Política

La Cambra dels Comuns dona llum verd definitiu a la llei del Brexit

El Regne Unit sortirà de la Unió Europea el 31 de gener

A partir de l’1 de febrer ja no serà un estat membre però durant els següents 11 mesos es continuarà regulant d’acord amb les lleis europees i contribuirà al pressupost comunitari

El Parlament del Regne Unit ha donat llum verd definitiu aquest dijous a la llei del Brexit, que ha de permetre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) el 31 de gener, com es va acordar amb Brussel·les.

Els diputats de la Cambra dels Comuns han avalat la llei per 330 vots a favor i 231 en contra, un resultat còmode pel primer ministre britànic, Boris Johnson, després de la seva victòria a les eleccions del desembre.

La llei preveu els pagaments que Londres farà a Brussel·les al sortir de la Unió, com es protegiran els drets dels ciutadans, els mecanismes duaners per a Irlanda del Nord i la previsió d’un període de transició d’onze mesos.

Els diputats ja van aprovar abans de Nadal una primera lectura de la llei, que ara ha de passar per la Cambra dels Lords.

L’1 de febrer, el Regne Unit ja no serà, formalment, un membre de la Unió Europea, però el període de transició preveu que continuï regulant-se d’acord amb les lleis europees i que pagui el pressupost de la UE durant aquells 11 mesos.

En aquest període, s’ha de negociar la relació futura entre Londres i Brussel·les, especialment pel que fa al tipus d’acord comercial que volen adoptar.

Mentre Boris Johnson ha insistit que el període de transició no s’ampliarà sota cap circumstància, des de la Unió Europea apunten que 11 mesos poden ser insuficients.

El Brexit s’havia de materialitzat el 29 de març del 2019, però es va anar ajornant per la manca d’acord al parlament de Westminster sobre els termes de la retirada. De fet, l’aleshores primera ministra, Theresa May, es va veure obligada a dimitir i va donar pas a l’ara inquilí del 10 de Downing Street, Boris Johnson, que el passat 12 de desembre va guanyar les eleccions convocades en ple bloqueig sobre el Brexit amb una àmplia majoria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia