Política

El número 2 de Baena admet que el suposat assessorament de Trapero al govern és un “plantejament teòric”

César López es mostra convençut que el major dels Mossos no volia involucrar-se en el procés

La Guàrdia Civil reconeix que les pautes d’actuació dels Mossos l’1-O eren “adequades” però faltaven agents

El número 2 del tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, que va liderar la investigació de l’1-O, ha assegurat avui que el major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero no va explicitar el seu suport al procés durant la preparació de l’1-O per part del govern i ha admès que el suposat assessorament a l’executiu de Carles Puigdemont és un “plantejament teòric”.

En la seva declaració com a testimoni al judici contra l’excúpula dels Mossos a l’Audiència Nacional, el comandant César López, que va ser el secretari dels atestats que el cos va fer en el marc de la investigació sobre el procés independentista, s’ha mostrat convençut que en aquell moment Trapero no volia involucrar-se en el procés.

A preguntes de l’advocada de Trapero, Olga Tubau, el testimoni ha matisat la seva declaració del matí i ha reconegut que l’informe de la Guàrdia Civil sobre el document Enfocats, el suposat full de ruta del govern per arribar a la independència de Catalunya, situava el major en el comitè estratègic, però de manera “teòrica”.

Segons ha explicat, el comitè podia distribuir-se en àrees i Trapero, com major dels Mossos d’Esquadra, podria actuar com a assessor expert en seguretat davant els promotors del procés. “Era el major l’únic càrrec que podria assessorar?”, li ha preguntat l’advocada. “En la nostra opinió, sí”, ha respost López.

El guàrdia civil ha dit que es tractava d’un “plantejament teòric” perquè Trapero “tenia el saber fer i el poder fer”. El testimoni, però, ha afegit que aquest plantejament teòric “després vam considerar que es va produir” a la pràctica.

López ha “volgut creure” que Trapero, a qui assegura que va admirar, i ha apuntat que va poder assessorar de manera “inconscient”, és a dir, aliè a les pretensions del govern.

Malgrat que la policia catalana era una suposada estructura d’estat, tampoc ha sabut concretar en què es va reforçar.

Pel que fa a l’actuació dels Mossos durant l’1-O, ha reconegut que la Guàrdia Civil va assegurar en un atestat del 30 d’octubre del 2017 que les pautes d’actuació dels Mossos d’Esquadra per l’1-O eren “adequades” per fer complir la interlocutòria del TSJC si s’hagués comptat amb un número d’agents “suficient”.

El número 2 de Baena ha explicat que el document del 29 de setembre elaborat pels Mossos i distribuït als seus agents sobre com actuar el dia 1 era adient per aturar el referèndum. Aquestes pautes indicaven que no s’havia d’actuar amb violència davant de la resistència passiva dels votants. No obstant això, els agents a cada centre de votació inicialment eren dos, cosa que la Guàrdia Civil considera insuficient.

El comandant ha descrit “l’operativa habitual” dels binomis als centres de votació: trucades en què comunicaven això: “Hi ha molta gent, no podem entrar, hi ha nens”.

D’altra banda, ha explicat que la Guàrdia Civil va arribar a analitzar 75.000 comunicacions dels Mossos d’Esquadra durant l’1-O i dies previs, de les quals, segons ell, se’n desprenen seguiments a les forces de seguretat de l’Estat.

La declaració del comandant César López continuarà aquest dimecres al matí amb la defensa de Trapero i les de Cèsar Puig i Pere Soler. Igualment està prevista la declaració de dos guàrdies civils més i vuit mossos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona