar llargues cues per accedir a les grades, però com que el club havia advertit de la necessitat d’anar amb prou temps al camp aquest es va omplir progressivament i era pràcticament ple quan va sonar l’himne del Barça i es va desplegar el mosaic organitzat pel club. Sense cap missatge producte del màrqueting, el blau i el grana acolorien els gols i al lateral es recreava una gran senyera i s’hi van desplegar dues grans pancartes amb els lemes “#SpainSitAndTalk” i “Freedom”.

Després del mosaic oficial, una gran majoria dels gairebé 100.000 espectadors van desplegar també els cartells del Tsunami Democràtic, en una acció que va ser visible per la transmissió oficial del partit, però que difícilment podia ser entesa pels espectadors d’altres països si no ho explicaven els comentaristes.

Iniciat el joc sense incidents, els membres de seguretat probablement van contenir l’alè poc abans del minut 17:14, quan tradicionalment el Camp Nou reclama a crits la independència. Arribat el moment, però, no hi va haver res d’especial. L’únic fet remarcable va arribar coincidint amb el primer canvi, en el minut 55 de joc. Unes desenes d’espectadors van iniciar una pluja de pilotes grogues amb el mateix lema reivindicatiu, que va obligar a aturar el joc durant un parell de minuts, fins que els agents de seguretat les van retirar.

Mentrestant, a l’exterior de l’estadi, el Tsunami Democràtic va fallar en el seu intent de mostrar el partit als aficionats projectant-ne la imatge televisiva a les façanes d’edificis de la zona. En paral·lel, els ànims entre els manifestants, grups ultres que voltaven per la zona i la policia es van acabar d’escalfar i van començar les càrregues policials. També es van muntar diferents barricades a la travessera de les Corts i s’hi van encendre diversos focs.

Els antiavalots van efectuar diverses càrregues a tocar del Camp Nou, de manera que els coordinadors del dispositiu de seguretat van decidir que es tanquessin los sortides més pròximes a aquella zona. Els aldarulls es van escampar per la zona i van registrar almenys 46 ferits lleus i nou detinguts pels Mossos.

LES XIFRES

46
ferits
van requerir l’atenció del Sistema d’Emergències Mèdiques, sis dels quals van ser traslladats a l’hospital.
9
detencions
van fer els Mossos d’Esquadra al voltant del Camp Nou pels aldarulls durant el partit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia