Política

La immunitat de Puigdemont, a debat a l’Eurocambra

Engega el procediment per decidir si es concedeix el suplicatori al Tribunal Suprem

El comitè d’Afers Jurídics portarà el cas, que pot trigar mesos a resoldre’s i no comporta la pèrdua de l’escó

El Parlament Europeu engega el procés per decidir si aixeca o no la immunitat als eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín perquè la justícia belga es pronunciï sobre l’extradició a l’Estat espanyol. La cambra haurà de valorar en els pròxims mesos la petició del Tribunal Suprem i, després, el ple votarà si l’accepten o no.

A primera hora del matí, la vicepresidenta de la institució, la polonesa Ewa Kopacz, va anunciar oficialment l’arribada del suplicatori i va remetre el cas al comitè d’Afers Jurídics, tal com marca el reglament.

Aquest òrgan format per 25 eurodiputats de tots els grups polítics haurà d’analitzar el dossier i fer una proposta a favor o en contra de l’aixecament de la immunitat. Però abans d’això, els coordinadors del comitè escolliran, possiblement a finals de gener, un ponent i un ajudant encarregats de preparar l’informe.

Cada grup nomena al principi de la legislatura l’eurodiputat responsable de portar casos d’immunitat. Quan entra un suplicatori, es tria entre aquests membres per ordre en funció del seu pes polític i dels dossiers que ja tenen entre mans.

Queden descartats aquells que formen part de la mateixa família política o estat que l’afectat. Per tant, d’entrada no podria ser cap socialista perquè l’eurodiputat designat per portar casos d’immunitat és espanyol.

Puigdemont i Comín tindran l’oportunitat de ser escoltats al comitè i de presentar la documentació que creguin rellevant. Un cop feta l’audiència, el comitè decidirà sobre la proposta i la sotmetrà a votació en sessió plenària.

Mantindran l’escó

Encara que l’Eurocambra voti a favor del suplicatori, el resultat més habitual en aquests casos, no significarà que Puigdemont i Comín perdin el seu escó ni els seus drets com a europarlamentaris.

Simplement s’aixecaria la protecció perquè puguin ser jutjats per les autoritats competents. És a dir, que el jutge belga que estava estudiant per tercer cop la petició d’extradició de l’Estat espanyol tindria llum verd per decidir si l’accepta o no. Sigui quina sigui la resposta, es podria recórrer a dues instàncies judicials més i en aquest temps tots dos continuarien exercint com a eurodiputats.

Puigdemont: “Estem preparadíssims”

Els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín entomen amb esperança el primer entrebanc del seu mandat. Quan només fa quatre dies que exerceixen el càrrec a l’Eurocambra, l’Estat espanyol ja els ha obert una complicació: el suplicatori. “Estem preparadíssims per a aquest nou repte”, va assegurar ahir el líder de Junts per Catalunya.

Tots dos confien que el Parlament Europeu serà “neutral” en el procediment i que podran defensar bé el seu cas davant del comitè. “Sabem quins són els nostres punts forts”, va afirmar.

Tanmateix, les majories polítiques en una cambra controlada per populars, socialistes i liberals es presenta complicada. Per això, Puigdemont va demanar al PSOE que no doni suport al suplicatori i li va preguntar si votarà al costat d’un partit “feixista” com Vox.

En paral·lel, el seu equip d’advocats ha impugnat la competència del Tribunal Suprem per demanar a l’Eurocambra l’aixecament de la immunitat. Consideren que és el Ministeri de Justícia i no l’alt tribunal qui hauria de fer la petició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri