Política

el contrapunt

El Consell de Ministres es trasllada als dimarts i retrà comptes cada 100 dies

La cita era els divendres i ara contraprogramarà el govern i el Congrés

Apuja les pensions un 0,9%

Demana a l’exministra Delgado ser fiscal independent

Els dimarts seran els nous divendres. El Consell de Ministres dels divendres, una de les rares tradicions polítiques respectades tant pel PSOE com pel PP des del 1986, es trasllada als dimarts, el dia que es reuneix el consell executiu del govern de la Generalitat i el dia que el Congrés obre la setmana i celebra els seus plens. “El d’avui no és extraordinari. Programarem les nostres reunions ordinàries del Consell a l’inici i no al final de la setmana, per anticipar i programar, i ho continuarem fent els dimarts”, va sorprendre ahir Sánchez. Després d’admetre que l’opacitat ha guiat l’última etapa, el president espanyol promet ara retre comptes cada cent dies de l’obra de govern compartida amb Pablo Iglesias.

Després del photocall de tots els ministres a l’escalinata de La Moncloa propi del primer Consell de Ministres de la legislatura, el govern va aprovar finalment l’alça de les pensions del 0,9% per adequar-les a l’IPC, un augment que Sánchez es va resistir a aprovar en funcions en un intent de redoblar la pressió a ERC i accelerar la investidura. L’alça de les pensions del 2020 es fa retroactiva des de l’1 de gener i té un cost de 1.406 milions, dels quals 1.229 milions corresponen a l’alça de les pensions contributives (a 9,8 milions de perceptors); 144 milions, a les classes passives; 23 milions, a les no contributives, i 10, a prestacions familiars per fill a càrrec. L’increment del 0,9% respon a la previsió que fa La Moncloa per al 2020, de tal manera que si al final la inflació supera aquest 0,9%, es procediria a abonar la diferència en una paga –“la paguilla”, en l’argot funcionarial– abans de l’abril del 2021. “No minvarà el poder adquisitiu”, es comprometia el president espanyol.

El mateix Sánchez que ha fugit de la premsa i ha eludit el balanç anual pensa ara els quatre anys de legislatura en setmanes i dies –“en l’horitzó, tenim 1.400 dies, 200 setmanes”, va dir– i promet retre comptes en compareixences de balanç cada cent dies. I es va estrenar ahir justificant que el perfil més independent que ha trobat per al càrrec de fiscal general de l’Estat és la seva exministra de Justícia. “L’únic que demano a Delgado és independència i estricte compliment de la legalitat democràtica”, exposava. Quant al repte d’afinar les veus de la coalició, Sánchez avisa: “Som un govern plural, però nascut amb propòsit ferm d’unitat. Parlarà amb diverses veus però per emetre el mateix missatge.”

Iglesias en el món Redondo

david Portabella

Que la política és protocol ho sap Pablo Iglesias, que ahir arribava a l’escalinata de La Moncloa ja com a vicepresident segon vestint uns texans tan irreverents com inèdits en el Consell de Ministres. El ritual del photocall imposa que el ministre mostri la cartera, i així ho van fer tots menys Margarita Robles (Defensa), que acudia a La Moncloa amb les mans buides. A diferència de Manuel Castells, que, després d’oblidar-se de mostrar la cartera d’Universitats, l’elevava als fotògrafs com si cantés La Internacional. A l’interior els esperava una taula que no dona més de si: té 23 seients, i el president tindrà la vicepresidenta Calvo a la dreta i el vicepresident Iglesias a l’esquerra. El primer que ha fet Sánchez és reforçar Iván Redondo fent-lo cap de gabinet i entregant-li la secretaria d’estat de Comunicació i una nova oficina de prospectiva i estratègia. Iglesias ja viu en el món Redondo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia