Política

Tsunami prepara una segona fase de protestes un cop revisats els errors

Tot i el diàleg promès, censura que no s’aturin les accions judicials “ni la persecució política”

Reitera que els objectius són a mitjà i a llarg termini

Tsunami Democràtic va reaparèixer ahir amb un comunicat en què es reivindica “actiu, reflexiu i propositiu” després de mantenir-se en silenci i inactiu des de l’acció de protesta poc reeixida del dia 18 de desembre aprofitant el clàssic de futbol del Barça contra el Madrid al Camp Nou. Aquell mateix dia, a la nit, aquesta plataforma d’activisme independentista admetia que els Mossos d’Esquadra havien frustrat la principal acció programada per a aquell dia interceptant drons que duien grans pancartes que havien de sobrevolar l’estadi i interrompre el partit.

Justifica el seu silenci i inacció durant aquestes setmanes que han coincidit amb l’acord entre el PSOE i ERC per facilitar la investidura del socialista Pedro Sánchez advertint que el moviment “el formen centenars de milers de veus, però no és ni vol ser un opinador ni un analista d’actualitat”. Així mateix, recorda, com ja va plantejar des del seu naixement, que el seu objectiu és “treballar a mitjà i a llarg termini”, i aquest cop hi afegeix que això vol dir “amb independència dels calendaris i l’agenda dels partits polítics, governs i judicatura”. Després d’una “reflexió pausada de la situació política” i d’haver revisat “encerts i errors” per millorar les accions, Tsunami anuncia que està preparant una “segona onada” d’accions de protesta no violenta i de desobediència civil massiva. Les noves accions estaran dissenyades per assolir objectius “polítics, operatius i comunicatius concrets” pel que fa a les reivindicacions de drets, llibertat i autodeterminació. La plataforma reivindica la continuació de les accions de desobediència, perquè, tot i admetre que el govern espanyol ha reconegut el conflicte polític amb Catalunya i que s’han promès espais de diàleg, “no s’aturen les resolucions judicials, la violència estructural ni la persecució ideològica i política”. Tsunami considera que el projecte polític de més de dos milions de persones que van participar en el referèndum de l’1-O “ha estat prohibit i perseguit”, i que continuarà proposant accions de protesta mentre “les reclamacions majoritàries de la societat catalana no siguin ateses”. El moviment es reivindica com “un dels espais més unitaris i transversals del sobiranisme”, diu que s’ha reforçat “la xarxa ciutadana sorgida de l’1-O” i considera un èxit la repercussió de les campanyes dutes a terme fins ara, com la divulgació del lema Spain, sit and talk.

Els investigats pel tall a la Jonquera no declaren

G.BUSQUETS

Una desena d’investigats pels talls de l’AP-7 de Tsunami Democràtic a la Jonquera els dies 11 i 12 de novembre es van acollir al seu dret a no declarar ahir davant la comandància de la Guàrdia Civil de Girona. Hi ha una vintena de persones citades per, suposadament, haver participat en el tall i posterior bloqueig de l’autopista, i està previst que hi vagin entre demà i el dilluns 20 de gener. Ahir encara estaven arribant noves citacions. Convocats per Alerta Solidària, un centenar de persones es van concentrar davant la comandància, al carrer Emili Grahit de Girona, per donar suport als encausats. També hi havia diversos càrrecs electes cupaires i d’Esquerra, com l’alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió (ERC), i el de Celrà, Dani Cornellà (CUP); el regidor de Girona Lluc Salellas (CUP), i la diputada al Congrés Montse Bassa (ERC). Mentre esperaven la sortida dels investigats, els concentrats van tallar la via durant una hora amb crits de “No esteu sols” i van desplegar una pancarta a favor de la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. L’advocat Benet Salellas va denunciar que els lletrats de la defensa no van tenir accés als atestats perquè el jutjat d’instrucció 4 de Figueres n’ha decretat el secret de sumari. La causa està oberta per delictes de desordres públics i contra la seguretat viària. Salellas va explicar que, a banda del procediment penal, la Guàrdia Civil va advertir els investigats que també s’obria un procediment administratiu per infracció de la llei mordassa. Per Salellas, “no té sentit que estiguem assistint a aquestes citacions i llistes polítiques”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

França convida Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona