Política

Bassa és l’única d’ERC que estudia demanar el tercer grau

L’exconsellera de Treball vol avaluar-ho, mentre que Junqueras, Romeva i Forcadell prefereixen un pla de sortides amb el segon grau

Els exconsellers de JxCat, per ara, tampoc presenten recurs

L’exconsellera de Benestar, Treball i Famílies Dolors Bassa és l’única d’ERC que ha manifestat obertament a l’advocada Marisa Díaz, especialista en dret penitenciari i que comparteixen els quatre presos polítics del partit republicà, que vol presentar recurs contra tot el que se li denegui o consideri que li pertoca. I amb aquesta premissa, Díaz va confirmar ahir que ara “estudiarà la possibilitat” que Bassa presenti un recurs al jutge de vigilància penitenciària per obtenir el tercer grau o règim de semillibertat, en lloc del segon grau, que els va aprovar la setmana passada el Departament de Justícia, que dirigeix Ester Capella (ERC). Els exconsellers de JxCat que havien reclamat que Justícia els havia de concedir el tercer grau (Josep Rull i Jordi Turull), per ara, no presentaran recurs contra la seva classificació. L’exconseller d’Interior, Quim Forn, ho ha descartat, segons el seu advocat, Xavier Melero.

Les propostes de classificació que fan les juntes de tractament no són comunicades als reclusos, excepte si presenten recurs al jutjat. Pel que fa a les resolucions de la secretaria de Mesures Penals –que recullen un resum del que plantegen els tècnics de les juntes i la seva votació–, són acords administratius, que es comuniquen al jutjat de vigilància penitenciària i que poden ser consultats per les defenses per poder fer els recursos per rebatre’ls. L’exvicepresident Oriol Junqueras, l’exconseller Raül Romeva i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell ja han decidit que no volen presentar recurs contra la seva classificació, mentre que l’exconsellera Bassa sí que vol analitzar la seva resolució per si té possibilitats de sol·licitar la semillibertat i que se li concedeixi. I si no, com la resta, acceptarà el pla individual de tractament (PIT) si aquest és més favorable per obtenir sortides aviat. Té un termini d’un mes per presentar el recurs. En el cas del tercer grau, la darrera paraula la té la sala sentenciadora, el Suprem, que la majoria vol esquivar per la seva restricció de drets i per haver-los imposat penes molt altes, de 9 a 13 anys de presó.

Tenen ofertes de feina

Paral·lelament, l’advocada dels quatre presos polítics d’ERC ja treballa perquè puguin obtenir un pla de sortides diürnes des del segon grau, per fer tasques de voluntariat o per treballar, com permeten els articles 100.2 i 117 del reglament penitenciari. Junqueras, Romeva i Bassa ja tenen un parell d’ofertes de feina, segons la seva lletrada, que entregarà a la direcció dels penals per aconseguir aquesta flexibilització de la classificació, i que podria ser realitat abans de dos mesos. L’expresidenta Forcadell ja està jubilada i podria tenir els permisos de sortida per cuidar la mare. Amb aquest pla de sortides gradual, els presos polítics podrien tenir el tercer grau d’aquí a un any, quan tots hagin complert una quarta part de la condemna.

LES XIFRES

1
mes de termini
tenen els presos polítics per presentar recurs al jutjat contra la seva classificació en segon grau.
48
hores
és el temps del primer permís sol·licitat per Jordi Sànchez en complir avui una quarta part de la condemna.
32
dies de permisos
a l’any podran sol·licitar a partir d’avui els Jordis, ja que han complert una quarta part de la pena.

Sànchez vol el primer permís i Cuixart no ho aclareix

L’expresident de l’ANC i membre de JxCat, Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, compleixen avui una quarta part de la condemna de 9 anys de presó pel delicte de sedició pel qual els va castigar el Tribunal Suprem. Són en presó des del 16 d’octubre del 2017. Això significa que a partir d’ara poden demanar de sortir del centre de Lledoners un total de 36 dies a l’any, i fins a un màxim de set dies seguits.

Fonts de la defensa de Sànchez, que porta el penalista Jordi Pina, van confirmar ahir que ja ha sol·licitat el seu primer permís de 48 hores. Aquest és el temps màxim que el centre i Justícia poden aprovar en una sortida sense que l’ hagi de validar el jutge de vigilància penitenciària, i podria ser real aquest cap de setmana. Per la seva part, fonts d’Òmnium no van aclarir ahir si Cuixart també ha sol·licitat la primera sortida que li pertoca. Sí que van confirmar que no ha recorregut contra el segon grau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia