Política

Primeres peticions d’indult davant el govern de l’Estat

El penalista Francesc Jufresa demana la mesura de gràcia argumentant un seguit de defectes de fons i forma de la sentència

La UGT i CCOO fan pinya per sol·licitar l’indult per a Dolors Bassa

Pedro Sánchez tindrà l’oportunitat de començar el seu mandat com a president del govern d’Espanya fent un gest de veritat de cara al món independentista. L’executiu de coalició entre socialistes i Podem ja té damunt la taula la primera petició d’indult per als presos polítics, i aviat en tindrà una altra. La primera l’ha presentada a títol personal l’advocat penalista Francesc Jufresa, referida a les dotze persones jutjades i condemnades pel Suprem, mentre que la segona la formalitzarà el sindicat UGT, referida a Dolors Bassa.

L’indult a una persona condemnada és una facultat del poder executiu a la qual ha apel·lat l’advocat Jufresa exposant diversos arguments que, al seu parer, invaliden la sentència, tant en la forma com en el fons. Jufresa demana que s’invalidin tots els termes de la sentència o, de manera alternativa, que es concedeixi un indult parcial que deixi la condemna en penes d’inhabilitació o en un màxim de quatre anys de presó. Si s’optés per aquesta última possibilitat, els presos ja podrien sortir de la presó en compliment de beneficis penitenciaris pel temps que fa que hi estan tancats.

En el raonament que presenta el lletrat en la seva sol·licitud davant el Ministeri de Justícia, utilitza arguments que ja van ser exposats al seu dia per les defenses dels processats en les qüestions prèvies. Un dels quals és la idea del jutge predeterminat, en el sentit de considerar que el cas que es va jutjar davant el Suprem corresponia per competència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Jufresa recorda que portant el cas al Suprem s’ha vulnerat un dret que té qualsevol persona sotmesa a un procés penal: que es revisi la seva sentència en segona instància i per un tribunal diferent del que l’haurà jutjat.

També és un argument que sustenta la petició d’indult el fet que el jutge Manuel Marchena hauria d’haver estat recusat per les declaracions d’un líder del PP que el vinculaven a la ideologia del partit que aleshores governava a l’Estat espanyol. Jufresa considera que és un cas clar de vulneració del dret fonamental a tenir un jutge imparcial.

En tercer lloc, la petició d’indult analitza l’actuació del magistrat instructor, Pablo Llarena, que no va reclamar Carles Puigdemont a les autoritats alemanyes quan la justícia d’aquest país va decidir que sí que podia ser jutjat però només per malversació. Si Llarena l’hagués fet extradir, la resta dels processats haurien pogut ser jutjats només per aquest supòsit. Com que no ho va fer, però, Jufresa creu que amb aquesta actuació s’ha vulnerat la norma comunitària que regula les euroordres.

Finalment, Jufresa considera que la sentència no ha valorat si el tumult imputat als autors, com a causa del delicte de sedició, va posar en qüestió el funcionament de l’Estat espanyol. És per això que creu que la sentència atempta contra el principi de proporcionalitat.

“Deure moral”

La petició d’indult d’aquest lletrat, registrada el 23 de desembre, aviat serà seguida per la que presentarà la UGT de Catalunya, aquest cop només per a la persona de Dolors Bassa. Així ho va anunciar ahir el secretari general del sindicat socialista, Camil Ros, que va assegurar: “Com a organització, creiem que tenim el deure moral de, quan toqui, demanar el seu indult.”

En declaracions a l’emissora Catalunya Ràdio, el sindicalista va recalcar que no es tracta d’“una qüestió de rendició”, sinó d’impedir que passi “un tercer Nadal a la presó”. Així mateix, va subratllar la importància de “trobar mesures individuals” fins que s’impulsi una “política global”, que, segons ell, se situarà “entre l’indult i l’amnistia”.

Dolors Bassa va ser secretària general de la UGT a les comarques gironines entre el 2008 i el 2015, circumstància sobre la qual va parlar en el seu al·legat final davant del Tribunal Suprem, en què també va dir que no demanaria el seu propi indult perquè no s’havia de penedir de “res”.

La iniciativa de la UGT rebrà el suport de CCOO, segons va assegurar ahir mateix el seu secretari general a Catalunya, Javier Pacheco. “Si ens ho demanen, donarem suport a aquesta petició”, va declarar.

“És una preocupació personal, professional i cívica”

Francesc Jufresa és un advocat amb molts anys d’experiència en el món del dret penal, amb un prestigi reconegut i una àmplia cartera de clients, molts d’ells d’alt nivell. Un dels objectes que guarda al seu despatx és la portada emmarcada del diari La Vanguardia el dia que recollia la retirada de càrrecs de la fiscalia contra l’editor del diari i client seu, el comte de Godó. Políticament, Jufresa ha tingut des de sempre un veïnatge professional amb el món socialista, i la seva ideologia no seria precisament propera als postulats independentistes. Des d’aquesta perspectiva, insisteix que la seva iniciativa “és absolutament personal” i que l’ha tirada endavant per “una preocupació personal i cívica per la situació en què viu el país”. Jufresa creu que la sentència del procés i els fets que van portar al judici han generat un col·lapse institucional que l’indult podria ajudar a superar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia