Política

Reunió avui del Suprem per decidir si permet ser eurodiputat a Junqueras

El tribunal ha de resoldre sobre el dret que la justícia europea reconeix al líder d’ERC

El govern està “preparat” per garantir que sigui a l’eurocambra

El Tribunal Suprem reuneix avui les sales penal i contenciosa administrativa per resoldre sobre la immunitat com a eurodiputat de l’exvicepresident català Oriol Junqueras, que li ha reconegut el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Per un costat la sala contenciosa administrativa de l’alt tribunal es reuneix per resoldre les mesures cautelars que ha sol·licitat la defensa de Junqueras per tal que el Suprem invalidi la suspensió del seu dret d’eurodiputat que ha dictat en contra seu la Junta Electoral Central (JEC). En aquest sentit, la defensa de Junqueras entén que és el Suprem l’òrgan competent per decidir sobre la immunitat de l’exvicepresident català i líder d’ERC i, per això, li sol·licita que comuniqui al Parlament europeu que suspèn la decisió de la JEC o que ordeni a la mateixa JEC que informi la cambra europea que la seva suspensió queda pendent de la decisió definitiva del Suprem.

En aquest sentit, el Parlament europeu ha obviat la decisió de la JEC i manté intactes els drets de Junqueras com a eurodiputat, en considerar que preval la sentència del TJUE i que és el Suprem qui ha de decidir sobre la petició del tribunal europeu. Efectivament, el TJUE va reconèixer al 19 de desembre la immunitat que Junqueras tenia des del moment que va ser escollit eurodiputat a les urnes, tenint en compte que el líder d’ERC es trobava aleshores en presó provisional. I és a la justícia espanyola a qui el tribunal europeu va sol·licitar que apliqués aquesta sentència.

La sala penal, presidida pel jutge Manuel Marchena, que va jutjar i condemnar per sedició Junqueras, haurà de decidir ara com aplica la sentència europea tenint en compte les peticions contradictòries de les parts.

Mentre la fiscalia sol·licita la inhabilitació immediata de Junqueras perquè la seva condemna a tretze anys de presó per sedició és ferma, la defensa del líder d’ERC demana la nul·litat de la condemna i la seva posada en llibertat. Per la seva banda, l’Advocacia de l’Estat rebutja que s’anul·li la sentència, però reconeix els drets de Junqueras com a eurodiputat tal com va determinar la justícia europea. L’Advocacia demana que Junqueras pugui exercir d’eurodiputat mentre se li mantingui la immunitat però reclama sol·licitar de manera urgent a l’eurocambra que se li retiri, tenint en compte que ja ha estat condemnat. I si se li permet anar al Parlament, l’advocada de l’Estat Rosa María Seoane va sol·licitar que sigui amb vigilància. En espera del que decideixi el Suprem, el Parlament Europeu manté la convocatòria a Junqueras perquè assisteixi dilluns a Estrasburg al ple de la cambra junt amb l’expresident Puigdemont i l’exconseller Comín, que ja han pogut agafar les seves actes d’eurodiputats.

Amb aquest horitzó temporal treballa el govern català per fer possible que Junqueras sigui al ple europeu dilluns, tenint en compte que està empresonat al centre penitenciari català de Lledoners. La portaveu del govern català, la consellera Meritxell Budó, va demanar després de la reunió de l’executiu d’ahir al Suprem que posi en llibertat l’exvicepresident per tal que pugui exercir el seu càrrec europeu i va avançar que s’havia posat a disposició del seu advocat per fer-ho possible. El govern català considera que la via òptima perquè Junqueras pugui ser a l’eurocambra és que el Suprem el posi en llibertat, però Budó va avançar que l’executiu també està preparat per a una solució alternativa si així la vol la defensa de Junqueras: “El Tribunal Suprem hauria d’acatar aquesta sentència. Si hi ha un altre mecanisme que faci possible que Junqueras pugui assistir al Parlament Europeu i així ho decideix la seva defensa jurídica, aquest govern serà diligent per garantir la seva assistència al Parlament.”

LA FRASE

Aquest govern serà diligent per garantir l’assistència de Junqueras al Parlament Europeu
Meritxell Budó
portaveu del govern català


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul