Política

Trapero ja es pot defensar, tot i la soga del Suprem

L’Audiencia Nacional comença avui el judici contra l’excúpula dels Mossos per l’1-O

La fiscalia podria anunciar ja en la primera sessió el canvi d’acusació de rebel·lió a sedició per al major, Soler i Puig

La seu que l’Audiencia Nacional té en un inhòspit polígon de San Fernando de Henares serà l’escenari del judici que comença avui contra l’excúpula dels Mossos d’Esquadra per l’1-O. El major, Josep Lluís Trapero, destituït pel govern espanyol amb l’article 155 el 28 d’octubre del 2017 i acusat del fracàs del dispositiu policial, finalment es podrà defensar.

El major Trapero va declarar com a testimoni en el judici contra els independentistes catalans al Tribunal Suprem, i tot i desvelar reunions i alertes al govern, i fins i tot un pla per detenir l’expresident Carles Puigdemont, l’alt tribunal va deixar la soga al coll als excàrrecs policials i va afirmar en la sentència que els Mossos van “aparentar” un dispositiu per no aturar l’1-O.

L’únic respir del Suprem és la condemna per sedició i no pas per rebel·lió, fet que obligarà la fiscalia a canviar el seu escrit d’acusació, en el qual inicialment demana onze anys de presó per un delicte de rebel·lió per al major Trapero, i per a l’exdirector de la policia Pere Soler, defensat pel penalista Cristóbal Martell, i l’ex-secretari general d’Interior Cèsar Puig, que a darrera hora ha canviat d’advocat, amb el penalista Fermín Morales, ja que el seu lletrat, Jaume Alonso-Cuevillas, ha estat escollit diputat al Congrés per JxCAT.

El tribunal jutjador està format pels magistrats Concepción Espejel, Ramón Sáez (el ponent) i Francisco Vieira, el qual ha aprovat que hi desfilin més d’un centenar de testimonis, en 27 sessions i fins al 19 de març. Aquesta setmana només hi ha la declaració dels acusats. La sessió d’avui començarà amb les qüestions prèvies i els dos fiscals encarregats, Miguel Ángel Carballo i Pedro Rubira, és probable que plantegin ja la modificació del delicte, que hauria d’implicar una rebaixa de la pena sol·licitada. Habitualment, el moment processal per fer-ho és al final del judici, quan ja se n’ha vist l’evolució, però en aquest cas qui obliga al canvi és la sentència del Tribunal Suprem.

L’advocada de Trapero, la penalista Olga Tubau, que també representa la intendent Teresa Laplana (li demanen 4 anys de presó per sedició), ja va dir al tribunal que, amb el canvi de delicte, l’Audiencia Nacional perdia la seva competència, i que havia de derivar el judici a l’Audiència de Barcelona. El tribunal no ho va acceptar al·legant que no era el moment processal. Avui sí que ho és. Passi el que passi, Tubau ha preparat una defensa exhaustiva, amb la citació de nombrosos caps policials. Serà clau el comissari Ferran López (citat el 29 de gener), que amb més proves tornarà a desmentir el relat del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos (declara el 27 de gener), acusador visceral de Trapero.

LES XIFRES

3
magistrats
jutjaran l’excúpula policial: Concepción Espejel, Ramón Sáez (ponent) i Francisco Vieira.
104
testimonis
declararan en el judici. Hi seran l’exvicepresident Oriol Junqueras i l’exconseller Quim Forn, entre d’altres.
11
anys de presó
pel delicte de rebel·lió demana la fiscalia per a Josep Lluís Trapero, Pere Soler i Cèsar Puig.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia